Uz ove savete će vam orman uvek biti uredan

Autor:

Autorka bestselera The Gentle Art of Swedish Death Cleaning otkriva nekoliko vrlo praktičnih saveta za sređivanje ormana.

0
A- A A+
farmerke, jeans, džins, ušće, šoping, kupovina, garderoba Foto: Mondo/Goran Sivački

Ovaj švedski sistem čišćenja ima jednu misiju: da drugima olakša sređivanje vaših stvari kada umrete. Morbidno, znamo, ali saveti su zaista praktični.

Evo odakle da počnete.

Prvo krupne stvari

Najpre iz ormana izbacite krupne stvari poput kaputa ili jakni koje odavno ne nosite. Kada vidite koliko ćete posle toga imati više mesta u ormanu, bićete motivisani da nastavite dalje.

"Generalno, kada je reč o čišćenju, veličina je zaista važno. Počnite od krupnih stvari, a završavajte onim sitnijim. To je jedini način da ne odustanete odmah", kaže autorka ove knjige Margareta Magnuson.

Usvojite uniformu

Magnusonova kaže da zna tajnu atraktivnog, minimalističkog ormana. Polako počnite da radite na tome da iz ormara izbacujete odeću u bojama koje inače ne nosite, a kupujte one koje su u vašem stilu. Na primer, ako najčešće nosite farmerke i majice/košulje/džempere u neutralnim nijansama, onda polako izbacujte crvene, zelene, narandžaste majice.

"Po mom mišljenju, sva odeća koju imate bi trebalo da izgleda dobro u kombinaciji. To je jedini način da kupujete pametno i da možete da kombinujete stvari međusobno".

Neka vam prijatelji pomognu

"Možda biste želeli da razgovarate sa nekim ko vam nije porodica i nije sentimentalno vezan za stvari kojih želite da se otarasite. Najbolje bi bilo da nađete prijatelja koji ima drugačije mišljenje od vas. To će vam pomoći da bolje sagledate svoju odeću, da rešite dilemu ‘baciti ili ne’", kaže Magnusonova.

Ako stvar nema vrednost za vas, bacite je

Imate par baletanki koje niste obuli već dve godine? I nemate nikakvu predstavu kada ili zašto ste ih uopšte kupili? To je vrlo izvestan znak da ih nećete ni obuti, te je bolje da ih se rešite. Naravno, ne morate da ih bacite, poklonite ih nekome kome bi se dopale i ko bi ih nosio.

"Veoma je lepo kada ‘prolazite’ kroz stvari i razmišljate o njihovoj vrednosti. Ako se ne sećate zašto vam je neka stvar značajna ili zašto je čuvate… lakše ćete se razdvojiti od nje".

Poklonite ono što ste impulsivno kupili

Impulsivno ste kupili haljinu koja vam samo zauzima mesto u ormanu? "Sigurno imate barem jednu takvu stvar koja je posledica impulsivne kupovine i koja se nikako ne uklapa sa vašim ostalim odevnim komadima – kada pogledate orman u celini, takve stvari je lako uočiti", insistira ona.

Dobro organizujte orman

Svemu bi trebalo da možete lako da pristupite kada otvorite orman.

"Nered je nepotreban izvor stresa", kaže Magnusonova. "Nađite svemu mestu i nećete biti ljuti, nervozni ili očajni kada izlazite iz kuće. I za promenu, možda ćete i stići na vreme".

Razmišljajte šta će biti nakon vaše smrti

Ideja iza ovakvog čišćenja ormana je, kao što smo rekli, pomalo morbidna.

"Ako vi ne očistite svoj orman, kada umrete, svojim voljenima ćete ostaviti čitavu gomilu tih prelepih stvari kojih će morati da se reše. Niko neće biti srećan zbog toga", kaže autorka knjige.

Možda ne bi trebalo naročito mnogo da razmišljate o smrti jer to nikome neće pomoći, ali ako će vam to biti motiv da napokon sredite orman, samo napred!

Ostale vijesti