• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ugovor kojim će Jokić nadmašiti i Đokovića!

Autor mondo.rs

U Denveru su svjesni da bi mogli da izgube prvu zvijezdu, ako budu čekali 2019. godinu. Zato će pred njega uskoro biti postavljen ugovor koji bi ga, prema zaradi, uvrstio među najveće zvijezde NBA lige.

"Pred nama je veoma važna odluka. Nikola će biti ovdje još dugo. On je nevjerovatan, brzo se razvio i svi ga ovdje volimo, a i on voli Denver. Zato moramo da produžimo saradnju sa njim na nekoliko godina", najavio je predsjednik košarkaških poslova Denver Nagetsa, Tim Koneli, ono o čemu se govori praktično od prve sezone Nikole Jokića u NBA ligi.

"Što duže bude igrao za Denver, to bolje za sve nas", dodao je Koneli, koji je u isto vrijeme potvrdio da će trener ekipe, Majkl Maloun, biti na klupi i u sezoni 2018/19.

Do prve naredne utakmice u oktobru, Jokić (23, 210 cm) sasvim izvjesno više neće biti najslabije plaćeni košarkaš ekipe sa zaradom od 1,47 ove i 1,6 miliona dolara (bruto) naredne sezone. Prema najavama iz Kolorada, Nagetsi ne žele da čekaju da srpskom asu istekne ugovor u junu 2019. kada bi postao slobodan igrač i, nakon čega, tim koji ga je 2015. draftovao sa 41. pozicije više ne bi imao mogućnost da ga zadrži u slučaju bolje ponude.

/Evo koliko STVARNO zarađuju NBA zvijezde, kad im odbiju porez/

To konkretno znači da bi lider tima uskoro trebalo da dobije ponudu koja bi ga učinila najbolje plaćenim igračem ekipe i, u visini primanja, približila "maks" ugovorima kakve su nedavno potpisale najveće zvijezde američke košarke.

Jokara
Izvor: YouTube



Koneli nije javno govorio o tome kakva će ponuda biti iznesena pred momka iz Sombora, ali se uticajni Denver Post bavio matematikom, mogućnostima Nagetsa, projektovanim "selari kepom" za narednih nekoliko godina i, nakon svega, izračunao da je zarada od 150 miliona dolara za pet sezona nešto što bi Jokić mogao da očekuje ovog ljeta.

A, ljeto će srpski as provesti kod kuće sa svojima pa... radno.

"Ljetos sam mnogo radio na telu i fizičkoj pripremi. Zahvalan sam klupskim trenerima na onome što su učinili za mene. I tokom ove pauize malo ću se odmoriti u Srbiji, pa se vraćam u Ameriku kako bih nastavio da napredujem", rekao je Jokić, koji je igrao maestralno u furioznom finišu sezone kada je Denver serijom od sedam pobjeda došao u situaciju da u posljednjem meču ligaškog dijela izbori plej-of.

/"Neće se promijeniti zbog ugovora"/

Ipak, Minesota Timbervulvsi pobijedili su Nagetse u produžecima, označili kraj sezone za divizijskog rivala i ubrzali razgovore o izgradnji ekipe oko Jokićevog talenta, koji je izražen u brojkama iznosio 18,5 poena, 10,7 skokova, 6,1 asistencija u sezoni, odnosno 25,7 poena, 12,3 skoka i 7,7 asistencija u aprilu.

Ovu brojeve koji dobijaju na značaju kada se dodaju elementi "pametne statistike", Jokić bi uskoro trebalo da "naplati" ugovorom prema kojem će, po sezonama, zarađivati 25,2, 27,1, 29,1, 31,3 i 37,3 miliona dolara zakljućno sa 2023. godinom!

On bi tako postao ubjedljivo najplaćeniji srpski sportista sa većom zaradom od sporta i od Novaka Đokovića, prvim teniserom u istoriji koji je od nagrada i premija zaradio više od 100 miliona i koji je trenutno stao na 110.053.950 dolara. Ovde ne govorimo o sponzorskim ugovorima i drugim prihodima, već samo o zaradi stečenoj nastupima na terenu.

U Denveru ne razgovaraju samo sa Jokićem, ali je u njegovom ugovoru "ključ" koji bi trebalo da otključa jedna od nekoliko vrata iza kojih se kriju različiti putevi ka uspesima u bliskoj budućnosti, a ona - kada je "selari kep" u pitanju - nagovještava da Nagetsi mogu da ponude Jokiću "maksimalu" i opet ostanu u igri za neka zvučna imena koja će postati slobodni agenti uskoro.



Denver nije igrao plej-of od sezone 2012/13, kada je trener Džordž Karl predvodio ekipu do skora 57-25 (69,5), ali je to bilo dovoljno samo za eliminaciju u prvoj rundi poslije šest mečeva sa Golden Stejt Voriorsima.

Jer, Denver dugoročno ima ugovorenu saradnju samo sa Garijem Herisom koji je prošle jeseni potpisao ugovor na četiri godine vrijedan 84 miliona dolara, a pored "mamutskog" ugovora koji je dobio veteran Pol Milsap (koji će i naredne dve sezone zarađivati po 30 miliona dolara), ostalim igračima ugovori mahom ističu na ljeto 2019. a među njima je i nepoželjni Kenet Farid (13,8), kao i upitni Vilson Čendler (12,8), koji je izrazio želju da ostane ako bude bio starter.

Izlaskom njih dvojice iz svlačionice, Denver bi oslobodio ogroman novac - uz podsjećanje da je ovaj tim Nagetsa (106,4) za 30 miliona dolara jeftiniji od sastava koje imaju Klivlend Kavalirsi (137,9).

/Magični Nikola zaustavljen/

Kako je košarkaški rastao Jokić, tako je i Denver bilježio bolje sezone i poslije 33 i 40 pobjeda stigao do skora 46-36 ove sezone i sa procentom od 56,1 odsto, ipak, ostao bez plasmana u plej-of. To ne bi smjelo da se dogodi naredne sezone, smatraju u Koloradu, pa će biti zanimljivo vidjeti kakve će poteze povući Koneli i njegovi saradnici sada, kada je najavjen ostanak Malouna uz ponudu koju srpski reprezentativac neće pomisliti da odbije.

Jokić je ove sezone kao 382. igrač NBA lige prema zaradi pružao nevjerovatne partije i sa deset tripl-dabl nastupa ostao samo iza Rasela Vestbruka, Lebrona Džejmsa i Bena Simonsa. Njegovi agenti su, shodno pravilima koja obavezuju inostrane igrače da imaju i menadžere iz SAD, Miško Ražnatović, Majkl Lindeman i Džef Švarc.

Pred Nagetsima je i opcija "jeftine" sezone 2018-19, u kojoj bi Jokića ostavili na zaradi od 1.600.000 dolara, ali bi on potom bio potpuno slobodan u izboru nove sredine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC