• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roboti domaće proizvodnje

Autori mondo.ba Autori Željko Svitlica

Prošetali smo kroz "Inost mladih 2018".

 Roboti Inost mladih 2018 Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Današnja djeca samo bulje u telefone i ne igraju se napolju – ovo je opšte mjesto u razgovorima pripadnika starijih generacija o onima koji su rođeni poslije 2000. godine.

Ta djeca, koja se ne sjećaju ni rata, a ni video-kaseta niti sega-mega konzola, rade i neke zanimljivije i korisne stvari. Na primjer, jedan učenik Osnovne kole „Petar Petrović Njegoš“ iz Banjaluke, upoznao nas je sa svojim robotom.

„Ovo je samo model robota, a pravi bi bio ogroman. Zove se minebot i mogao bi da se koristi u rudarstvu. Aplikacija koju smo napravili kontroliše cijelog robota. Može se kretati u svim pravcima, a kontrolišemo mu i ruku i bušilicu’’, objašnjava dječak Mirko.

On i njegov drug napravili su robota, programirali aplikaciju i rezultat je ova pametna kutija (na fotografiji iznad). Ako vam izgleda arhaično zapitajte se: šta ste vi radili u osmom razredu osnovne škole?

Nedaleko od „minebota“ Aleksandar iz Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ iz Bijeljine pokazuje šta su sve dopremili iz Semberije.

„Pametni sat sa led ekranom koji učitava vrijeme, svjetlost, temperaturu; elektronski senzor za brojanje prolaznika, led- panel kojim se upravlja preko aplikacije...“

A i oni svog robota za trku imaju. Tj. prototip robotske ruke i interfejs za upravljanje.


Ako želite da vidite čime se, između ostalog, bave školarci kada ne bulje u ekrane pametnih telefona otiđite na  20. Međunarodnu izložbu ideja, inovacija i stvaralaštva "Inost mladih 2018" u Dom omladine u Banjaluci. Tamo će se do 20. aprila predstaviti više od 500 izlagača i učesnika iz regiona i svijeta oko 350 eksponata.

Istovremeno u Istočnom Sarajevu...

Predstavnici Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu danas su uručili Srednjoškolskom centru "Istočna Ilidža" multifunkcionalan automobil-robot koji će učenici moći da koriste tokom nastavnog procesa, prvenstveno na časovima informatike i računarstva. Student četvrte godine ETF-a Nikola Kukrin rekao je da je na izradi automobila-robota "Arduino kit" učestvovalo sedam studenata završnih godina ETF-a, a za izradu jednog automobila u prosjeku je bilo potrebno između dva do tri časa.

Na izložbi učestvuju izlagači iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Rusije, Rumunije, Francuske, Italije, Maroka, Indije i SAD.  Najbolji mentori i najbolji učesnici po kategorijama dobiće novčane nagrade.

INOST su svečano otvorili predsjednik Saveza inovatora Republike Srpske Milovan Bajić, ministar nauke i tehnologije RS, Jasmin Komić i gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić.

Bajić je podsjetio da su neki inovatori iz Srpske veoma uspješni, ali da su pojedini svoju pamet odnijeli u druge zemlje.

Inovacije i nauka su veoma ozbiljna, najozbiljnija moguća stvar, svjetlucalo je između nadahunitih riječi ministra Komića koji je sa brigom konstatovao da se ozbiljne države prema tehnološkim inovacijama i odnose na najozbiljniji mogući način.

„Izuzetno je važno u podsticanju inovativnosti da se razviju svi segmenti, modeli i da se inovativna zajednica i akademska istraživačka zajednica dovedu u vezu sa poslovnim sektorom i da se na taj način postigne komercijalizacija znanja, koja putem transfera tehnologija i realizacije inovativnioh ideja treba da doprinese konkuretnosti privrede, otvaranju novih radnih mjesta i sveopštem razvoju“, rekao je Komić. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE