• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ne idite na Mundijal, zbog Putina!"

Autor mondo.rs

Još jedan glas iz Evrope da fudbalske reprezentacije "zaobiđu" predstojeći Mundijal u Rusiji. "Sve dok Putin razara u Siriji ne možemo da se pretvaramo da je Svjetsko prvenstvo isto što i svaki drugi veliki sportski događaj".

 Rebeka Harms poruka - Ne idite na Mundijal Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Poslanik u Evropskom parlamentu Rebeka Harms inicirala je otvoreno pismo u kojem poziva vlade zemalja članica Evropske unije da se drže podalje od Svjetskog prvenstva u fudbalu koje će na ljeto biti održano  u Rusiji.

Poziv Rebeke Harms, koja je stručnjak za istočnu Evropu grupe Zeleni/EFA u Evropskom parlamentu, podržalo je 60 evroposlanika iz 16 članica EU i pet različitih političkih grupa u Parlamentu. 

U pismu se navodi da je trovanje bivšeg ruskog špijuna u Britaniji u martu "samo posljednje poglavlje u izrugivanju evropskim vrijednostima Vladimira Putina". 

Velika Britanija je okrivila Rusiju za trovanje Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije nervnim gasom, što Moskva žestoko poriče. 

U otvorenom pismu se navode i "neselektivno bombardovanje škola, bolnica i javnih prostora u Siriji, vojna invazija u Ukrajini, sistematsko hakovanje, kampanje dezinformisanja, mešanje u izbore, pokušaji da se destabilzuje naše društvo i oslabi i podeli EU".

"Sve to je (Rusiju) ne čini dobrim domaćinom Svjetskog prvenstva", dodaje se. 

"Iako smo saglasni da sport može da pomogne u izgradnji metaforičkih mostova, sve dok Putin razara prave mostove u Siriji ne možemo da se pretvaramo da je Svjetsko prvenstvo isto što i svaki drugi veliki sportski događaj", piše dalje u otvorenom pismu grupe evroposlanika.

Rebeka Harms je 20. aprila rekla da je Putin odgovoran za okupaciju i rat u Ukrajini.

"On podržava brutalnog diktatora Asada. Ruska armija je odgovorna za ratne zločine u ratu u Siriji. Rusija nije prijateljski domaćin (prvenstva) sve dok podržava ultradesničare i antidemokratske partije u EU i pokušava da se meša u izbore...", dodaje se dalje.

Harms je istakla da niko ne treba da zaboravi da je "ruska vojska okupirala Krim" samo tri dana pošto su završene Zimske olimpijske igre u Sočiju 23. februara 2014. 

"To pokazuje koliko je pre četiri godine bila ozbiljna oko olimpijske ideje uzajamnog razumijevanja među narodima", ocijenila je evroposlanica Zelenih.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC