Najfotogeničniji grad u BiH

Stari dio grada Mostara od svih mjesta u BiH najviše privlači objektive fotoaparata.

0
A- A A+

Fotografije Starog mosta u u Mostaru su prvo što možete uočiti kada na internetu pretražujete nešto o Bosni i Hercegovini.

U Gugl pretrazi o BiH dominiraju slike grada Mostara, tačnije Starog mosta.

Prema sajtu SightsMap, koji koristi podatke "Panoramia", Guglovog sajta za dijeljenje i geo-lociranje fotografija Mostar je na prvom mjestu u BiH po broju fotografija koje su podijeljene na internetu.

Osim toga postoje i drugi razlozi za "internet dominaciju" najvećeg grada u Hercegovini. 

''Najčešće je razlog to što većina stranaca ide u Mostar i piše o njemu, kači slike na internetu i slično. Najpopularniji grad je u BiH kod stranih turista i ima najveću količinu sadržaja na internetu o njemu tako da ta količina izdominira, jer je očito sa jakih sajtova", kaže Robert Dacešin, marketing menadžer i poznavalac alata za digitalni marketing.

On dodaje da mnogo ljudi vjerovatno koristi fotografiju mosta kao "thumbnail" za video ili drugi sadržaj koji objavljuju na internetu. 

Britanski BBC je Stari most 2015. godine svrstao u ''Sedam nepoznatih svjetskih čuda'', a i drugi poznati svjetski mediji često su ga svrstavali među dvadeset najljepših i najmističnijih mostova na svijetu.

Žive u Mostaru, a nikada nisu vidjeli Stari most

Ostale vijesti