• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POLA MILIONA evra za sliku srpskog majstora!

Autor mondo.rs

Za "Bašibozuke" Paje Jovanovića nepoznati kupac dao je 530.000 evra!

 POLA MILIONA evra za sliku srpskog majstora! Izvor: (Petar Stojanović - MONDO)

Slika Paje Jovanovića "Dva bašibozuka pred kapijom" prodata je u Sotbiju za više od pola miliona evra, pišu današnje "Večernje novosti".

Kako je objavljeno na sajtu te čuvene aukcijske kuće, stavka broj 15 prodata je za 465.000 funti ili oko 530.000 evra, i tako je višestruko oboren rekord koji je do sada držao Jovanovićev "Ukrotitelj zmija", koji je pre skoro dve decenije kupljen u njujorškom Kristizu za više od 168.000 evra.

Početna cena "Dva bašibozuka pred kapijom", dela nastalog između 1887. i 1888. godine, nevelikog formata (43 puta 50 centimetara), rađenog tehnikom ulja na drvetu, na aukciji za dela orijentalista bila je između 100.000 i 150.000 funti, odnosno 113.000 i 170.000 evra.

"Slika je i pre aukcije bila poznata u literaturi, tako da i to može objasniti interesovanje za nju, kaže za "Novosti" viši kustos Narodnog muzeja i autor sistemskog kataloga posvećenog velikom slikaru, Petar Petrović, koji je i sam bio iznenađen postignutim rekordom.

Po ceni, ovaj rad, na kome se vidi veliko Jovanovićevo slikarsko umeće, premašio je "Ukrotitelja zmija", delo koje je znatno sadržajnije.

Ovako visok iznos rezultat je sve veće potražnje dela orijentalista među svetskim kolekcionarima.

Kada se govori o zvaničnoj prodaji, na aukcijama gde se kupcima obračunava i aukcijska provizija i porez, "Dva bašibozuka pred kapijom" su sigurno najskuplje prodato delo jednog srpskog likovnog stvaraoca.

Na istoj aukciji orijentalista u Sotbiju ponuđeno je na prodaju 61 umetničko delo, a vrednost svih prodatih slika je bila 5.175.750 funti.

Samo jedno delo postiglo je veću cenu od Jovanovićevih "Bašibozuka" - slika "Rabat (Crvena kapija)" Edvina Lorda Viksa koja je kupljena za 573.000 funti.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop