Najezda šakala, bolovanja i prodaja preduzeća

Autor:

Pročitajte pregled štampe za petak, 4. maj

0
A- A A+
novine, brifing Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Na bolovanju mjesečno oko 14.000 radnika

U prva tri mjeseca ove godine u prosjeku mjesečno se na bolovanju nalazilo oko 14.000 radnika, dok je u istom periodu lani na bolovanju u prosjeku mjesečno bilo 12.900 radnika, kažu iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS.

Najčešći uzroci bolovanja, kako navode iz FZO, su povrede i trovanja, i to 20 odsto od ukupne strukture bolovanja, zatim bolesti mišićno-koštanog sistema i tumori, bolovanja u vezi s trudnoćom te bolesti sistema krvotoka, a ove grupe oboljenja čine oko 70 odsto uzroka bolovanja, pišu "Nezavisne novine".

"Procenat bolovanja u RS je 2,51 odsto, a to znači da su od 100 radnika tri odsutna sa posla zbog bolovanja", kažu iz FZO.

Poslodavci imaju mogućnost da od Fonda zatraže provjeru opravdanosti bolovanja svojih radnika i mogu podnijeti zahtjev FZO RS ukoliko imaju sumnju kada je u pitanju opravdanost bolovanja za radnike.

Iz tog razloga u prva tri mjeseca 12 poslodavaca je podnijelo zahtjev Fondu za provjeru 33 radnika i utvrđeno je da su dva radnika na bolovanju bila mimo Pravilnika o pravu na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad, odnosno da nisu na vrijeme upućeni na prvostepenu komisiju za ocjenu bolovanja.

"Kada poslodavac uputi zahtjev za provjeru opravdanosti bolovanja, naši radnici odlaze u vanrednu kontrolu u zdravstvenu ustanovu u kojoj je registrovan radnik i provjeravaju sve detalje zbog kojih je radnik upućen na bolovanje. Fond pismenim putem, o rezultatima kontrole za svakog radnika za koga je upućen zahtjev, obavještava zdravstvenu ustanovu i poslodavca", kažu u FZO.

U slučaju da su utvrđene nepravilnosti, umanjuje se mjesečna tranša onoj zdravstvenoj ustanovi koja je uputila radnika na bolovanje mimo pravilnika koji reguliše ovu oblast i to u skladu s važećim ugovorom.

Bolovanja duža od 30 dana idu na teret Fonda zdravstvenog osiguranja RS, dok bolovanja do 30 dana idu na teret poslodavca.

Fond poslodavcima refundira naknadu neto plate za bolovanja duža od mjesec dana i to u iznosu od 70 odsto.

Srpska prodaje akcije u 14 preduzeća

Vlada RS planira da u ovoj godini proda svoje udjele u 14 preduzeća, navedeno je u planu privatizacije državnog kapitala koji je sačinila i objavila Investiciono-razvojna banka RS.

Kada je riječ o strateškim preduzećima, biće ponuđene akcije koje RS ima u "Fabrici motora specijane namjene" iz Istočnog Sarajeva, banjalučkom "Kosmosu" i bijeljinskom "Orlu".

"Glas Srpske" piše da će kupcima biti ponuđen i državni kapital u preduzećima koje je Vlada kupila u stečaju i to u "Drvnoj industriji" Vlasenica, "Novim mermetima" iz Šekovića, "Novim auto-dijelovima" iz Ruda te "Novoj tvornici prečistača" iz Rogatice.

Planom privatizacije obuhvaćen je i Rudnik željezne rude "Ljubija" iz Prijedora, a državni kapital u ovom preduzeću biće ponuđen na berzi organizovanjem posebnih aukcija za paket akcija uz mogućnost postavljanja uslova i kvalikifikacionih kriterijuma za učesnike.

Putem redovnog berzanskog poslovanja kupcima će biti ponuđene akcije koje RS ima u banjalučkim preduzećima "Krajinapetrol", "Mikroelektronika", "Glas Srpske" i "Čajavec-mega", prnjavorskom "Mlinpeku" i biljeljinskom "Razvitku", navodi banjalučki list.


Kola kod Banjaluke: Šakali dolaze u dvorišta

Mještani zaseoka Gajići, u mjesnoj zajednici Kola, muku muče sa šakalima koji su im noću počeli dolaziti i u dvorišta.

"Za godinu broj šakala duplo je povećan. Sada su počeli noću dolaziti u dvorište, što dokazuje da se više i ne boje ljudi i to nas mnogo plaši", priča jedan od mještana.

Ističe da su mu šakali prošle godine rastrgali četiri, a njegovom komšiji nekoliko ovaca.

"Kada pustimo ovce na ispašu, strahujemo da ne ostanemo bez njih. I prije je bilo šakala, ali u manjem broju i nisu prilazili toliko blizu kućama. Noću ih je jezivo čuti kako zavijaju, i to još skoro pod prozorom. Nije nam svejedno noću ni izaći iz kuće", kaže ovaj mještanin za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, ovih životinja se i psi boje pa tako, čim priđu bliže kući, i oni ih osjete i uplaše se.

"Govorili smo lokalnim lovcima da su šakali počeli praviti probleme, a oni su nam rekli da je lov na ove životinje zabranjen", priča zabrinuto ovaj mještanin.

U Lovačkom udruženju "Zmijanje" kažu da se povećava broj šakala na našem terenu, ali i u okruženju, tako da ta pojava nije samo lokalnog karaktera, već je regionalno zastupljena.

"Šakala je iz godine u godinu sve više i stvaraju ogromne probleme svim lovačkim udruženjima, pa i našem. Mi u okviru redovnih aktivnosti pratimo stanje i pokušavamo redukovati tu brojnost, međutim, oni su teški za odstrel, jer su šakali vrlo lukave životinje, tako da pokušavamo na sve načine pratiti njihovo stanje", kazali su u ovom udruženju.

Dodali su da u narednom periodu nisu planirali akcije odstrela sve dok ne procijene da je broj šakala prešao mjeru i da je stanje alarmantno.

Dogovora nema, traži se pomoć Venecijanske komisije

U rezidenciji američke ambasadorke Morin Kormak održan je još jedan u nizu sastanaka predstavnika stranaka u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

Osim ambasadorke Kormak, sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, te Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, Nermin Nikšić, lider SDP-a, Željko Komšić, predsjednik DF-a, te Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a.

Ipak, ni nakon četiri i po sata pregovora, nikakav pomak nije napravljen. Stoga je, kako je rečeno nakon sastanka, usvojen prijedlog EU da se zatraži pomoć Venecijanske komisije, piše "Avaz".

Lider SDP-a, Nermin Nikšić kazao je da su razgovori protekli u korektnoj atmosferi.

"Jasno je da smo svi opredjeljeni da se riješi pitanje popune Doma naroda FBiH, i na kraju da ćemo u sve uključiti eksperte iz Venecijanske komisije. Oni nam svojim mišljenjem mogu pomoći da dođemo do konačnog rješenja. Svi naši prijedlozi će ići ka toj komisiji", kazao je Nikšić.

Damir Arnaut je istakao da je pomak što se postigao nivo saglasnosti da se traži pomoć Venecijanske komisije o popuni Doma naroda FBiH.

"Time će se u Zakon ubaciti ono na čemu sam insistirao kada je u pitanju popunajvanje Doma naroda. Zadržaće se prava svih predstavnika konstitutivnih naroda s svih dijelova BiH. Mišljenje Venecijanske komisije donijeće snagu i neće ga biti moguće ignorisati", kaže on.

Tagovi:

Ostale vijesti