Iz Banjaluke i Sarajeva na Mundijal u Rusiju!

Autor:

Aiman Šemdin, mladi fudbaler Željezničara iz Sarajeva i Marko Stjepanović, mladi novinar i fudbaler OFK Lauš iz Banjaluke - ambasadori su BIH za globalni projekat “Fudbal za prijateljstvo”.

Iz Banjaluke i Sarajeva na Mundijal u Rusiju! Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Bosna i Hercegovina izabrala je svoje ambasadore za jedan od najvećih globalnih društveno-odgovornih projekata za djecu baziranih na sportu - “Fudbal za prijateljstvo” kompanije Gazprom, velikog partnera FIFA, UEFA i Svjetskog prvenstva u fudbalu - Rusija 2018.

Projekat okuplja njihove vršnjake iz rekordnih 211 zemalja svijeta u proslavi sporta, tokom koje će se družiti, igrati i sarađivati sa vršnjacima.

Djeca će se okupiti na završnim manifestacijama ovogodišnjeg programa – Međunarodnom turniru miješanih dječjih timova prijateljstva, u Međunarodnom dječijem press centru, Školi devet osnovnih vrijednost projekta i na Forumu “Fudbal za prijateljstvo” koji će biti održani uoči samog početka Svjetskog prvenstva u Moskvi – da bi, za kraj, prisustvovala svečanoj ceremoniji otvaranja Svjetskog prvenstva i prvoj utakmici između Rusije i Saudijske Arabije.

”Jako sam srećan što je Bosna i Hercegovina postala zemljom učesnicom projekta, a još i srećniji što sam baš ja, od svih mojih vršnjaka dobio prvu priliku da da budem ambasadorom fudbala. Jako sam uzbuđen i očekujem mnogo novih drugarstava”, rekao je Aiman Šemdin, mladi fudbaler.

“Obradovalo me što sam odabran da se družim i sarađujem sa djecom iz cijelog svijeta, posebno što je povod za to druženje i sve događaje koji su planirani za nas baš fudbal. Sad sam pun nestrpljenja i neizmjerno se radujem junu i prilici da izvještavam za ovaj izuzetni projekat”, sa osmijehom je rekao Marko Stjepanović, mladi novinar, a i fudbaler iz Banjaluke.

Tim Bosne i Hercegovine, uz ambasadore Aimana i Marka, čine Jasmin Ligata u ime Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i FK Željezničara – partnera projekta, te istaknuti sportski novinari i rekreativci Muamer Tanović i Goran Arbutina.

Devet osnovnih vrijednosti i ovogodišnji program projekta projekta “Fudbal za prijateljstvo” Aiman i Marko predstavili su sportskim legendama – Slađani Golić i Adinu Mulaosmanoviću, svako u svom gradu, razmjenjujući simbolično narukvice prijateljstva.

Slađana Golić, predstavnica zlatne generacije jugoslovenske ženske košarkaške reprezentacije nije krila oduševljenje projektom i razmjenjujući narukvice s Markom poželjela njemu i Aimanu srećan put u Rusiju.

“Sve što je u sportu važno, važno je i u životu. Sjajno su vam određene glavne vrijednosti, a najveća vrijednost je baš prilika da se družite sa svom tom djecom iz 211 zemalja. Oduševljena sam i aktivnostima, iskustvima i prilikama koja su pred vama. Uživajte u svakom trenutku tog važnog putovanja, sigurna sam da će pozitivno uticati na vase živote,” istakla je Golićeva 

Svoju narukvicu Aiman je je razmijenio sa Adinom Mulaosmanovićem, trenerom kadeta FK Željezničar i trenerom kadetske reprezentacije BiH, koja je treći put zaredom izborila plasman na Evropsko prvenstvo.

”Timski duh, fer plej, čast i poštovanje  - sve su to izuzetno važne vrijednosti bez koje nema pravih pobjednika. Budite časni predstavnici, svi smo uz vas kroz sve što vas čeka u Rusiji. Ne sumnjam da će ovo iskustvo biti ono koje će značajno uticati na vasa buduća opredjeljenja i životne vrijednosti“, poručio je Mulaosmanović poželjevši sreću Aimanu na utakmicama u Rusiji.

Aiman Šemdin, predstavnik Bosne i Hercegovine igraće na poziciji veznog igrača Tima prijateljstva Ajkula (Whale Shark) zajedno sa mladim fudbalerima i fudbalerkama iz Bruneja, Zelenortskih ostrva (Cape Verde Islands), Maldiva, Hondurasa i Libana.

Timovi su organizovani po principu projekta koji spaja sportiste različitih nacionalnosti, polova i fizičkih mogućnosti unutar istog tima. Svi igrači i igračice su uzrasta 12 godina, a svaki miješani međunarodni Tim prijateljstva će predvoditi Mladi trener – igrač ili igračica uzrasta od 14-16 godina iz različitih zemalja.

Bosna i Herzegovina je od ove godine uključena u globalno priznati i višestruko nagrađivani međunarodni društveno-odgovorni projekat za djecu Fudbal za prijateljstvo 2018, pod pokroviteljstvom kompanije Gazprom – zvaničnog partnera FIFA Svjetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji 2018.

Ostale vijesti