Djevojčica sa snimka hemijskog napada je živa

Autor:

Djevojčica sa snimka navodnog stravičnog napada hemijskim oružjem u sirijskom gradu Duma, zbog kojeg je Zapad u subotu bombardovao Siriju je živa, i dala je izjavu za BBC.

1
A- A A+Ta djevojčica na jezivim snimcima iz Sirije stoji u redu u bolnici dok je polivaju vodom i inhaliraju.

Ime joj je Masa i ima sedam godina. Živa je i zdrava, a BBC ju je pronašao i razgovarao s njom.

Evo šta je djevojčica izjavila:

“Bili smo u Dumi u podrumu, bilo je u toku bombardovanje. Odjednom su bacili bure (barel-bombu) koja nije eksplodirala. Umjesto toga začuo se zvuk: ‘Fššššš’", prepričava Masa.

“Rekli su nam: ‘Idite gore, gore, gore.’ Došli smo do posljednjeg sprata i pala sam na pod. Nisam to mogla da spriječim. Moja majka je rekla mom ujaku: ‘Moja ćerka, moja ćerka, moja ćerka!’ Ujak je došao i podigao me. Donio je mokru krpu i ponio me uz stepenice. Zdravstvena stanica bila je na kraju tunela”, kaže djevojčica, jedna od navodnih žrtava napada.

Kaže da su poslije došli ljekari.

“Jedan je odnio mene, a drugi moju sestru i trčali su. Odveli su nas do prve zdravstvene stanice. Zatim su nas primili, dali nam injekciju i sprej. Onda smo zaspali, avioni su bombardovali i bili smo prekriveni prašinom. Vratili smo se u podrum i videli da iznose mučenike. Umjesto vazduha, udisali smo miris krvi”, prepričava Masa u prilogu BBC-ja.

Masa i njena sestra Malal danas su u izbjegličkom kampu na sjeveru Sirije, na području koje je i dalje pod pobunjeničkom kontrolom, ali uživa određenu zaštitu Turske.

Fotografije i snimci hemijskog napada na Dumu, na kojima je i mala Masa, obišli su svijet.

Taj napad, iako još nije zvanično dokazan, bio je glavni okidač za vojnu intervenciju koju je na Siriju naredio Donald Tramp. U napadu su, osim SAD, učestvovale i Velika Britanija i Francuska. Danas je napad podržala cijela EU na sastanku održanom u Luksemburgu. Rusija i Sirija i dalje negiraju da se hemijski napad dogodio.

Ostale vijesti