Najbolje marinade za meso na roštilju

Autor:

Ovi trikovi pretvoriće vas u pravog roštilj-majstora!

Najbolje marinade za meso na roštilju Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Stiglo je lepo vreme, i sigurni smo da jedva čekate da pobegnete negde u prirodu. Donosimo vam najbolje savete i trikove koji će vas pretvoriti u profesionalca za roštiljem!

Profesionalni majstori, koji umetnost roštilja podižu na viši nivo, savetuju da komade mesa koje nije mleveno obavezno marinirate.

Koliko meso stoji u marinadi?

Odaberite posudu koja je plitka i široka, kako biste meso mogli da poslažete u jednom ravnom sloju. Izbegavajte metalne posude, osim ako su od nerđajućeg čelika. Ukoliko se u vašoj marinadi nalazi kiselina, kao što je limun ili balzamiko sirće, postoji šansa da će kiselina reagovati sa metalom i mesu dati neprijatan, "metalni" ukus ili miris. Proces mariniranja trebalo bi da traje najmanje 30 minuta, a poželjno je meso ostaviti i preko noći u poklopljenoj posudi. Sat vremena pre pečenja, izvadite ga iz frižidera kako bi dostiglo sobnu temperaturu.

Odnos bi trebalo da bude – 150 mililitara marinade za svakih 500 grama mesa.

Koja je marinada za šta?

Marinade na bazi ulja dobre su sa suvlje meso ili ribu, dok one na bazi kiseline savršeno idu uz masnije i crveno meso. Naravno, ovo ne znači da ne možete komad govedine staviti u marinadu sa maslinovim uljem, odnosi se samo na to čega u marinadi ima najviše.

Evo i recepata za brze i lake marinade, u zavisnosti od toga koje meso spremate!

Piletina i riba

Pomešajte maslinovo ulje, tamni soja sos, seckani beli luk, biber i malo šećera. Količine prilagodite u skladu sa količinom mesa, prema ranije objašnjenoj računici.

Crveno meso

U posudi pomešajte maslinovo ulje, crveno vino, malo vinskog sirćeta, suve začine po želji, biber i seckani beli luk.

Svinjetina

Ako pravite svinjske ražnjiće, preporučujemo vam mešavinu maslinovog ulja, limuna, seckanog belog luka, i suvog začina po želji – origano, majčina dušica ili ruzmarin. Ako, pak, na roštilj stavljate krmenadle, neka "odleže" u mešavini maslinovog ulja, meda i senfa, kojoj po želji možete dodati i kašičicu viskija zbog lepše arome.

Koju vi marinadu koristite? Recite nam u komentarima!