• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šabana stavljaju u muzej!

Autori mondo.ba Autori Agencije

U Džez muzeju u Nišu, od ovog ljeta, dio izložbenog prostora biće posvećen legendarnom Šabanu Bajramoviću

Na današnji dan prije 82 godine rođen je Šaban Bajramović, koji je još za života širom svijeta stekao status legendarnog romskog umjetnika.

Džez festival „Nišvil“ će ove godine, osim tradicionalnog uvodnog programa 7. i 8. avgusta „Prijatelji Šabanu“ na „River stejdžu“ i dodjeljivanja gran-prija za fuziju različitih muzičkih pravaca koji nosi ime Šabana Bajramovića sastavu „Džipsi kings“, odati još jednu počast velikom kantautoru.

U „Nišvil“ džez muzeju, koji će do početka festivala početi da radi u nekadašnjem hamamu u Tvrđavi, dio izložbenog prostora biće posvećen Bajramoviću, a tu će biti izložena i replika njegovog spomenika koji se nalazi na keju – rad akademskog vajara Vlade Ašanina.

Direktor festivala Ivan Blagojević podsjeća da je festival „Nišvil“ još 2006. godine ustanovio festivalski gran-pri koji nosi Bajramovićevo ime, a sama nagrada je statua velikog pjevača i autora.

Takođe, na inicijativu „Nišvila“ 2010. godine, u Amfiteatru na nišavskom keju postavljen je spomenik Šabanu Bajramoviću čije su podizanje pomogli Šabanovi prijatelji, saradnici i poštovaoci.

„Šaban Bajramović do kraja svog života vjerovatno ni sam nije bio svjestan, da je je jedan od pionira ‘world world' pravca i to ne samo na ovim prostorima. Njegovo ime se često nalazilo u vrhovima lista poznatih magazina i to ne samo u kategoriji tradicionalne muzike. Mnogi renomirani kritičari smatrali su ga i jednim od najoriginalnijih pjevača u džezu, bluzu, soulu, latinu, a uvijek je pjevao svoju muziku, koja se kroz njegovu fenomenalnu interpretaciju odlično uklapala u različite stilske miljee“, istakao je Blagojević.

Osim što je nekoliko puta nastupao na „Nišvilu“, te godine kada je i ustanovljena, takozvana „nulta“ nagrada, uručena je upravo njemu.

Šaban Bajramović je umro 8. juna 2008. godine, a samo jedan od primjera kakav je status imao u svetskim razmjerama je i tekst objavljen neposredno poslije njegove smrti u londonskom listu Gardijan.

...
Izvor: Dart Vejder/YouTube

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop