• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suprotnosti se privlače - prijavi ideju! (VIDEO)

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Tim “Banja Luka 2024” poziva sve građane, organizacije, institucije i kompanije iz Banjaluke da se prijave na Konkurs za projektne ideje koje će biti okosnica projekta “Banja Luka 2024 Evropska prestonica kulture” grad kandidat.

 Konkurs za projektne ideje koje će biti okosnica Bid Book-a “Banja Luka 2024 Evropska prestonica kul Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Na konferenciji za medije predstavljen kocept kroz metaforu.

„Ukoliko običan šraf obmotate bakarnom žicom i povežete njome različite polove baterije stvoriće se elektromagnet koji privlači, na primjer, spajalice. U ovom slučaju baterija je ovaj projekat, a spajalice su ljudi, ideje i sredstva koja privlači“, kazala je Monika Pojavić, član Tima.

Moto projekta je “Suprotnosti se privlače”.

Šеf tima Bаnjа Lukа 2024 Маrkо Bilbiја pobliže nam je objasnio koncept:

“Kroz istraživanja smo došli do ključnih izazova koje želimo da tretiramo ovim projektom. Razmišljajući o ovoj šansi, analizirajući probleme i sagledavajući koje su to naše prednosti, došli smo do okvira od četiri teme kroz koje bismo željeli da predstavimo Banjaluku: Kulture u dijalogu, Ljudi i prostor, Inovativno nasljeđe i ekstremna kultura”, istakao je.

Važno je napomenuti da se pod terminom “projektne ideje” podrazumijeva raspisivanje ideje za projekat u nekoliko pasusa, do 500 riječi, sa osnovnim informacijama, tako da odgovorite na ključna pitanja: šta je vaš projekat, šta je cilj vašeg projekta, ko je vaša ciljna publika, kako planirate izvesti vaš projekat, trajanje, okvirni budžet i planirani partneri.

Konkurs je otvoren do 9. maja, a više detalja čeka vas na OVOM LINKU.

O vizuelnom identitetu projekta govorio je dizajner Saša Đorđević, član Tima i studija “Bunker”.

“Izuzetno mi je drago što ekipa Studija Bunker učestvuje u ovom projektu, kao saradnici koji mogu da doprinesu da se cijela ova priča bolje razumije, da se zavoli. Pokušali smo da svojim talentom i znanjem maksimalno odgovorimo na ovaj zadatak – da na najjednostavniji način prikažemo koncept koji vam je upravo predstavljen. Osnovna vodilja bio nam je moto ‘Suprotnosti se privlače’, a nešto što na najbolji način opisuje ono o čemu danas razgovaramo je ovaj znak, krug i kvadrat. Na prvi pogled ne znači ništa, ali kada mu se da kontekst, moto,  dva jednostavna grafička elementa dobijaju značenje”, kazao je Đorđević.

Dodao je da je izazov bio jednu veoma kompleksnu stvar poput EPK projekta svesti na jednostavno vizuelno rješenje, koje će simbolizovati sav trud, entuzijazam i kreativnost koji stoje iza svega.

“Nadam se da će naš rad dopasti  građanima Banjaluke i ljudima širom svijeta, da će razumjeti poruku i željeti da dođu u naš grad, bez obzira na to osvojimo li titulu ili ne”, naglasio je.

Evropska prestonica kulture (EPK) najdugovječniji je i najpoznatiji program kulture Evropske unije i sastavni dio programa Kreativna Evropa, koji sprovodi Evropska komisija za podršku i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture (KULTURA) i audiovizuelnog sektora (MEDIA).

Gradovi koji su uspješno realizovali program EPK imaju trajnu korist od nasljeđa ove titule. Uspješne Evropske prestonice kulture ne temelje se toliko na tradiciji i kulturnom nasljeđu koliko na viziji budućnosti i razvoju grada kroz nove trendove i uticaje.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop