Ovako to rade za Prvi maj u Turskoj (FOTO, VIDEO)

Autor:

Širom sveta se, povodom praznika rada, održavaju protestni skupovi uz zahteve vladama da se posvete pitanjima radnika, ali su u nekim zemljama vlasti ograničile proteste što je ponegde, kao što je Turska, rezultiralo hapšenjima.


Policija u Istanbulu uhapsila je više od desetak demonstranata koji su krenuli u marš ka glavnom gradskom trgu Taksim, prkoseći zabrani, prenosi AP.

Turska je, iz bezbednosnih razloga, zabranila pristup ovom trgu u svrhe obeležavanja 1. maja, pa su putevi koji vode ka trgu blokirani, a policija je dozvolila samo malim grupama predstavnika sindikata da polože vence na tamošnji spomenik.

Međutim, grupa od oko 25 ljudi, uzvikujući "Bez zabrane Taksima 1. maja", pokušala je da silom dođe do trga, ali ih je opkolila policija.

Trg Taksim ima simboličku vrednost za radnički pokret u toj zemlji, imajuću u vidu da je 1977. godine 34 ljudi ubijeno na tom trgu tokom obeležavanja 1. maja, kada su na okupljene ispaljeni hici sa obližnje zgrada, podseća američka agencija.

I u Manili je danas hiljade filipinskih radnika i aktivista marširalo povodom praznika rada, a u znak protesta zbog, kako navode, neispunjenih predizbornih obećanja predsednika Rodriga Dutertea da će staviti tačku na kratkoročne ugovore o zapošljavanju.

Na protestnom skupu nasilja nije bilo, ali je kompleks predsedničke palate bio pod jakim obezbeđenjem.

Novinarima je prvobitno bilo zabranjeno da mu se približe kada su demonstranti zapalili Duterteov portret s natpisom "Kralj lažova", nekoliko stotina metara od kompleksa, prenosi Rojters.

Oko 8.000 policajaca i vojnika raspoređeno je danas zbog protestnog marša u Manili, a policija je procenila da je u maršu učestvovalo 10.000 ljudi, mašući zastavama i noseći trasparente.

Izvor: Youtube/RTS

Istovremeno, u centru Seula okupilo se hiljade članova radničkih sindikata tražeći povećanje minimalne zarade i dodeljivanje statusa regularno zapsolenih svim neregularno angažovanim radnicima, kao i ravnopravan tretman. Policija je procenila da se tamo okupilo oko 10.000 ljudi.

Demonstranti traže i da vlada obustavi restrukturiranje automobilske i brodske industrije i reformiše velike konglomerate.

Povodom 1. maja, i u Indoneziji se oko 10.000 radnika iz raznih sektora okupilo danas u blizini predsedničke palate u Džakarti kako bi iznelo svoje zahteve, tražeći da im vlada poveća plate i prestane da zapošljava strane radnike.

U Kambodži se, u Pnom Penu, takođe danas okupilo oko 2.000 radnika na skupu koji je organizovala sindikalna koalicija.

Demonstranti su planirali marš do Nacionalne skupštine kako bi pozvali poslanike da im pomognu u rešavanju pitanja vezanih za rad, ali ih je policija u tome sprečila.

Inače, premijer Kambodže Hun Sun provodi dan sa oko 5.000 radnika u odevnoj industriji nadomak prestonice, a radnicima je zahalio najavivši da će svako od njih dobiti pomoć od 50.000 riela, što je 12,50 dolara.

Istovremeno, vlada Šri Lanke je za 7. maj odložila skupove i procesije povodom 1. maja zbog celonedeljnih proslava u okviru budističkog festivala Vesak, koji traje do sutra.

Vlada je saopštila da je odluku donela nakon zahteva vodećih budističkih monaha, koji su inače u toj zemlji veoma uticajni.

Tagovi:

Ostale vijesti