MONDO BRIFING: Gorivo, studenti, film i zavijanje

Autor:

Pročitajte pregled štampe za četvrtak, 10. maja 2018. godine...

MONDO BRIFING: Gorivo, studenti, film i zavijanje Foto: Mondo.ba

Cijena goriva u FBiH ide nebu pod oblake

Distributeri nafte i naftnih derivata u Federaciji BiH od 4. maja do danas su Federalnom ministarstvu trgovine podnijeli više od 300 zahtjeva za promjenu maloprodajne cijene naftnih derivata. Ovo je juče za "Nezavisne novine" potvrdila Lela Glibo, šefica Odsjeka za analizu tržišta u Ministarstvu trgovine FBiH, i istakla da se zahtjevi odnose na povećanje od pet do deset feninga po litru goriva. Glibo dodaje da prateći kretanje cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu evidentno je kako porast cijene sirove nafte na svjetskom tržištu najčešće automatski utiče i na porast cijene naftnih derivata na domaćem tržištu.

Studenti protiv povratka Balabana na fakultet

Očekivali smo da će referent Velimir Balaban, prijavljen za seksualno uznemiravanje studentkinja, biti kažnjen prestankom radnog odnosa, ali sada nam ostaje da se nadamo da na kraju ipak neće biti vraćen na Tehnološki fakultet, rekao je juče Goran Popović, predsjednik Studentske organizacije Tehnološkog fakulteta u Banjaluci. On smatra da takav zaposlenik ne bi trebalo da ima bilo kakav kontakt sa studentima, posebno nakon svega što se desilo. Komentarisao je i da mu je žao što je dekanesa Tehnološkog fakulteta podnijela ostavku, jer su, kako kaže, studenti s njom imali dobru saradnju. "Studentima je jako žao što je Ljiljana Vukić, dekanesa našeg fakulteta, dala ostavku, jer je ona tu funkciju odlično obavljala", istakao je Popović za "Nezavisne novine" i dodao da mu nije poznato da li je Vukićeva to učinila možda zbog Balabana, navodeći da se i ranije žalila na zdravstvene probleme.

Sve više turista u RS

Republiku Srpsku je u prvom kvartalu ove godine posjetilo 76.476 turista koji su ostvarili 210.461 noćenje. Broj dolazaka je bio veći za 16,4 odsto, a noćenja za 22,3 odsto nego u istom periodu lane, podaci su Zavoda za statistiku RS. Od ukupnog broja, 37.151 domaći gost ostvario je 83.780, a 39.325 stranih turista 126.681 noćenje, prenos "EuroBlic".

Za film treba strast

"Film je pričanje priče, a ljudi generalno imaju potrebu da govore, prenošenje priča je jedan od osnovnih elemenata društva. Danas se svašta može snimiti i mobilnim telefonom i to će stići do publike. Za film je, kao i za život, najpotrebnija strast da iskreno i slobodno napravite ono što želite", kaže režiser Ejbel Ferera na "Večernje novosti".

Malovčić o zavijanju u pjesmama

Kemal Malovčić, folk zvijezda i bivši pjevač Južnog vetra za "Faktor" priča o "zavijanju" u pjesmama. Kaže da je to bila njegova ideja. "Ja sam to uvijek volio, malo frljoke. A Đokić (Branimir) kaže - 'Daj, bre, nismo kod Arafata dole u pjesku'. Ajd dobro, kažem, ..bo te Arafat. A Mile (Mile Bas, osnivač Južnog Vetra) kaže: 'Samo ga uvrći, koliko god oćeš, mene svakako zovu Homeini'. I tako nam se isplatilo..."

Tagovi:

Ostale vijesti