I Rumuni sele ambasadu u Jerusalim

Autor:

Rumunska vlada je odobrila memorandum o premeštanju ambasade te zemlje u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, čime ta država postaje jedna od prvih koja će to uraditi nakon istovetne odluke SAD.

0
A- A A+


Odluku od premeštanju je obznanio lider rumunske vladajuće Socijaldemokratske partije, Liviju Dragnea, a konačna odluka je na predsedniku Klausu Joanisu, koji je izjavio da nije konsultovan po ovom pitanju.

Rumunski predsednik rekao je danas da on nije obavešten niti konsultovan u vezi sa odlukom i apelovao je na vladine i političke aktere da pokažu odgovornost i razboritost kada se donose važne odluke u domenu spoljne politike koje imaju strateške posljedice, uključujući po pitanju nacionalne bezbednosti.

"Takve odluke moraju se donositi samo uz prethodne konsultacije i uz obezbjeđenje odobrenja svih institucija spoljne politike i nacionalne bezbednosti, a prema Ustavu, konačna odluka pripada predsedniku", naveo je on.

Ambasadori obično formalno predstavljaju predsednika republike, iako su podređeni ministarstvu spoljnih poslova.

Američki predsednik Donald Tramp ozvaničio je decenijama stari dokument o američkom priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela, i zbog toga je najavljena selidba ambasade u "novu" prestonicu.

Jerusalim je do tzv. Šestodnevnog rata (1967) godine bio formalno podeljen grad sa jevrejski, hriščanskim i muslimanskim (palestinskim) delom. Jezgro Jerusalima, Stari grad površine jednog kvadratnog kilometra, bilo je od 1948. do 1967. u rukama Jordana, a ne Izraela.

U tom ratu, gde je izraelska vojska pokazala superiornost sistema obaveznog vojnog roka (za sve građane - muškarce i žene) u odnosu na koaliciju muslimanskih država iz regiona, Izrael je jednostvano "poništio" granice koje su UN donele 1948, i okupirana je Golanska visoravan i Sinaj, kao i Zapadna obala (reke Jordan) i Gaza.

Ostale vijesti