• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đoković od očaja do sjaja i nazad

Autor mondo.rs

Srpski teniser doživeo je poraz na startu turnira u Barseloni za koji je dobio specijalnu pozivnicu organizatora

Novak Đoković veoma loše je započeo prvi meč na turniru u Barseloni, onda je odigrao sjajno, ali ga nije tako i okončao.

Srpski teniser, koji je dobio specijalnu pozivnicu organizatora, pretrpeo je poraz u drugom kolu protiv Slovaka Martina Kližana - 2:6, 6:1, 3:6.

Na prvom meču u katalonskoj prestonici posle 12 godina, videli smo dva različita lica Đokovića i velike amplitude u igri nekada najboljeg tenisera sveta.

U prvom setu delovao je bezidejno, bledo i inferiorno u odnosu na protivnika, koji je dominirao terenom. A onda u nastavku potpuni preokret.

Đoković je prikazao daleko agresivniju, raznovrsniju, bolju igru i podsetio na najbolje dane svoje karijere. Brzo je preuzeo kontrolu na terenu, a podatak da je rivalu prepustio samo jedan gem dovoljno govori koliko je bio uspešniji. Delovao je tako ubedljivo da smo posle dugo vremena ponovo prisustvovali trenutku kada se protivnicima "odseku noge" pred moćnim Đokovićem.

U odlučujućem trećem setu, Đoković je malo posustao, Kližan se "sastavio", što je donelo daleko neizvesnisniju situaciju. Za razliku od gemova u prva dva seta, koji su se mahom završavali brzo i lako, u trećem je viđena mnogo žešća borba za svaki poen.

Kližan je prvi iskoristio prvu brejk priliku u osmom gemu, koja se bila i odlučujuća. Đoković je na svoj servis pri rezultatu 30:15 za rivala napravio veliku grešku prilikom smeča, a onda , svestan da se nalazi u teškoj situaciji, zadrhtala mu je ruka, pa je pogrešio i u "madmudrivanju" na mreži.

Kližan je posle toga lako priveo meč kraju i izborio plasman u treće kolo turnira u Barseloni, gde ga čeka Felisijano Lopez, 30. igrač sveta, koji je eliminisao Dušana Lajovića (6:4, 2:6, 6:4).

Slovaku, koji je 140. na ATP listi, to je bila prva pobeda nad Novakom Đokovićem posle četiri poraza, i četvrti meč na turniru u Barseloni, jer je prethodno dobio dva duela u kvalifikacijama, a potom iznenadio Federika Delbonisa u prvom kolu (6:3, 6:7, 6:4).

TOK MEČA

PRVI SET

1:2 - Nije dobro počelo za Đokovića. Kližan je odmah na početku meča napravio brejk, a onda ga je i potvrdio i stekao prednost od 2:0 u gemovima. Ipak, posle manje od deset minuta igre Novak je uspeo da dobije prvi gem na svoj servis i smanji rezultat protivnika.

1:4 - BREJK! Slovak povećava vođstvo. Novak propušta veliku priliku na servis rivala, a onda pravi i grešku na svoj servis, pa Kližan stigne do duplog brejka. Imao je srpski teniser brejk loptu posle dvostruke greške Kližana, ali je onda odigrao loš bekhend i prokockao dobru šansu da stigne do izjednačenja. Nakon toga opet serija loših poteza. Na svoj servis vodio je 40:15, a onda je napravio četiri vezane greške.

2:6 - Kližan uspešno završava posao i vodi 1:0 u setovima posle 33 minuta igre. Deluje samouverenije na terenu, a jak servis levorukog Slovaka prava je enigma za Đokovića. Novak je mnogo grešio, izgledalo je kao da se nije zagrejao (jedino ga je servis služio), dok je Kližan bio daleko konkretniji, uigraniji, sa mnogo više ideja koje je uspešno sporovodio u delo, uključujući i nekoliko egzibicionih poteza.

DRUGI SET

2:1 - Drugi set, druga priča. Tako se čini da izgleda Novakova igra posle tri odigra gema u nastavku. Đoković kao da se "resetovao" u kratkoj pauzi i promenio pristup, ali i kretanje i igru. On je taj koji je preuzeo palicu, što se odrazilo i na rezultat, ali odmah i na defanzivniju igru rivala. 

3:1 - BREJK! Da, da, to je stari Novak. Agresivnija igra brzo se odrazila i na rezultat. Novak je "pojačao", a Kližanu se malo "skratila ruka" jer je prepoznao u igri sa druge strane mreže igrača koji je ne tako davno bio svetski broj jedan.

4:1 - Ekspresno Nole dobija treći gem na svoj servis i povećava vođstvo. Kližan je u ta tri gema osvojio samo dva poena.

6:1 - Novak i završava u velikom stilu. Napravio je novi brejk, a onda dobio i gem na svoj servis, i to oba "sa nulom". Posle 25 minuta igre rezultat je izjednačen 1:1 u setovima.  

TREĆI SET

2:2 - Nema brejka, ali ni izrazito superiorne igre na jednoj strani mreže. Čini se da će u trećem setu odlučiti neizvesna borba. 

3:4 - Za razliku od gemova u prva dva seta, koji su mahom rešavani brzo i ubedljivo, sada je na terenu mnogo neizvesnija bitka i za svaki poen vodi se žestoka borba. U prvih sedam gemova ne da nije bilo brejka, nego nije bilo ni brejk prilike

3:5 - Kližan pravi brejk! Đokovićeva je skupo koštao loš smeč pri rezultatu 30:15 za rivala, a onda mu se ruka potpuno "skratila" što je dovelo do nove greške na mreži i prilike da Slovak stigne do najveće pobede u karijeri

3:6 - Kližan koristi priliku i prolazi u treće kolo gde ga čeka Felisijano Lopez

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Snjegotina Srednja

Najbolje okončati karijeru ..ovo je mučenje ..

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC