Preokret: Ništa od skenera na biralištima?

Odgođeno izjašnjavanje o izmjenama Izbornog zakona koje predviđaju skeniranje listića i kamere na biralištima. Postoji promjena mišljenja u Klubu Hrvata, saznaje Mondo.

Preokret: Ništa od skenera na biralištima? Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH odgodili su danas, na prijedlog Kluba hrvatskog naroda, izjašnjavanje o zahtjevu Predstavničkog doma za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića u svrhu utvrđivanja rezultata izbora.

Prema nezvaničnim sazunanjima našeg portala ova odluka nagovještaj je da će ovo zakonsko rješenje biti oboreno u Domu naroda iako se do unazad nekoliko dana činilo da postoji podrška dovoljnog broja delegata. Ranije se spekulisalo da će izmjene zakona podržati svih pet bošnjačkih, dva srpska delegata i jedan iz reda Hrvata.

"Izgleda da je došlo do promjene u stavovima Martina Raguža", tvrde naši izvori.

Sjednica najkasnije 26. aprila

Šef Kuba hrvatskog naroda LJilja Zovko (HDZ) predložila je prethodno da Dom naroda donese odluku o odgađanju izjašnjenja za razmatranje po hitnom postupku, te da se zaduže Centralna izborna komisija BiH, IDDEEA BiH, Savjet ministara i Agencija za javne nabavke da daju mišljenje o ovom zakon, što je i prihvaćeno.

Zovko je rekla da bi sve ovo trebalo uraditi do naredne sjednice, najkasnije do 26. aprila.

Šef Kluba srpskog naroda Sredoje Nović (SNSD) istakao je da je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH mnogo ranije saopštila da pomenute izmjene nisu u skladu sa evropskim standardima zaštite ličnih podataka građana jer krše pravo na privatnost, ali da neko nije želio da reaguje na vrijeme.

On je naglasio da su nedavno održani sastanci međunarodnih mentora i lidera nekih domaćih političkih partija o izmjenama Izbornog zakona BiH bili obična farsa.

"Ko će prihvatiti i snositi odgovornost za sprovođenje ovog zakona? Koja institucija, koja agencija?", pita Nović.

Izbori, glasanje, skeniranje listića Foto: MONDO/Željko Svitlica

On je rekao da Dom naroda treba da sačeka mišljenje nadležnih institucija, odnosno da podržava zaključke Kluba hrvatskog naroda.

Šef Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac (SDA) smatra da ovaj zakon nudi dobra rješenja, koja će omogućiti da se konačno zaustave neregularnosti u radu biračkih odbora.

"Klub Bošnjaka će podržati razmatranje ovog zakona po hitnoj proceduri", poručio je Genjac.

Delegat Mario Karamatić (HSS) podržao je stavove koje je iznijela Zovko, ističući da Klub Hrvata ne želi da ruši ovaj zakon, nego samo da prolongira njegovo usvajanje dok se ne dobiju mišljenja nadležnih institucija.

Savjet ministara "spava


Delegat Nebojša Radmanović (SNSD), govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, naveo je da Savjet ministara "spava" sve vrijeme, pa da zbog toga Dom naroda mora da vodi računa o interesima naroda u BiH.

Radmanović je istakao prijedlog Kluba srpskog naroda da se o ovom zakonu raspravlja u redovnoj proceduri.

On kaže da su priče o izbornim krađama "jalovi pokušaji malih stranaka da skrenu pažnju javnosti".

"Velike stranke nemaju šta da ukradu od malih stranaka, zar ne? SNSD, kao velika stranka, nema šta da ukrade od, na primjer, Narodne stranke Ognjena Tadića", istakao je Radmanović.

Tadić je rekao da se, kada je riječ o krađi glasova, ne radi o građanima, nego o strankama. On je naveo da građanima treba omogućiti da slobodno izraze svoju izbornu volju.

Delegat Martin Raguž (HDZ 1990) smatra da su tehničke izmjene Izbornog zakona nužne i potrebne, te da podržava stavove Kluba hrvatskog naroda.

Dragutin Rodić (DNS) rekao je da je ovo komplikovano pitanje koje zahtijeva ozbiljan pristup.

Prijedlogom zakona, koji je Predstavnički dom usvojio na inicijativu grupe poslanika SDP-a, SBB-a i DF-a, predviđa se i uvođenje video-nadzora u prostorijama gdje se glasa.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova, uz sporan kredibilitet i stručnost, otvara širok spektar manipulacija, čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Ostale vijesti