Neke atletičarke trčaće sa muškarcima!

Autor:

Nova pravila Međunarodne atletske federacije stupaju na snagu 1. novembra i donijeće velike promjene

0
A- A A+
atletika, trčanje Foto: MN Press

Pojedine atletičarke sa prirodno visokim nivoom testosterona moraće da učestvuju u trkama u muškoj konkurenciji ili da promijene discipline u kojima se takmiče, osim ako ne uzimaju lijekove i smanje nivo, navodi se u novim pravilima Međunarodne atletske federacije (IAAF).

U saopštenju IAAF navodi se da nova pravila stupaju na snagu 1. novembra i odnosiće se na atletičarke koje učestvuju u trkama od 400 metara do jedne milje.

IAAF je naveo da će nova pravila spriječiti atletičarke sa visokim nivoom testosterona da steknu prednost u takmičenjima.

Očekuje se da će dvostruka olimpijska šampionka na 800 metara Kaster Semenja biti među njima.

Od nje je 2009. godine traženo da se podvrgne testovima kako bi se odredilo kojeg je pola, ali rezultati nikada nisu objavljeni.

Prema pravilima, atletičarke sa povišenim nivoom testosterona moraju da smanje nivo za šest mjeseci koristeći određene lijekove, prije nego što dobiju pravo da se takmiče, a moraće i da održavaju taj smanjeni nivo.

Semenja, tako, mora svakodnevno da uzima lijekove, ili da počne da se takmiči u trkama od 5.000 metara.

Ona je nedavno pobijedila u trkama na 800 i 1.500 metara na Igrama Komonvelta, a tada je rekla da bi mogla da se prebaci na duže dionice.

Prema pravilima, one atletičarke koje ne žele da uzimaju lijekove, mogu da učestvuju u međunarodnim takmičenjima, izuzev u disciplinama između 400 metara i milje, u svim takmičenjima koja nisu međunarodna, kao i u svim takmičenjima u muškoj konkurenciji, na bilo kojem nivou u bilo kojoj disciplini.

IAAF je navela da uvođenjem pravila "nije namjeravala da na bilo koji način nekoga osuđuje, ili da ispituje pol ili rodni identitet bilo kojeg sportiste".

Tagovi:

Ostale vijesti