Hoće li misterija ikada biti rešena? (VIDEO)

Autor:

Već skoro 40 godina Amerikanci se spore oko misterioznog spomenika na čijim je kamenim blokovima ispisano deset zapovesti.

0
A- A A+

Neki ga smatraju manifestom novog svetskog poretka, neki "Đavolovim zapovestima", a treći uputstvom za život nakon nukleanog rata.

Ovaj "američki Stounhnedž" predstavlja najmisteriozniji spomenik u SAD, a nalazi se u okrugu Elbert, u državi DŽordžija.

Podignut je 1980. godine, a do danas se ne zna ko ga je zaista sagradio.

Reč je o granitnom spomeniku visokom 5,87 metara i teškom oko 110 tona. Sastoji se od centralnog bloka oko kojeg su postavljene četiri masivne ploče, a jedna se nalazi na vrhu i sve ih povezuje.

Na njemu je ispisano deset poruka za čovečanstvo na osam najvećih sveskih jezika: engleskom, španskom, kineskom, ruskom, hinduskom, arapskom, hebrejskom i svahiliju.

Izvor: youtube/disinformationNeki teoretičari zavera zovu ga "Antihristovih deset zapovesti" ili "Manifest Novog svetskog poretka".

Nedaleko od spomenika postavljena je dodatna ploča na kojoj su navedene informacije o strukturi spomenika, jezicima koji su korišteni, te visini, težini, astronomskim dodacima i navodnim graditeljima.

Takođe, navedeno je da je ispod spomenika zakopana vremenska kapsula, ali nisu uneseni datumi kada je zakopana, niti kad bi je trebalo otvoriti.

"Neka ovo bude nit vodilja prema Dobu razuma", piše na sredini ploče.

Na rubovima ploče nalazi se prevod te rečenice na četiri drevna jezika: vavilonskom, klasičnom grčkom, sanskrtu i drevnom egipatskom, koji je ispisan hijeroglifima.

"Deset zapovesti" glase:

"1. Održavaj čoveanstvo ispod 500 miliona kako bi održao balans sa prirodom

. 2. Mudro upravljaj reprodukcijom poboljšavajući kondiciju i različitosti.

3. Ujedini čovečanstvo novim živim jezikom.

4. Neka vladaju strast, vera, tradicija i sve stvari sa odmeenim razumom.

5. Zaštiti ljude i nacije poštenim zakonima i pravednim sudovima.

6. Dopusti svakom narodu samoupravljanje, a međusobne razmirice neka reše na svtskom sudu.

7. Izbegavaj sitničave zakone i nepotrebna pravila.

8. Lična prava neka budu uravnotežena sa društvenim dužnostima.

9. Ceni istinu, lepotu, ljubav i traženje harmonije u beskonačnom.

10. Ne budi rak zemlje, ostavi mesta za prirodu."

TVORAC SE KRIJE POD PSEUDONIMOM?


U junu 1979. muškarac pod pseudonimom Robert C. Kristijan zatražio je od firme "Elberto granit fišing" da izgrade spomenik u ime "male grupe lojalnih Amerikanaca".

Objasnio je da bi ovaj spomenik trebao predstavljati "kompas, kalendar i časovnik", te preživeti katastrofe.

Direktor "Elbertona" pokušao je da ga ovarati od te ideje navodeći cenu nekoliko puta veću od cene bilo kog projekta koji je kompanija do tad izvela, ali je navodni Kristijan sve troškove prihvatio.

Izvor: youtube/DAHBOO77Spomenik je predstavljen javnosti 22. marta 1980. godine, a navodni Kristijan je kasnije vlasništvo nad spomenikom i zemljištem na kojem je izgrađen prebacio na okrug Elbert.

Do danas nije poznato ko je čovek iza pseudonima Robert C. Kristijan i ko je iza "male grupe lojalnih Amerikanaca", ali postoje brojne teorije.

Neki teoretičari zavera pseudonim "R.C. Kristijan" povezuju sa Kristijanom Rozenkrojcerom, koji je osnivač "Rozenkrojcerskog reda", mističnog društva koje je uticalo na razvoj masonskih loža.

Drugi smatraju da je reč o manifestu samoprozvane elite koja želi da uništi većinu ljudske populacije.

Najprihvaćenija je teorija koja tvrdi da spomenik predstavlja uputstvo kako obnoviti civilizaciju nakon uništenja, te da je spomenik izgrađen u vreme Hladnog rata i namijenjen kao poruka preživelima, kojih ne bi bilo više od 500 miliona.

Ostale vijesti