Među sumnjivim mečevima i Željezničar – Borac

Autor:

Duel Sarajlija i Banjalučana na Grbavici jedan je od tri meča čiju regularnost istražuje Tužilaštvo BiH. Sumnjiva još jedna utakmica sarajevskih “plavih”.

Među sumnjivim mečevima i Željezničar – Borac Foto: MONDO/Samir Cacan

Fudbalski savez BiH nedavno je od UEFA-e primio nekoliko izvještaja koji se odnose na sumnju regularnosti utakmica u domaćim takmičenjima.

Inspektori FSBIH proveli su istragu o tri utakmice koje su završene prelazom “iz 2 u 1”, a zbog indicija da su utakmice namještene predme the proslijeđen Tužilaštvu BiH.

Jedan od inspektora FSBiH Damir Raguž prije dva dana izjavio je da je obavljen čitav niz saslušanjaaktera, službenih lica i svih onih koji su imali veze s tim utakmicama, ali da ne može reći o kojim utakmicama je riječ.

Od izvora bliskih Tužilaštvu BiH Žurnal.info saznaje da je riječ o tri meča prmijer lige BiH prošle godine čiji su akteri Željezničar, Zrinjski, Borac, Radnik i Široki Brijeg.

Sve tri sumnjive utakmice , kako se navodi, sudio je isti sudija - Tomislav Čuić iz Tomislavgrada.

Komisija za sudije i suđenje FSBiH sudiju Tomislava Čuića suspendovala je 2016. godine na šest utakmica, zbog propusta na utakmici Široki Brijeg - Zrinjski.

Popularni prelaz “iz keca u dvicu” predstavljao je opravdanu sumnju da se radilo o „mutnim“ radnjama na bosanskohercegovačkim terenima.

ŽELJEZNIČAR – RADNIK 3:2 (0:2)

Prva utakmica koju će Tužilaštvo BiH ispitivati, odigrana je 10. decembra 2017. godine na Grbavici između Željezničara i Radnika iz Bijeljine.  Radnik je na toj utakmici vodio nakon prvog poluvremena 0-2, da bi u drugom poluvremenu nakon 25 minuta igre Željo preokrenuo rezultat. Pogodak za pobjedu Željezničar postigao nakon crvenog kartona za Radnik i dosuđenog  penala, kojim je postao i jesenji prvak.

ŽELJEZNIČAR – BORAC 2:1 (0:1)

U drugoj sumnjivoj utakmici, glavni akter ponovo je Željezničar, ovog puta protiv banjalučkog Borca i ponovo na Grabavici 12. augusta  2017. godine. Željezničar je ponovo gubio na poluvremenu 0-1, ali opet nakon samo 23 minute, Željezničar je preokrenuo rezultat na 2-1.

Pogledajte golove sa ove utakmice: 

Izvor: YouTube

 ŠIROKI BRIJEG  -  ZRINJSKI 2:1 (0:1)

Treći sporni meč odigran je u Širokom Brijegu 29. oktobra 2017. godine, u hercegovačkom derbiju Širokog i Zrinjskog. Gosti iz Mostara su u ovoj utakmici golom iz 30. minute otišli na odmor, da bi Široki Brijeg preokrenuo u posljednjih 15 minuta. Menalo i Čabraja su pogađali u 74. i 78. minuti.

Sve tri utakmice su u fazi prijave u Tužilaštvu BiH, čeka se formiranje predmeta i tužilac koji će dužiti predmet.  Ko će biti tužilac koji će raditi na predmetu, odredit će v.d. glavnog tužioca Gordana Tadić, navodi Žurnal.info.

Ostale vijesti