Brifing: Stogodišnji volonter i diler građevinac

Autor:

Naslovnice većine dnevnih novina u BiH "krasi" priča o jučerašnjem hapšenju komadanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića. Evo i pregleda ostalih vijesti...

Brifing: Stogodišnji volonter i diler građevinac Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Nema više "vraćanja" kilometraže


Ukoliko u maju bude prihvaćena inicijativa pred Evropskim parlamentom, kupci polovnih automobila u BiH će moći da provjere stvarnu kilometražu uvezenog vozila, pišu Nezavisne novine. Naime, Odbor za saobraćaj Evropskog parlamenta izglasao je izvještaj o sprečavanju manipulacije kilometar-satom prilikom uvoza polovnih vozila, koji je sastavio Ismail Ertug, poslanik Evropskog parlamenta i član njemačkog SDP-a, stoji u Agendi Evropskog parlamenta. Kako je navedeno, kao najprihvatljivije rješenje čini se model koji koristi Belgija, a koji podrazumijeva upis pređenih kilometara automobila prilikom svake posjete auto-servisu i vulkanizeru.


Stogodišnjak volonter Crvenog krsta


Biviši policajac, Mitar Medović (95) koji je u penziji već 54 godinje, nije prestao da radi, te dan danas vrijedno pomaže sugrađanima, a svojim poni biciklom nosi hranu i lijekove iznemoglim starcima, mnogo mlađima od sebe, piše Euroblic.
Mitar je danas najstariji volonter Crvenog krsta, a trenutno ima titulu počasnog, mnogo puta odlikovanog, člana i predsjednika ove organizacije.
"Meni će uskoro 100 godina i nemam više snage biti na čelu Crvenog krsta, još sam tu do kraja godine i ne mogu više. Sad je problem ko će biti na mom mjestu, ko god dođe pita „kolika je plata“, kad kažem da nema plate svi odu – priča Mitar.


Karadžić i Mladić u udžbenicima u RS


Učenici u RS uskoro će u udžbenicima istorije učiti lekcije o o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, piše Avaz. Ministarstvo prosvjete i kulture RS odobrilo je nove udžbenike istorije u kojima se nalaze lekcije o vojnom i političkom rukovodstvu RS tokom devedesetih godina. Avaz javlja da je nove nastavne programe za deveti razred osnovne škole, te treći i četvrti gimnazije odobrio lično ministar Dane Malešević. Autori udženika poštovaće preporuke Savjeta Evrope iz 2005. da se događaji iz proteklog rata ne interpretiraju na način koji širi mržnju i stvara neprijateljstvo.


Diler deset godina"glumio" građevinca


Aleksandar Rikalo (31) iz Trebinja, osumnjičeni za šverc kokaina u slučaju "Leotar" uhapšen je nakon decenije skrivanja po gradilištima Njemačke i Crne Gore, saznaje "Glas Srpske". Iz Republičkog tužilaštva, navodeći inicijale, saopštili su da je Rikalo uhapšen 12. januara u Crnoj Gori na osnovu međunarodne potjernice gđe se donedavno nalazio u ekstradicionom pritvoru, a potjernica za njim raspisana je 11. februara 2010. godine na osnovu naredbe Okružnog suda Banjaluka. Za Rikalom se tragalo od 11. septembra 2009. godine kada je raspisana centralna potjernica dok se po saznanjima policije i tužilaštva nalazio u BiH. Nakon informacije da je pobjegao van zemlje raspisana je i međunarodna potraga.
"Glas Srpske" javlja da je Rikalo vlastima BiH izručen 26. aprila i preuzet je na međunarodnom prelazu Klobuk, nakon čega je prebačen u Republičko tužilaštvo gdje ga je saslušao tužilac Slobodan Ćelić koji je zadužen za ovaj predmet.

Ostale vijesti