• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povećan izvoz iz Srpske

Autor SRNA

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 1,3 milijardi dolara.

 Povećan izvoz iz Srpske Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Od tog iznosa, vrijednost ostvarenog izvoza bila je nešto veća od 557 miliona dolara, a uvoza 745,03 miliona dolara.

Vrijednost ostvarenog uvoza je bila veća za 34,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 74,8 odsto.

Najveći obim spoljnotrgovinske razmjene od 183,25 miliona dolara bio je sa Srbijom, zatim 164,9 miliona dolara sa Italijom, dok je spoljnotrgovinska razmjena sa NJemačkom bila 112,7 miliona dolara.

Posmatrane prema ekonomskoj grupaciji zemalja, Srpska je u prvom kvartalu ove godine sa zemljama EU ostvarila izvoz od 412,5 miliona dolara, dok je vrijednost uvoza bila 371,1 miliona dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza u EU u prvom kvartalu veća je za 29,9 odsto, a uvoza je veća za 23,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da je u ovom kvartalu Srpska zabilježila najveću procentualnu pokrivenost uvoza izvozom, uz dalje kretanje suficita u poslovanju sa EU, koja je njen najznačajniji privredni partner.

"U ovom posmatranom periodu, kada se posmatra pokrivenost uvoza izvozom, Republika Srpska je utrostručila izvoz u Hrvatsku, dva i po puta više je izvezla u Austriju, udvostručila izvoz u Holandiju. Istovremeno je, kada se posmatraju raniji periodi, došlo do blagog pada izvoza u Italiju i skoro četvrtinu manjeg izvoza u NJemačku", navela je Stojadinovićeva.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE