Živimo na rubu egzistencije!

Članovi Gradskog odbora Udruženja invalida Banjaluka izašli su na mirne proteste na Trg Krajine kako bi ukazali na tešku materijalnu situaciju u kojoj se nalaze.

Živimo na rubu egzistencije! Foto: Mondo/Dušan Volaš

Radovan Ristić, predsjednik Gradskog odbora Udruženja invalida Banjaluka istakao je ova ranjiva grupa stanovništa zahtijeva ličnu invalidninu za civilne invalide koja bi iznosila pedeset odsto od najniže plate, a to je 205 maraka.

"Naši zahtjevi su jasni i ne tražimo previše. To bi bila najniža davanja u okruženju i takvo pravo bi ostvarilo maksimalno tri hiljade ljudi u RS što bi na godišnjem nivou iznosilo oko 7,3 miliona KM. Mislim da to nisu velike pare da bi se riješio jedan ovakav problem", rekao je Ristić.

On je rekao da su naknade za tuđu njegu i pomoć jedina primanja osoba sa invaliditetom. Istakao je da se današnji zahtjev sa banjalučkog trga odnosi na sva lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj.

"Zvali su nas i iz drugih opština i gradova da nam se priključe, ali za sada smo se odlučili samo za Banjaluku kako ljudima ne bismo stavarali otežanje pri dolasku", istakao je Ristić.

Miroslav Mandić, predsjednik Gradske organizacije slijepih Banjaluka je istakao da se invalidi u RS nalaze na rubu egzistencije.

"Mi ne tražimo ništa što nemaju drugi u okruženju. Tražimo invalidninu, ne kao socijalno već inkluzivno pravo i insistiraćemo da se naša prava ostavre. Ukoliko ne dobijemo konkretne odgovore i rješenja spremni smo na oštrije i radikalnije mjere. Zasjedaćemo i napraviti konkretan plan", istakao je Mandić.

Milijana Mitrić, član Udruženja distrofičara Banjaluka, izjavila je za Mondo da su invalidi u Republici Srpskoj na margini kada su u pitanju njihov život i položaj u društvu.

"Nažalost, svaki put moramo izaći na ulicu da bismo ostvarili neka od svojih prava. Nalazimo se u veoma nezavidnom položaju. Muku mučimo i sa ortopedskim pomagalima. Sve kupujemo sami. Imamo prava, a zapravo ih nemamo", rekla nam je Mitrićeva.

Osobe invaliditetom u Banjaluci najavile su novi protest za 15. maj ukoliko se njihov zahtjev ne uvaži. U suprotnom spremni su i na blokiranje saobraćajnica ili na neke druge konkretnije mjere.

Gradsko udruženje osoba sa invaliditetom čine Udruženje distrofičara, Gradska organizacija slijepih i slabovidnih, Udruženje za pomoć MNRL, Udruženje paraplegičara, Udruženje civilnih invalida žrtava rata, Savez invalida rada i Udruženje gluvih i nagluvih.

Ostale vijesti