Parovi nisu najsrećniji na početku braka, već...

Autor:

Ako vaš brak opstane barem desetak godina, smatrajte da najbolje tek dolazi.

0
A- A A+

Partneri koji su "preživeli" 20 godina braka srećniji su i kompatibilniji od novopečenih bračnih parova, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Americi.

Istraživači iz Pensilvanije i "Brigam Jang" univerziteta takođe su otkrili da parovi koji su već dugo zajedno više uživaju u vremenu koje zajedno provode nego oni koji su još uvek u fazi medenog meseca.

Pol Amato i Spenser Džejms analizirali su podatke 2.034 ljudi koji su u braku, da bi utvrdili da li se njihovo zadovoljstvo smanuuje ili povećava tokom godina braka.

Prosečna starost žena koje su učestvovale u studiji je 35 godina, a prosečna starost muškaraca je 37.

Naučnici su utvrdili da zadovoljstvo brakom postepeno opada tokom prvih 20 godina braka, a onda se nakon toga ponovo stabilizuje. Isti trend opadanja, pa zatim povećavanja primećen je i kada je reč o uživanju u zajedničkim aktivnostima.

"Iako je razvod tako čest danas, ipak ima brakova koji traju zauvek, a dugoročna prognoza za takve brakove je optimistična, jer sreća i zadovoljstvo ostaju visoki, a nezadovoljstvo se smanjuje", kažu istraživači.

Oni veruju da se ovakvi rezultati ogledaju u tome što parovi nakon toliko zajedničkih godina nalaze "dublje nivoe privrženosti", što vodi većem zadovoljstvu brakom i uživanju u društvu bračnog partnera.

Tvrdnja da svi bračni parovi liče jedni na druge aktuelna je već godinama, a popularna kultura podržava takvu ideju, kaže Hari Benson, direktor Fondacije za brak.

"To je veoma depresivan i pogrešan stereotip koji se često prikazuje u sitkomima, a do sada su i naučnici generalno bili saglasni sa tim da brakovi dobro počnu, ali zadovoljstvo neprestano opada. Ipak, to je mit", zaključuje Benson.

Na kraju krajeva, kažu da vredi čekati dobre stvari…

Tagovi:

Ostale vijesti