''Diktatura'' srbačkih udovica i avion na otpadu

U najnovijem brifingu pročitajte pregled jutrošnje štampe začinjen vijestima iz Jerusalima.

''Diktatura'' srbačkih udovica i avion na otpadu Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

VELIKO INTERESOVANJE ZA POLICIJSKU AKADEMIJU

Četiri puta je više prijavljenih nego slobodnih mjesta u Policijskoj akademiji.

Na konkurs za prijem 300 kadeta 20. klase osnovne policijske obuke u Jedinici za policijsku obuku - Policijskoj akademiji stigla je čak 1.201 prijava, što znači da su u prosjeku na jedno mjesto konkurisala četiri kandidata, piše Glas Srpske.

Prema podacima MUPA-a na konkurs se prijavilo 209 žena, deset puta više nego što ima mjesta predviđenih za njih. Uslove konkursa, koji je zatvoren prije mjesec dana nisu ispunila 282 kandidata.

AVION VLADE RS IDE NA OTPAD

Na licitaciju za prodaju starog aviona Vlade RS, cesne C500 proizvedene 1980. godine, nije se prijavio niko i po svemu sudeći sudbina ovog aviona je otpad ili da se negdje postavi kao eksponat, pišu ''Nezavisne novine''.

Odluka o prodaji stare cesne i javni poziv za licitaciju doneseni su polovinom aprila ove godine, ali u roku koji je postavljen niko se nije javio, a, kako saznajemo, ni raspitivao o kupovini.

Minimalna ponuđena cijena bila je malo više od 318.000 KM i javnim pozivom bilo je predviđeno da će licitacija biti održana samo u slučaju ako budu dva kvalifikovana učesnika. Sreten Ilić, direktor Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske, prije nekoliko dana nam je potvrdio da nije bilo zainteresovanih za kupovinu stare cesne i da će odluka o njenoj sudbini biti donesena uskoro.

Nakon što je propala prva licitacija, Vazduhoplovni servis Republike Srpske 11. maja raspisao je i drugu licitaciju, koja će biti održana u narednih mjesec i gotovo je sigurno da se ni na nju neće prijaviti niko. Iz nekoliko izvora potvrđeno da od prodaje stare cesne neće biti ništa te da već godinama taj avion predstavlja problem jer nema gdje da stoji i svi peru ruke od njega.

"Taj avion neće niko. On je zastario, puno troši i skupo je njegovo održavanje. Sve moguće dozvole su istekle i trebalo bi u startu oko pola miliona KM da se ospobi za letenje. Jedini kupac tog aviona može biti neki kolekcionar, koji će ga osposobiti i vozati kao old tajmera", ispričao je izvor Nezavisnim novinama, dodajući da se s prodajom aviona zbog birokratskih procedura zakasnilo i da je to pitanje trebalo rješavati prije desetak godina, jer je tada još bilo zainteresovanih za kupovinu.

''STRAHOVLADA'' UDOVICA U SRBAČKOM SELU

U Kočićevu, bogatom i lijepom selu vrijednih domaćina, a sve ćešće samo domaćica, presudnu ulogu u društvenom i političkom pogledu imaju udovice. One su, zajedno sa ostalim mještankama, okupljene u Aktivu žena, koji je na opštinskim izborima za rukovodstva mjesnih zajednica ubjedljivo pobijedio u Kočićevu. Tako su žene potpuno ovladale u ovom selu između Nove Topole i Srpca, protjeravši političke partije i politiku iz sela, koju su protežirali muškarci, piše novinar Milan Pilipović u tekstu za "EuroBlic".

Naravno, presudan uticaj po broju i odlučnosti da mijenjaju život u Kočićevu imaju udovice. Njihov broj je promjenjiv ali prema neformalnoj evidenciji, utvrđenoj na prelu, ta brojka dostigla je rekordnih 60 udovica.

Mira Borojević, Marija i Savka Despotović, Mira Guberinić, Mira Janjetović, Zora Cvijić, Smilja Babić, Marija Stupar, Radmila Despotović, Rada Jakovljević čine samo dio dugačkog spiska do kojeg su žene došle.

One su, priređujući izložbu starina, sasvim spontano došle do ovog podatka.

"Zapričale smo se, krenule da brojimo udovice i malo po malo, sa kraja na kraj sela, stigle do šezdeset. Možda ih ima i više, ukoliko smo neku zaboravile, ali manje od 60 sigurno nema", smatraju žene iz Kočićeva.

Predsjednica Aktiva Željka Despotović kaže da udovice, zajedno sa ostalim ženama, bitno utiču na poboljšanje društvenog života u ovom lijevčanskom selu. Muškarci se mnogo i ne pitaju, jer su prokockali povjerenje, a ni žene više nemaju strpljenja, vele, da manjini ili muškoj opoziciji popuštaju.

"Prije nekoliko dana bile smo na Festivalu “Savremena i uspješna žena” u Tuzli gdje smo se veoma uspješno predstavile etno zbirkom i ručnim radovima", kaže Željka, koja je na izborima u svom selu dobila ubjedljivo najviše glasova.

To joj je omogućilo da postane predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Kočićevo. Zajedno sa njom seosku vlast čine Mira Guberinić i Željka Novaković. Prva je, naravno po ključu, udovica.

Muškarci u seoskom rukovodstvu Goran Lučić i Vlado Vukotić su, naglašavaju žene, u manjini i njihovi glasovne mogu odnijeti prevagu nad ženskim zbog čega oni imaju samo savjetodavnu ili konsultantsku ulogu.

"Žene, uz presudnu naklonost udovica, sada odlučuju o svemu u Kočićevu. Njih se pita, pa kome milo a kome krivo, sasvim nam je svejedno. Uradile smo više nego naši prethodnici muškarci koji su ovdje vladali od pamtivjeka, iz doba bega Junuza, jer se Kočićevo u tursko vrijeme zvalo Junuzovci. Mi radimo, a ne vodimo politiku; ona je nepoželjna među nama. Osnovni kriterijumi su sposobnost, odlučnost i dobre ideje", vele kočićevske udovice.

"Udovice su oslonci u svojim domaćinstvima, mada većina živi sama. Njihovi muževi su pomrli ili stradali u saobraćajnim udesima, prilikom nesrećnih slučajeva u njivama, na traktorima… Mnoge imaju više od deceniju udovičnog staža. To je njih ojačalo ali i snažnije usmjerilo ka životu, društvenim i humanitarnim akcijama", veli Mira Borojević (78), koja je udovica 18 godina.

Rajko Stojnić, najpoznatiji udovac u Kočićevu, potvrdio je da u ovom selu sa približno 200 stanovnika ima više od 60 udovica. On kaže da ga nijedna od njih ne interesuje u ljubavnom smislu, jer “strahuje za zdravlje”.

"Zašto su toliko ljudi pomrli, a žene žive, zdrave i dugovječne? Nisu oni pomrli od dobrog života. Nezgodne su one, zato ljudima srce i drugi organi lako stradaju. Izbrojao sam 15 muškaraca u Kočićevu koji su krhkog zdravlja, pa će se broj udovica ove godine sigurno povećati", uvjeren je Rajko Stojnić, kuvar na glasu.

IVANKA OTVARA AMBASADU U JERUSALIMU

Sjedinjene države otvoriće novu ambasadu u Jerusalimu, što je potez koji podržava Izrael, dok ga Palestinci osuđuju i spremaju masovne proteste kako bi se usprotivili tome, prenose svjetski mediji.

Visoki američki zvaničnici pristustvovaće ovom događaju, među njima kćerka predsjednika Trampa, Ivanka i njen suprug Džered Kušner.

Odluka Donalda Trampa da preseli ambasadu iz Tel Aviva razbjesnela je Palestince, koji su proglasili istočni Jerusalim prestonicom svoje buduće države.

Izrael smatra ovaj grad svojom "vječnom i nepodeljenom" prestonicom.

Kada je predsjednik Tramp odlučio da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, odbacio je neutralnost koju je Amerika praktikovala decenijama, zbog čega je u sukobu s većinom članova međunarodne zajednice.Mala privremena ambsada biće otvorena danas u okviru postojećeg američkog konzulata u Jerusalimu.

Veći prostor će biti pronađen naknadno i tada će se cijela ambasada preseliti iz Tel Aviva. Ceremonija otvaranja je pomjerena unapred kako bi se podudarala s sedamdesetogodišnjicom države Izrael. Predsjednik Tramp će se obratiti prisutnima preko video linka.

Pored Ivanke Tramp i Džereda Kušnera, koji su viši savjetnici u Bijeloj kući, sekretar u ministarstvu finansija Stiven Mančin i zamenik državnog sekretara Džon Salivan prisustvovaće ceremoniji otvaranja. Evropska unija se glasno protivi preseljenju ambasade.

Status Jerusalima je suština konflikta između Izraela i Palestine.

Suverenitet Izraela nad Jerusalimom nije međunarodno priznat i u skladu sa mirovnim dogovorom između Izraela i Palestine iz 1993. konačni status Jerusalima biće određen u kasnijim etapama ovih pregovora. Od 1967. Izrael je izgradio na desetine naselja u istočnom Jerusalimu, u kojima živi 200.000 Jevreja. Pod međunarodnim zakonima, ova naselja su bespravna, iako se Izrael ne slaže s tim.

Razne zemlje su imale ambasade u Jerusalimu - ali većina se izmjestila posle 1980. kada je Izrael počeo da polaže pravo na istočni dio grada, uprkos protivljenju Ujedinjenih nacija. Dan nakon što Izraelci slave godišnjicu svoje državnosti, Palestinci obiljažavaju Nakbu ili katastrofu, kada je na stotine hiljada pripadnika ovog naroda napustilo svoje domove ili su nasilno preseljeni poslije osnivanja države Izrael 1948. godine.

Tagovi:

Ostale vijesti