Brifing: Državljanstvo, starenje i vjeronauka

Autor:

Donosimo vam pregled štampe za subotu 12. maj 2018. godine.

Brifing: Državljanstvo, starenje i vjeronauka Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Ispis iz bh državljanstva puni budžet

U prva četiri mjeseca ove godine državljanstva BiH se odreklo 1456 osoba. Ova informacija potvrđena je za Avaz u Ministarstvu civilnih poslova BiH. „Najgore od svega je što su kreatori ovogodišnjeg budžeta već predvidjeliu da će od taksi za ispis iz bh državljanstva prihodovati oko 2,2 miliona KM, a sada se ispostavlja da će ta brojka biti daleko veća, što je sramotno i poražavajuće da na taj način pune budžet“, kaže Mirsad Isaković, poslanik u Predstavničkom domu Pasrlamentarne skupštine BiH.Naime, taksa za odricanje od bh državljanstva iznosi 800 KM, a za one koji se odriču državljanstva u korist neke od država bivše SFRJ ona iznosi 200 KM.

I psiholozi protiv vjeronauke u srednjim školama

Sa Katedre za psihologiju banjalučkog Filozofskog fakulteta poručuju das u zatečeni načinom na koji se vjeronauka planira uvesti u nastavni plan I program srednjih škola u RS. Naglašavaju da pored predmeta koji proizilaze iz nauka, postoje I predmeti koji su u vezi sa umjetnošću I sportom. “Oni su značajni jer omogućavaju djeci da u školi pronalaze I razvijaju svoje talente. Vjeronauku kao predmet ne možemo da stavimo ni u grupu nauka ni u grupu predmeta na kojima se otkrivaju I razvijaju talenti”, navodi se u saopštenju, piše Euroblic.

Traže profesora bosanskog jezika u školi u RS

U Osnovnoj školi "Kozarac", u istoimenom mjestu kod Prijedora, objavljeni konkurs za profesora "bosanskog jezika" izazvao je pometnju i zbunjenost kod zainteresovanih kandidata i kod onih koji su pročitali ovaj konkurs, jer smatraju da je suprotan Ustavu RS i da se bosanski jezik pod tim nazivom ne izučava u školama u RS, pišu Nezavisne novine.

Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS, kaže da je ovaj konkurs sporan i da nije u skladu s Ustavom RS, jer se prema zakonu ne može izučavati bosanski jezik, već jezik bošnjačkog naroda. On kaže da je očigledno da direktor škole i školski odbor ne poštuju Ustav RS, niti poštuju dopise nadležnog ministarstva.

"Djeca povratnika imaju sporazumom pravo na nacionalnu grupu predmeta, a tu pripada jezik bošnjačkog naroda, a ne bosanski jezik. Ministarstvo je poslalo dopis svim školama u RS da jezici u dokumentima moraju biti upisani onako kako piše u Ustavu RS, ali se ova škola oglušila o to i radi suprotno", prokomentarisao je Damjanović

Naučnici na tragu prvog lijeka protiv starenja

Naučnici sun a tragu prvog lijeka protiv starenja. Doktor Jan van Dirzen u laboratorijama svoej kompanije “Unity Biotechnology” iz San Franciska vrši istraživanje nad mogućim toliko želejnim eliksirom mladosti. U njegovim laboratorijama upravo su počela prva klinička istraživanja nad supstancama poznatim kao senolitik. Riječ je o takvim molekulama koje su u stanju plijeviti ostarjele ćelije u organizmu, I to tako da ih prepoznaju po tome što su se prestale dijeliti, potom ih eliminiraju, da bi organizam tu ćeliju zamijenio novom, mladim, piše Dnevni Avaz.

Šest mjesta za punjenje auta na struju

Parking mjesta sa punjačima za električna auta, njih šest, biće puštena u rad u ponedjeljak na dvije lokacije, i to po tri mjesta kod terminala prigradskog prevoza putnika na Malti i na parkingu Paskulina ciglana.

Riječ je o srednjebrzom tipu punjača snage 22 kilovata, što znači da je potrebno oko dva sata da se baterija auta potpuno napuni.

U Gradskoj upravi kažu da su ovaj projekat započeli, prije svega, zbog turista koji ranije nisu imali gdje da napune svoja električna vozila.

"Grad planira već neko vrijeme da obezbijedi tu mogućnost. Čitavu ovu rutu vozači električnih automobila izbjegavaju jer nema punionica od Zagreba do Sarajeva", rekao je Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Tagovi:

Ostale vijesti