• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je Lola Smiljanić "urekao" Đukića?

Autor mondo.rs

Trener Partizana je od osam okršaja sa Crvenom zvezdom dobio samo jedan - onaj prvi, odigran u februaru 2007.

 Da li je Lola Smiljanić "urekao" Đukića? Izvor: MN PRESS

Jedna pobeda, tri remija, četiri poraza!

Tako posle 2:1 za Crvenu zvezdu, u subotnjem 157. "večitom" derbiju, glasi bilans Miroslava Đukića u Partizanovim duelima sa najljućim rivalom.

Razočaravajuće za navijače crno-belih, svakako i za samog Đukića, naročito ako se ima u vidu da je u svom prvom derbiju naneo crveno-belima jedan od najtežih poraza na njihovom stadionu.

Bilo je to 24. februara 2007, samo što je na klupi Partizana nasledio Miodraga Ješića i dobio prvi samostalni trenerski posao u nekom klubu. Crno-beli su slavili rezultatom 4:2 (1:0), a 128. derbi ušao je u legendu i po izjavi Milana Smiljanića posle utakmice.

"Crvena zvezda nek osvoji sad titulu ako hoće, ako ih nije sramota, naravno. Zašto da ih bude sramota? Zato što je trebalo da bude 0:9. Ja sam siguran da dok budem igrao za Partizan, nikad neću izgubiti od Zvezde", poručio je tada golobradi "vezista".

Izvor: MN PRESS


Na njegove reči nadovezao se Đukić, istakavši da su igrači na terenu potpuno sproveli njegove ideje i zamisli.

"Najbitniji je mentalitet koji ima ova grupa. Ne samo da fudbalski 'ne poštujemo' nikoga, već zato što verujemo u nas. Došli smo na 'Marakanu' da pritisnemo protivnika i da na njegovom terenu od prvog minuta pokažemo šta želimo. Igrači su pokazali visok stepen spremnosti, psihičke i fizičke i od prvog minuta smo igrali kako smo se dogovorili, taktički mnogo dobro. Znali smo da Zvezda nije navikla da na njenom terenu neko vrši tako visok presing".

Međutim, u nastavku prolećnog dela sezone 2006/07 se "okrenula ploča".

Zvezda je umesto Dušana Bajevića dovela na klupu Boška Đurovskog, koji je u aprilu i maju naneo Đukiću čak tri poraza.

Ruku na srce, ključni detalji na tim utakmicama - individualne greške igrača, sporne sudijske odluke - ne mogu se staviti na dušu treneru.

Pred 129. derbi, rival je imao šest bodova prednosti (isto kao pred subotnji meč!), a crno-beli su u 45. minutu ostali sa desetoricom, nakon isključenja Branimira Bajića. Nikolas Asprogenis je odbranio penal Ognjenu Koromanu, ali Zvezda je u drugom poluvremenu iskoristila brojčanu prednost i golom Milana Purovića slavila minimalnu pobedu - 1:0.

Samo nedelju dana kasnije, isti timovi opet su se sastali na "Marakani", samo u polufinalu Kupa. Rezultat, ponovo, 1:0, nakon neopreznosti Alberta Nađa, preciznog udarca Nenada Milijaša sa 25 metara i skamenjenosti Ivice Kralja pred gol linijom.

Na primljeni pogodak u 16. minutu, nadovezao se crveni karton Nemanji Rniću u 24, zbog udaranja Nikole Trajkovića u lice. Opet sa desetoricom na terenu, Partizan nije imao šansu da napravi preokret.

Treći uzastopni poraz Đukićev Partizan je doživeo na svom stadionu - 1:2 (0:1) - što je bilo naročito bolno zbog činjenice da je "večiti" rival u direktnom sudaru obezbedio titulu, tri kola pre kraja sezone.

Vodećem pogotku Igora Burzanovića kumovala je katastrofalna greška Asprogenisa, sjajnim šutom sa 18 metara izjednačio je Antonio Rukavina, ali je u 66. minutu posle grešaka Ivana Obradovića i Smiljanića dosuđen penal, koji je u pobedonosni gol pretvorio Milijaš.

Izvor: MN PRESS


Leta 2007. je Partizan formirao kvalitetan tim, koji će započeti šestogodišnju dominaciju srpskim fudbalom. Ipak, Đukić nije uspeo da dobije poslednji derbi, pre nego što će u decembru iznenada napustiti crno-bele, kako bi preuzeo funkciju selektora Srbije.

Uzbudljiv meč u Humskoj 1 odigran je 29. septembra, crveno-beli su dva puta dolazili do vođstva preko Ognjena Koromana, ali su crno-beli uspeli da izjednače, prvo golom Stevana Jovetića, a onda i Almamija Moreire - 2:2!

Uspomene na tri ovosezonska derbija su sveže.

Krajem avgusta na stadionu "Rajko Mitić", Zvezda i Partizan su se sreli tri dana nakon plasmana u grupnu fazu Lige Evrope, pa su tako umorni i psihološki ispražnjeni podelili bodove (0:0).

Revanš je usledio 13. decembra, šest dana pošto su se i jedni i drugi plasirali u 1/16 finala evrotakmičenja. Viđen je mnogo sadržajniji i uzbudljiviji meč od prethodnog, Partizan je poveo preciznim udarcem Sejdube Sume sa "bele tačke", ali je crno-belima i Đukiću pobedu uskratio Ričmond Boaći - 1:1.

Centarfor iz Gane je šest minuta pre kraja provukao loptu između trojice čuvara, a Vladimir Stojković je samo pogledom ispratio njenu putanju do donjeg levog ugla.

Ričmond Boaći, Partizan - Crvena zvezda 1:1
Izvor: Youtube/Znalac


Mogao je, dakle, Miroslav Đukić mnogo bolje od pomenutih 1-3-4 protiv Crvene zvezde. Nekoliko puta je zaslužio da njegov tim ostvari bolji rezultat nego što jeste, ali se za 157. derbi može reći potpuno suprotno, da je 2:1 za Zvezdu malo u odnosu na prikazanu igru i da Đukićev Partizan za njegove dve godine u klubu nikada nije izgledao lošije u derbi susretima.

Ostaje da se tokom leta vidi da li će nekada sjajni štoper ostati u Humskoj 1 i da li će ova priča dobiti svoju devetu, desetu, jedanaestu epizodu...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC