• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Finiks čeka Kokoškova, Kokoškov čeka Dončića

Autor mondo.rs

Nakon što se pojavila vijest o tome da su Sansi intervjuisali srpskog stručnjaka, sve je veći broj njegovih saradnika koji su ga javno podržali u namjeri da postane prvi neamerički trener na čelu jednog NBA tima. Srećno, Igore!

 Finiks čeka Kokoškova, Kokoškov čeka Dončića Izvor: MN PRESS

Nakon što je "Salt Lake City Tribune" objavio tekst o tome da je Igor Kokoškov bio na intervjuu kod vlasnika i direktora Finiks Sansa, nekoliko njegovih bivših saradnika javno ga je podržalo u namjeri da 19 godina nakon odlaska u SAD iz Partizana postane i…

...prvi neamerički trener na klupi nekog NBA tima!

"Mislim da je oduvijek znao da ima dovoljno talenta, ali je i veoma pristojan", rekao je trener Jute Džez, Kvin Snajder, o svom dugogodišnjem prvom asistentu.

"Prošlog ljeta imao je mogućnost da stekne dodatno iskustvo i to mu je pomoglo da se izgradi još više tako da je on sada nedvosmisleno neko na koga mogu da se oslonim, kao i cijeli naš tim trenera", dodao je Snajder, koji je o mogućnosti da Kokoškov napusti Solt Lejk Siti posle tri zajedničke sezone govorio u jeku napete plej-of serije sa Oklahoma Siti Tanderom.

S obzirom na to da u Arizoni, nakon rastanka sa privremenim trenerom Džejom Trijanom, nisu mogli da čekaju kraj sezone kako bi doneli odluku o dugoročnom rješenju za najlošiji tim lige ove sezone (21-61), ni Kokoškov nije mogao da izbjegne pregovore sa drugim klubom prije obavljenog posla u sadašnjem.

I, to je Snajder u potpunosti razumio.

"Svi smo ovde uzbuđeni zbog prilike koja mu se ukazala i koju je svakako zaslužio, bez obzira da li će se na kraju ostvariti ili ne. Mislim da je svima jasno da će on biti razmatran za takav posao ne samo ove, već i narednih godina", rekao je trener ekipe za koju je malo ko vjerovao da će igrati tako dobru košarku poslije rastanka sa Gordonom Hejvordom.

"Svako poštovanje imam za Igora. Godinama sam mu govorio da on jeste za glavnog NBA trenera. Bilo mu je potrebno određeno vrijeme da sebe doživi na taj način, najviše zbog toga što je bio fokusiran na ono što mu je sve vrijeme bio posao", rekao je Snajder.



Kokoškov je prošlo ljeto proveo kao selektor Slovenije, kojoj je donio prvu ikada zlatnu medalju i to pobjedom u finalu Eurobasketa nad reprezentacijom Srbije. Tokom rada sa "zmajčekima", ovaj 46-godišnji Beograđanin koji je pre odlaska u NCAA ekipu Misurija 1999. godine radio u OKK Beogradu i Partizanu upoznao se i sa talentom i potencijalom Luke Dončića - igrača koji je stidljivo projektovan za prvog pika na narednom draftu.

A, kako je izvjesno da će Finiks prvi i birati kao najlošiji tim lige (mada postoji i mogućnost da Sansi ne budu izvučeni prvi iz bubnja u kom će imati najviše kuglica sa svojim grbom), u Arizoni su računali s tim da bi tandem Kokoškov-Dončić, uz šut Devina Bukera, mogla da bude dobra baza oko koje će se graditi novi tim.

To što je već proveo pet sezona u Finiksu od 2008. do 2013. godine samo je doprinijelo utisku da će Kokoškov postati prvi neamerički stručnjak sa funkcijom glavnog trenera, bez obzira na to što vlasnici Sansa razgovaraju i sa asistentom u stručnom štabu San Antonio Sparsa, Džejsom Boregom, kao i nekadašnjim trenerom Hjuston Roketsa i legendom Boston Seltiksa, Kevinom Mekhejlom.

Od trenutka kada je kandidaturu povukao aktuelni trener Atlanta Hoksa, Majk Badenholcer, Kokoškov se smatra favoritom za dolazak na klupu Sansa što od formiranja NBA lige nije uspjelo nijednom treneru rođenom van granica SAD.

Dejvid Blat, vjerovatno budući trener Njujork Niksa, vodio je Klivlend Kavalirse sezonu i po prije nego što se vratio u evropsku košarku i preuzeo Darušafaku, ali iako je karijeru gradio u Evropi - Blat je rođen u Bostonu i školovan u Americi.

Zanimljivo, još jedan asistent trenera Sparsa, Grega Popoviča, u konkurenciji je za preuzimanje jednog od "slobodnih" timova, a reč je o italijanskom stručnjaku Etoreu Mesini. Za njega su zainteresovani Milvoki Baksi i Šarlot Hornetsi, pa bi tako moglo da se dogodi da poslije 72 godine zatvorenosti prema evropskim trenerima…

...NBA konačno pruži povjerenje – dvojici!

"Igor Kokoškov ima veliko iskustvo u radu sa reprezentacijama. Mislim da je spreman da samostalno vodi ekipu, razume igru i odlično funkcioniše sa igračima", rekao je sadašnji trener Nju Orleans Pelikansa, Alvin Gentri, koji je tokom karijere sarađivao sa srpskim trenerom.

"Čini mi se da bi on bio pravo rješenje", zaključio je Gentri, čiji je tim prvi izborio plasman u drugu rundu plej-ofa "metlanjem" Portland Trejblejzersa.

To je, ujedno, značilo i da je Teri Stots dobio otkaz u Oregonu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC