• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovu sliku da urame u Arsenalovoj svlačionici

Autor mondo.rs

Arsenal nije vratio NI BOD na "Emirejts" u 2018. godini, a ovaj nekada moćan tim već je primio 11 golova više nego u sezoni 2015/16. Vidić je kao konsultant govorio otvoreno o problemima "tobdžija".

Fudbaleri Arsenala izgubili su i u Njukaslu (2:1) za vikend, nakon čega su ostali jedini klub u engleskom profesionalnom fudbalu koji u 2018. godini nije vratio NI BOD sa gostovanja.

Prvi sledeći tim na Ostrvu koji nema ni remi van svog stadiona ove godine je amaterski Timvort, koji se nalazi na 20. mestu tabele Nacionalne lige sever.

Arsenal van "Emirejtsa" 2018. godine:

Bornmut 2:1
Svonsi 3:1
Totenhem 1:0
Brajton 2:1
Njukasl 2:1
Mančester junajted (29. april)
Lester (9. maj)
Hadersfild (13. maj)

U sudaru sa "svrakama" na "Sent Džejms parku", labilan sastav menadžera Arsena Vengera doživeo je 11. poraz ove sezone i primio 44. i 45. gol, dok se sedmoplasirani Brajton primakao na dva boda zaostatka (uz 16 pogodaka manje u svojoj mreži od "tobdžija").

Problem o kom smo već pisali, a za koji je Venger direktno odgovoran, nastavio je da metastazira u igri Arsenala, tima koji je uveliko primio više golova nego cele prošle sezone (44), a 11 više nego u sezonama 2015/16 i 2014/15 (po 36) kada je izboren plasman u Ligu šampiona.

O ovoj temi, gostujući na jednoj britanskoj televiziji, govorio je i svojevremeno jedan od najboljih defanzivaca sveta i kapiten Mančester junajteda, Nemanja Vidić.

U kojoj meri je kompetentan da priča o "igri" defanzivaca Arsenala, najbolje govori Srbinov učinak u tandemu sa Rijom Ferdinandom u periodu od 2007. do 2013. godine - odbrana Junajteda sa njima dvojicom primala je 22, 24, 28, 37, 33 i 43 gola u šest sezona sa serom Aleksom Fergusonom i osvojila četiri titule uz dva druga mesta.

"Oni moraju da nauče kako se igra odbrana", rekao je Vidić koji je u svojstvu stručnog konsultanta pratio meč Njukasl - Arsenal u studiju "Sky Sport" mreže.

"Ako mene pitate, kada Arsenal bude počeo pripreme za sledeću sezonu, oni uopšte ne bi trebalo da razmišljaju o napadu, već bi trebalo da se zapitaju: 'Možemo li, molim vas, da sačuvamo svoju mrežu?' To je stvar koju moraju da nauče", pričao je Vidić i bio u pravu, iako je govorio o fudbalerima na koje su potrošeni milioni evra.

"Odbraniti se, to je ključna stvar ukoliko želite da budete kandidat za titulu, jer svakako mislim da će oni na kraju dati 70 golova, ali ako nastave ovako primaće 40 i više. Prošle sezone su primili... koliko? Čini mi se 44 ili 45", rekao je i poentirao:

"Zapravo, mislim da im ide prilično dobro ove sezone za ekipu koja se nalazi na šestoj-sedmoj poziciji, s obzirom na to koliko golova primaju".

Raspored Arsenala:

Vest Hem (PL, 22. april)
Atletiko Madrid (LE, 26. april)
Mančester junajted (PL, 29. april)*
Atletiko Madrid (LE, 3. maj)*
Barnli (PL, 6. maj)
Lester (PL, 9. maj)*
Hadersfild (PL, 13. maj)*
*napomena: zvezdicom su označena gostovanja

Brajton, koji je 13. na tabeli i Svonsi, koji se bori za opstanak i nalazi na 17. mestu, primili su samo gol više od Arsenala (46).

Komentarišući gol Meta Ričija za 2:1 sredinom drugog poluvremena, nakon što je Aleksandar Lakazet u 14. minutu doveo "tobdžije" u vođstvo, a Ajoze Perez izjednačio 15 minuta kasnije, Vidić je ukazao na potpuni haos koji vlada u poslednjoj liniji odbrane pred Peterom Čehom.

"Tu su bila šestorica protiv trojice, ali nije bilo nikakve komunikacije među njima, nije se znalo ko će napasti loptu, a ko pokrivati igrače Njukasla. Deluje u takvim situacijama da je problem organizacija, ne mogu da kažem da nema žara i volje, jer je reč o igračima koji su u prvih 20 minuta zaista napadali loptu i bili agresivni. Zaista ne znam šta se tamo tačno dogodilo", pričao je i ponudio soluciju:

Vengerovi "nepobedivi" iz sezone 2003/04, kada je osvojena poslednja titula uz skor 26-12-0, postigli su 73, a primili 26 golova.

"Mislim da je suština u nedostatku komunikacije. Ako viknete saigraču: 'Ja ću loptu', a drugi kaže: 'Ja te pokrivam', to je jednostavno i lako sporazumevanje na terenu. Svi su gledali šta će ovaj drugi da uradi, niko nije dao instrukcije: 'Ja ću napred' ili 'Ja ću pozadi'. Upravo to sam radio cele karijere sa Rijom, Patrisom i ostalima, uvek smo razgovarali. Nikada nismo dozvolili da stojimo i čekamo dok se nešto ne dogodi, komunicirali smo od početka do kraja utakmice".

Venger ove sezone od defanzivaca ima jednog desnog beka, Ektora Beljerina, dvojicu levih, Naća Monreala i Seada Kolašinca, kao i petoricu štopera od kojih se Per Mertesaker praktično povukao, Rob Holding i Kalum Čejmbers zapeli na putu dostizanja punog potencijala, a Loran Košelni i Škodran Mustafi izneli najveći teret iako su direktnim greškama doveli do, zbirno, 15 pogodaka protivnika ove sezone.

Pogotovu Mustafi.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC