"Nemanjići - parodija sa 13 šlemova i čukljevima"

Autor:

Ovako reditelj komentariše seriju koja je podelila javnost!

0
A- A A+

Reditelj, dramaturg, filmolog i istoričar filma Božidar Zečević u intervjuu za "Novosti" navodi da je serija "Nemanjići" Javnog servisa razočarala na skoro svim poljima.

 "Zašto je ovakva serija uopšte snimljena? Naravno da bi država trebalo da podrži snimanje značajnih projekata na velike istorijske teme, ali kada ulazite u nešto tih razmera, morali biste, u najmanju ruku, imati ideju o tome šta tačno radite i zašto. Sve autore javno pitam - zašto je serija snimljena na ovako diletantski način," rekao je on.

"Serija nam ne saopštava nijednu bitnu duhovnu, niti istorijsku činjenicu. Duhovnosti nema ni za lek, ništa se ne kazuje o onolikoj zadružbini, i od kamena i od duha. Nema generalnog plana, ne saznajemo kako se rodila dinastija koja jeste ujedinila zemlju. Za volju istorije, valja reći i da Stefan Prvovenčani nije bio prvi kralj, no jeste bio najvažniji. Međutim, Stefan Nemanja je neki matorac koji se tu muči da ugura čukljeve u vizantijske cipele, on je srednjovekovni Džimi Barka, krajnje marginalan lik, kojeg ako zavolite, učinićete to jer je gubitnik!"

"Radnja je ravna kao daska, nizanje epizoda bez uspona, padova... Gordan Mihić je sjajan pisac koji će, nažalost, ostati upamćen po ovom fijask. Scenario nije trebalo pisati na staroslovenskom ili crkvenosrpskom, ali morao je biti pronađen neki prihvatljiv idiom, razumljiv i blizak današnjem gledaocu, umesto jezika beogradskog buvljaka."

"Studenicu vidimo u dva, tri kadra, Miroslavljevo jevanđelje, naša sveta knjiga, obična je stvar u kutiji, u seri 3D i beskrajnih mogućnosti da se prikažu te stranice neuporedive lepote... Od Hilandara vidimo samo skele, a Nemanjići žive u brvnari u Lipovačkoj šumi. Kroz seriju prolazi istih 50 statista, koji nose 13 istih šlemova," rekao je on.

"Jedine dve svetle tačke su muzika, spoj sakralnog srednjovekovnog zvuka sa divnim glasom Divne Ljubojević. Druga je uvodna špica, majstorski urađena," rekao je on.

Pogledajte MONDO TV o sceni zbog koje su svi plakali na snimanju.

Izvor: MONDO

Tagovi:

Ostale vijesti