Ryanair leti iz Banjaluke za Njemačku i Belgiju!

Avioni irskog avio-prevoznika "Ryanair" letjeće od novembra sa banjalučkog aerodroma ka aerodromima Memingen u Njemačkoj i Šarlroa (Brisel) u Belgiji.

Najpoznatija i najpopularnija evropska low cost avio-kompanija, irski ''Ryanair'' letjeće od novembra sa Aerodroma Banjaluka u Memingen u Njemačkoj i Šarlroa u blizini glavnog grada Belgije i Evropske unije, Brisela.

"Ryanair" je danas zvanično najavio ove letove čime će kompanija ući na tržište Bosne i Hercegovine pored letova iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Bosna i Hercegovina će biti 37. zemlja u kojoj će Ryanair saobraćati.

"Na objema rutama će se saobraćati dva puta sedmično počevši od novembra mjeseca, a prema zimskom redu vožnje za 2018. godinu, a karte će biti dostupne za prodaju kasnije u toku dana na internet stranici Ryanair-a - Ryanair.com", saopšteno je danas.

Avoni će u Belgiju letjeti ponedjeljkom i petkom, a utorkom i subotom ka Njemačkoj.Karte po promotivnoj cijeni od 19.99 evra za putovanja od novembra mjeseca, možete rezervisati do srijede u ponoć (25. april)  na stranici www.ryanair.com.

"Ryanair dolazi na banjalučki aerodrom. Ovo je veliki dan za naš aerodrom, grad Banjaluku, Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu. Naši građani će imati mogućnost da, preko Brisela i Memingena, naprave konekciju sa više od 90 destinacija u nekoliko evropskih država. Mladi ljudi će više putovati, a naši prijatelji iz Evrope će moći mnogo lakše da dođu kod nas i da otkriju ljepote Banjaluke i banjalučkog regiona, privlačnost naših jedinstvenih rijeka i planina, kao i gostoljubivost našeg naroda'', izjavio je Duško Kovačević, v.d. direktora Aerodroma Banjaluka.

TRNINIĆ: NISU TRAŽILI POSEBNE USLOVE

Ministar saobraćaja i veza u Vladi RS, Neđo Trninić , kaže da irska aviokompanija Ryanair nije tražila nikakve posebne uslove kako bi uvela letove iz Banjaluke.

Jedini uslov je bio da se obezbijedi mogućnost neleta iz drugog pravca, takozvanog pravca 35, za što, kako je naveo, postoji mogućnost.

Ministar je podsjetio da u prethodnom periodu analiza stanja na banjalučkom aerodromu pokazala da se nešto mora mijenjati, te da je prva odluka bila da se krene u investiciju kako bi se aerodrom osposobio da bude konkurentan i interesantan avioоperaterima.

"U avgustu prošle godine Ministarstvo je poslalo pismo namjere na više adresa, od kojih je Ryanair odgovorio već u septembru. U novembru smo imali sastanak u Rimu gdje smo dogovori detelje, da bi u januaru došli do prijedloga ugovora", pojasnio je Trninić.

Vršilac dužnosti direktora Aerodroma Banjaluka, Duško Kovačević kaže da je aerodrom spreman da primi najavljene letove.

"Već sada smo spremni da primimo sve letove koji su najavljeni. Nadležni iz Ryanair-a su već bili na aerodoromu, pregledali uslove i veoma su zadovoljni onim što su vidjeli. Pred nas nisu postavljeni nikakvi dodatni uslovi kako bi oni letjeli s našeg aerodroma", naglasio je Kovačević.

Niskotarifne avio-kompanije (low cost carriers) nude jeftinije karte od tradicionalnih avio-kompanija, ali da bi ih privukli, aerodromi su prinuđeni da smanje mnoge takse. Jeftinije karte privlače veliki broj putnika i pretpostavlja se da će ih u Banjaluci sada biti mnogo više od dvadesetak hiljada godišnje.

Za sada iz Banjaluke redovno leti samo ''Air Srbija'', prema Beogradu, nekoliko puta sedmično u zavisnosti od sezone.

Čekajući sindikalne letove iz Mahovljana

Vlada: Ove godine jeftini letovi iz Banjaluke

Letovi i padovi banjalučkog aerodroma

Ostale vijesti