• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čestitke radnicima i briga zbog plata i odlazaka

Autori mondo.ba Autori SRNA

U medijima uoči 1. maja tradicionalno dominiraju teme koje se tiču položaja radnika. Evo šta kaže Vlada, a šta sindikat.

 Čestitke radnicima i briga zbog plata i odlazaka Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Vlada u posljednjih nekoliko godina sprovela niz sistemskih mjera, uključujući i Akcioni program za zapošljavanje, na osnovu kojih Srpska danas bilježi rekordnu zaposlenost, ali i rekordnu pokrivenost uvoza izvozom.

Cvijanovićeva je istakla da Srpska bilježi povećanje prihoda u kontinuitetu, rast BDP-a i industrijske proizvodnje, te da su sve to pokazatelji da se Srpska jača finansijski i ekonomski i da je na putu stabilnog rasta i oporavka.

"Prioritet Vlade Republike Srpske i u narednom periodu ostaće rad na stvaranju uslova za nova zapošljavanja, očuvanje postojećih radnih mjesta, kao i unapređenje prava i materijalnog statusa radnika", navela je Cvijanovićeva u čestitki povodom 1. maja - Međunarodnog dana rada.

Ona je dodala da su istorijska simbolika ovog praznika i njegove vrijednosti, kao što su radnička prava, socijalna pravda i solidarnost, i dalje društveni ideali za koje se svi u Republici Srpskoj moraju zalagati.

Cvijanovićeva je praznik čestitala radnicima i građanima Srpske, Savezu sindikata Republike Srpske i granskim sindikatima u svoje i ime Vlade Republike Srpske, uz želju da ga provedu u zdravlju, miru i solidarnosti.

MIŠIĆEVA: DVIJE VRSTE RADNIKA

Predsjednica Saveza sindikata RS, Ranka Mišić je povodom Međunarodnog praznika rada rekla da Savez ove godine neće organizovati protest već će dati šansu pregovorima i opštem kolektivnom ugovoru.

"Vlada RS obavezna je da učini sve da dođe do povećanja plata radnicima u Srpskoj jer to je jedini način da se mladi, kvalifikovani ljudi zaustave ovdje, da imaju siguran posao i platu od koje mogu živjeti i formirati porodicu", rekla je u intervjuu za Glas Mišićeva.

Na pitanje kako će radnici obilježiti 1. maj Mišićeva kaže da se radnika svi sjete pred 1. maj ali da su njihovi problemi svakodnevni.

Prvomajski proglas i radnički pasulj (2017.)

''U ovom trenutku imamo dvije vrste radnika, one koji redovno primaju plate i doprinose i one koji imaju izuzetno niske i neredovne plate i doprinose. Takođe,, vidljiva je razlika u iznosu plata javnog i realnog sektora. Plate u privredi stagniraju,'' kaže predsjednica Saveza sindikata.

MINISTAR: POBOLJŠATI POLOŽAJ RADNIKA

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović čestitao je svim radnicima, sindikatima i građanima Republike Srpske 1. maj - Međunarodni praznik rada, te poručio da položaj radnika mora da bude poboljšavan dodatnim uređenjem propisa.

Savanović je istakao da prava iz radnog odnosa data tim propisima treba da budu više poštovana, te pozvao poslodavce da ukažu veće povjerenje i više uvaže svoje radnike.

On je napomenuo da bez novostvorene vrijednosti, za koju su prije svega zaslužni radnici, neće biti napretka društva u cjelini.

"Znam da se, zbog očekivanja bolje zarade, jedan broj mladih odlučuje na potragu za poslom u zapadnim zemljama. Zato Vlada ima prioritetan cilj da brojnim projektima finansijske podrške, kao i stvaranjem boljih uslova za poslovanje i poboljšanje zakonodavnog okvira u oblasti rada i zapošljavanja stvori ambijent da Republika Srpska postane poželjna za ulaganje kapitala domaćim i stranim investitorima", istakao je Savanović u čestitki povodom 1. maja.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

On je naveo da se ove godine, uz obezbijeđenih oko 15 miliona KM, nastavlja realizacija projekata zapošljavanja ciljnih grupa, finansijski stimulišući poslodavce, ali i pojedince za bolje i lakše poslovanje.

"Plan nam je da ove godine kroz šest projekata zaposlimo 4.200 radnika. Smanjivanje nezaposlenosti mjerilo je napretka jedne zajednice", naglasio je Savanović.

On je naveo da je, samo u odnosu na prošlu godinu, broj nezaposlenih u martu manji za 10 odsto.

"Pokazatelji nesumnjivo ukazuju da u Republici Srpskoj u posljednjih 17 godina nije bilo manje nezaposlenih radnika kao u martu ove godine, odnosno 112.666 evidentiranih na Zavodu za zapošljavanje Srpske, ali ni više zaposlenih radnika 260.608, što je svakako ohrabrujuće", ističe Savanović.

Godina protesta u Republici Srpskoj


On je dodao da je cilj da se uđe u intenzivniji obračun sa sivom ekonomijom, ali i traži najoptimalniji način za moguće rasterećivanje poslodavaca, o čemu je Vlada Republike Srpske potpisala protokol sa socijalnim partnerima.

"Vjerujem da ćemo naredni 1. maj dočekati sa većim brojem novih radnih mesta, ali i sa višim zaradama. Ipak, najviše vjerujem da, ujedinjeni oko najvažnijeg cilja, nećemo odustati od borbe za svoj put - mirnu i prosperitetnu Republiku Srpsku", navodi se u čestitki.

Međunarodni praznik rada je ustanovljen kao znak sjećanja na 1. maj 1886. godine kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice, zahtijevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vrijeme.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE