• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Borac stvara prave ljude, a ne samo fudbalere“

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Banjalučki Borac proslavio je u petak uveče 30 godina od osvajanja Kupa Maršala Tita.

 FK Borac - proslava 30 godina od osvajanja Kupa Maršala Tita Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Crveno-plavi su kao potpuni autsajderi, drugoligaši Jugoslavije u tom epskom finalu 11. maja 1988. godine na stadionu „JNA“ pobijedili Crvenu zvezdu (0:1) i osvojili trofej Kupa Maršala Tita.

Gol odluke postigao je Senad Lupić na centaršut Amira Durgutovića, koji je kao ilustraciju koliki je Borac bio autsajder, podsjetio da ih zasposleni sa stadiona Partizana nisu pustili jer su mislili da je riječ o banjalučkim navijačima.

„Otišli smo autobusom sa drvenim stolicama u Beograd, kad smo došli na stadion vratili su nas jer su mislili da smo banjalučka publika. Pobijedili smo ekipu Zvezde, koja je uz samo dva-tri nova igrača dvije godine kasnije postala prvak svijeta. Ipak, Borac je osvojio Kup Jugoslavije, a prve čestitke smo dobili od fudbalera Partizana. Sutradan u Banjaluci nas je dočekalo 40.000 navijača“, rekao je Durgutović na proslavi.

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Kapiten tadašnjeg tima crveno-plavih Damir Špica zahvalio se aktuelnom rukovodstvu banjalučkog kluba što im je omogućilo evociranje ovako lijepih uspomena.

„Vjerovatno je to finale bilo možda i najbolji meč u našoj generaciji. Nisu nam davane ni najmanje šanse, ali bili smo kompaktan tim punih pet godina i Zvezda nas je malo potcijenila. O njihovu glavu je bilo i donijeli smo pehar Maršala Tita u Banjaluku“, izjavio je Špica.

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Tadašnji predsjednik kluba sa Gradskog stadiona Mesud Mulaomerović priznao je da se osjeća uzbuđeno baš kao i prije tri decenije kad su Banjalučani osvojili Kup Jugoslavije, ali i dodao da postoje i neke važnije stvari od pehara i trofeja.

„Najvažnije od svega je da je Borac stvarao i stvara ne samo dobre fudbalere već prvenstveno dobre ljude. Zato je Borac veliki bio, jeste i biće još bolji od naše generacije“.

Na proslavu jubileja došli su Stojan Malbašić, Mario Mataja, Milorad Bilbija, Damir Špica, Amir Durgutović i Božur Matejić, a tu su bili jos Anton Jakovljević, Željko Babić, Željko Vranješ, Veselin Kovačević i Albert Pobor koji su bili članovi te generacije…

Zoran Kalinić iz tadašnje upraveje priznao da bez pomoći grada Banjaluke nije bilo moguće osvojiti pehar Kupa Jugoslavije.

„Tako je i danas, vjerujem da je jako teško aktuelnim čelnicima, ali nadam se da će Borac ponovo postati sa prefiksom 'evropski'. To će se desiti kada Borac na raspolaganju bude imao 20 miliona maraka“.

Prvi čovjek crveno-plavih Branko Kovačević je istakao da se Borac uvijek bori na više frontova.

"Uspjeli smo da se organizujemo ovu proslavu jer smo morali da ispoštujemo prave legende Borca, od igrača do tadašnje uprave“, dok je predstavnik ministarstva porodice, omladine i sporta Dragan Jaćimović naglasio da je Vlada Republike Srpske uvijek bila uz Borac.

„Bili smo i bicemo uz Borac sigurno i u narednih 50 ili 100 godina“.

Aktuelni potptredsjednik Borca Vico Zeljković je svim prisutnim članovima „zlatne generacije“ uručio prigodne poklone, a na samom početku je održan i minut ćutanja za prerano preminule Slobodana Karalića i Milorada Slavnića.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC