• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaljubljeni u jezik? Studirajte ga! (VIDEO)

Autor mondo.ba

Pogledajte promotivni video Studijskog programa srpskog jezika i književnosti u Banjaluci.

U promotivnom videu o Studijskom programu srpskog jezika i književnosti pisci, istraživači, lektori, ugledni novinari i urednici - svi redom najprije profesori srpskog jezika i književnosti, te bivši i sadašnji studenti Filološkog fakulteta u Banjoj Luci, govore o tome zašto su se odlučili za baš ovaj poziv i jesu li se pokajali, te da li čitanjem i pisanjem možemo mijenjati svijet.

-
Izvor: YouTube



Ovi kratki filmići osmišljeni su tako da sagovornici u nekoliko rečenica (što, priznaćete, i nije tako lako kad su ova zanimanja u pitanju) predstave ovaj studijski program, a cilj im je da dopru do što većeg broja ljudi, naročito srednjoškolaca zaljubljenih u jezik i književnost. Iako su se zbog različitih razloga odlučili baš za ovaj odsjek na Filološkom fakultetu, svi se slažu u jednom - svoj izbor nikad ne bi promijenili.

-
Izvor: YouTube



Nekoliko riječi o ovom studijskom programu:

Srpski jezik i srpska književnost izučavaju se u Banjoj Luci još od davne 1950. godine, i to najprije u sklopu tadašnje Više pedagoške akademije (1950–1969), potom Pedagoške akademije (1969–1994), koja 1994. prerasta u Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci. Sredinom 2009. studijski programi filološkog usmjerenja, među njima i Studijski program srpskog jezika i književnosti, izdvajaju se iz Filozofskog fakulteta i formiraju zaseban – Filološki fakultet.

Studijski program srpskog jezika i književnosti ima najdužu tradiciju među studijskim programima Filološkog fakulteta u Banjoj Luci i – kada je u pitanju nastavnički i saradnički kadar – najbrojniji je na pomenutom fakultetu.

Danas ovaj studijski program sadašnjim i budućim studentima nudi, osim osnovnog (dodiplomskog) studija u trajanju od četiri godine (240 ECTS), i studij drugog ciklusa (master studij) u trajanju od godinu dana (60 ECTS), te studij trećeg ciklusa (doktorski studij) u trajanju od tri godine (180 ECTS). Po završetku osnovnog studija, svršeni studenti stiču zvanje diplomiranih profesora srpskog jezika i književnosti.

Nastavni plan i program Studijskog programa srpskog jezika i književnosti osmišljen je tako da studentima omogući sticanje veoma raznovrsnih ali i temeljnih znanja iz oblasti srpskog jezika, srpske književnosti, te srpske i opšte kulture. Osim navedenih oblasti, u sklopu studijskog programa o kojem je riječ izučava se još i svjetska književnost, kao i dva strana jezika.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop