• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Toplo-hladno, Novak ide dalje: Sledeći je Tim!

Autor mondo.rs

Nimalo lako kao u meču sa Lajovićem, naš teniser savladao je Čorića i plasirao se u 3. kolo Mastersa u Monte Karlu.

"Sezonu šljake" počeo je impresivno, pobedom od 6:0, 6:1 nad Dušanom Lajovićem posle samo 54 minuta tenisa.

Deset minuta duže trajao je samo prvi set meča 2. kola Mastersa u Monte Karlu, u kom je (9) Novak Đoković savladao devet godina mlađeg prijatelja i povremeno sparing partnera, hrvatskog asa Bornu Ćorića - 7:6 (7:2), 7:5.

Deset meč lopti bilo je potrebno Đokoviću, sedam u poslednjem gemu, da završi posao u drugom duelu sa Ćorićem, nakon što ga je 2016. na Mastersu u Madridu pobedio dosta lakše - 6:2, 6:4.

Đoković vodi 5:1 u duelima sa šest godina mlađim Timom, koji ga je prvi put pobedio prošle godine u četvrtfinalu Rolan Garosa - 6:7, 3:6, 0:6, nakon čega se nisu sastajali. Austrijanac je peti nosilac, sedmi igrač na svetu, ali i teniser koji se ne nalazi baš u impresivnoj formi. Posle pobede nad Aljazom Bedenom u finalu Buenos Ajresa, Tima je u 3. kolu Rija pobedio Fernando Verdasko, u 3. kolu Akapulka nadigrao Huan Martin Del Potro, a potom je Pablu Kuevasu predao meč 3. kola Mastersa u Indijan Velsu zbog povrede. Iz tog razloga nije nastupio na Mastersu u Majamiju, a nakon što je bio slobodan na startu Monte Karla u 2. rundi teško je savladao Andreja Rubljova - 5:7, 7:5, 7:5 (2 sata, 42 minuta).

Brzo je, međutim, postalo jasno da ni Novak, ni Borna nisu više isti igrači u odnosu na tu sezonu. 

Ove srede popodne, tiha publika u Monaku mogla je da vidi po nešto od "oba" Đokovića - onog koji je vladao ATP turom i onog koji pokušava da prevaziđe krizu u kojoj se nalazi, ali je značajno više bilo pozitivnih stvari i u to je jasno mogao da se uveri Marjan Vajda koji je sve mirno posmatrao iz VIP boksa.

Kada se bude video sa srpskim asom, imaće o čemu da razgovaraju pred veliki izazov u 3. rundi (verovatno već u četvrtak), kada će sa druge strane mreže biti (5) Dominik Tim.

O amplitudama u igri trenutno 13. tenisera sveta i šampiona Monte Karla iz 2012. i 2015. godine, najbolje svedoče dva poslednja gema na meču u kojima je 30-godišnji Beograđanin propustio šest meč i ponudio dve brejk lopte Zagrepčaninu, nakon čega je posao završio tek posle dva sata i 15 minuta.

Razgovarajući sa novinarima posle pobede nad Lajovićem, a uoči duela sa Ćorićem, Đoković je otvoreno priznao da je pogrešio kada se odlučio za šestomesečnu pauzu i odmaranje lakta, umesto hirurške intervencije koju je potom morao da obavi. Između ostalog, govorio je i saradnji sa Marjanom Vajdom.

Parovi osmine finala:

(gornja polovina žreba)

(1) R. Nadal/A. Bedene - Karen Hačanov
(5) Dominik Tim - (9) Novak Đoković

(4) Grigor Dimitrov - Filip Kolšrajber
(6) David Gofan - (11) Roberto Bautista Ahut

(donja polovina žreba)

Miša Zverev - Rišar Gaske
(3) Aleksander Zverev - Jan-Lenard Štruf

Kei Nišikori - (Q) Andreas Sepi/(LL) G. G. Lopez
(2) M. Čilić/F. Verdasko - (13) M. Raonić/M. Čekinato

IZ GEMA U GEM:



drugi set

Kako Ćorić nije uspeo da savlada emocije ni u pauzi između setova, evidentno uznemirenog rivala Đoković je mogao i da prepozna i kazni novim brejkom za vođstvo od 1:0.

Ovaj brejk bio je samo uvod u još dva, od kojih je poslednji bio prilično upečatljiv. Ćorićev temperament i karakter naredili su mu da ne posustane kada ga je Đoković "načeo" na startu drugog seta, i sam je produžio ritern udarce do osnovne linije za "ribrejk", međutim kada je forhendima izborio 40:0 i tri vezane gem lopte... izgubio je narednih pet poena u nizu i doživeo još jedan brejk - 2:1 za Novaka!

Srbin je, razočaran načinom na koji je izgubio prethodni gem, odigrao dva hazarderska riterna poput onih legendarnih iz US Open finala sa Rodžerom Federerom i oba puta pogodio za 40:30. To je u toj meri unervozilo Ćorića da je potom sam sebe savladao, ne samo u tom, već i u narednom gemu u kom je Novak poslao i jednu prepoznatljivu bekhend paralelu u sam ugao terena - 3:1.

Umalo da se Novak "revanšira" Borni za ono "pomračenje" iz trećeg gema drugog seta. Imao je naš as 40:0 i tri gem lopte, ali je morao kroz igru na razliku da sačuva brejk prednosti i izbori se za 4:2, posle čega je bio blizu brejk lopte za, praktično, plasman u 3. kolo.

Oscilacije pri servisu iz prvog nastavile su se kod osvajača 12 gren slem titula i u drugom setu, pa je do vođstva od 5:3 stigao u maniru najboljih servera današnjice - brzo i bez šanse za rivala.

Dve meč lopte imao je Novak, ali je Borna odbio da se preda i glasno proslavljenim preokretom za 5:4 doveo rivala u situaciju da servisima zaradi presudan poen za plasman u treću rundu.

Još sedam meč lopti imao je i propustio (!?) Đoković servirajući za meč, kada je asovima i vinerima iz servisa (5 ukupno) uspevao da anulira greške iz razmena sa Ćorićem, kada je već postajalo jasno da ga "drma" kriza i da je umor postao značajan faktor u meču. U svemu, mora se reći da je i Borna pokazao zavidnu zrelost i staloženost, pa se posle posle devet spasenih meč lopti u potpunosti vratio u meč iskorišćenom trećom brejk loptom - 5:5, posle 13 minuta velike borbe!

Šta se potom dogodilo?

Očas posla, sigurno, raznovrsno i precizno, Đoković je napravio još jedan brejk i poveo 6:5, nakon čega će dobiti novu šansu da duel završi pre ulaska i u drugi taj-brejk.

Taj-brejka nije bilo, jer je Novak posle asa za 40:30 i jubilarnu, desetu meč loptu pronašao način da osvoji naredni poen - 2:0.



prvi set

Novak je, po navici, tražio da servira prvi i sporo počeo. Borna je imao brejk šansu već u prvom gemu na meču, nije je iskoristio i potom morao i sam da se suočava sa brejk loptom za rivala u drugom gemu – uspešno!

Međutim, kada je Đoković ubacio tri prva servisa za 2:1 "sa nulom", usledio je i prvi brejk. Par dugih ritern udaraca pod noge izbacili su Ćorića iz ritma nakon čega je srpski as iskoristio drugu brejk šansu u gemu, treću na meču za 3:1 i potom laganu potvrdu uz samo jedan izgubljen poen za 4:1.

Delovalo je kao da će Novak, poput meča sa Lajovićem odigranog u ponedeljak, protutnjati do vođstvo od 1:0, ali se to neće dogoditi. Serijom grešaka nakon sigurne igre u prvih pet gemova, Đoković je pomogao rivalu da stigne do 0:40 a potom uspeo da anulira samo jednu brejk loptu tako da je Ćorić vratio egal - 4:3.

Posle "žute minute" iz sedmog gema, u kom je greškama ponudio Hrvatu "ribrejk", Đoković je ponovo pronašao igru na svoj servis i bez izgubljenog poena doveo devet godina mlađeg rivala u situaciju da servira za ostanak u setu. Ćorića takav zadatak nije unervozio, naprotiv - prvi put na meču i on je završio servis gem bez izgubljenog gema.

Toplo-hladno, tek na drugi osvojen gem bez izgubljenog poena na svoj servis, Đoković je ponovo bio nesiguran i ponudio Ćoriću dve vezane brejk lopte za vođstvo od 5:6 i potom servis za 0:1 u setovima, ali je prvo imao mnogo sreće kada Borna nije primetio da se Novak okliznuo i odustao od igre pa je nepotrebno zapeo i proćerdao prvu brejk šansu.

Mogao je tada Hrvat samo da prebaci mrežu i napravi brejk, jer je i sam Novak već krenuo ka stolici, ali kada ga je Ćorić vratio na teren - odlučio je da u svom stilu taktički načne rivala i pogodi viner bekhen paralelom za izjednačenje i potom još dva poena - umesto 5:6, na semaforu je bilo ispisano 6:5, a nešto kasnije i 6:6 nakon što je 39. teniser sveta pokazao da ga velika greška nije mnogo uznemirila.

taj-brejk

Deset minuta duže od meča sa Lajovićem trajao je prvi set u duelu sa Ćorićem, u kom je Đoković posle tri izgubljena taj-brejka ove sezone prvi put bio bolji - 7:2.

Borna nije u prvi mah pokazao da razmišlja o onoj brejk lopti za 5:6, ali kada je počeo taj-brejk prilično je bilo jasno da nije izbacio iz glave veliku grešku. Sličnu je ponovio i za Đokovićev prvi mini brejk, nakon čega je Srbin sa dva ubačena prva servisa poveo 4:1 i praktično ubio veru kod protivnika da je preokret moguć - 1:0.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC