IZ NAFTALINA: Savjeti domaćicama iz 1953.

Autor:

Banjalučke novine iz 1953. godine donose tekst sa nekoliko praktičnih savjeta domaćicama, objavljen u rubrici „Našoj domaćici“.

0
A- A A+

Rubrika je namijenjena onim ženama koje „same obavljaju sve kućne poslove, a zbog kratkoće vremena, moraju da obavljaju više poslova“.

Autorka teksta Julijana Petrović savjetuje Banjalučanke da, ako im jelo zagori, šerpu skinu sa vatre, prevrnu poklopac i stave šerpu pod mlaz vode. Nakon deset minuta, jelo se preruči u drugu posudu, a miris zagoretine se ne osjeti.

Ako pak imate posla sa neugodnim mirisom ribe, sud u kojem ste je pravili istrljajte solju i isperite čistom vodom. Ako su vam ruke crne od voća, očistite ih sokom od paradajza, a ukoliko imate posla sa mrljama od mastila na odjeći, potopite je u vrelo mlijeko, istrljajte i isperite.

Za one vrednije, Julijana je zapisala recepte za slatko od šljiva i đuveče za zimnicu.

SLATKO OD ŠLJIVA:
Na jedan kilogram očišćenih i oguljenih šljiva uzme se kilogram šećera, jedan limun i jedna šipka vanilije. Treba birati šljive koje nisu prezrele, a brati one s peteljkom. Očistiti šljive, izvaditi košpice i preliti krečnom vodom. U vodi treba da stoje najviše dvadeset-trideset minuta. Zatim ih treba oprati i ubaciti u ključalu vodu. Nakon nekoliko minuta, šljive izvaditi i stavljati u ušpinovan šećer, te kuhati na jačoj vatri. Pri kraju dodati isječen limun i vaniliju.

ĐUVEČE ZA ZIMNICU:
Na jedan litar zagrijanog ulja stavlja se sljedeće – kila i po crvenog luka izrezanog na rebarca, pola kile mrkve izrezane na kolute, kilu i po patlidžana izrezanog na kocke, kilu i po paprika izrezanih na rezance, kilu i po paradajza izrezanog na kolutove, te glavicu bijelog luka. Smjesa se dinsta na laganoj vatri sve dok se masnoća ne počne odvajati. Smjesa se onda stavi u sud, zaklopi i kuva u pari dva sata.

Još vijesti "iz naftalina" pročitajte OVDJE...

Tagovi:

Ostale vijesti