• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mažićeva azbuka: Od L(oka) do K(ijeva)

Autor mondo.rs

Ekskluzivan intervju kolumniste MONDA Nebojše Petrovića sa Miloradom Mažićem, glavnim sudijom finala Lige šampiona. "Savest mi je mirna... Naš narod ima jednu ružnu crtu u svom mentalitetu - ne sluša svog sagovornika", kaže Mažić.

 Kolumna Nebojša Petrović Milorad Mažić Izvor: MN PRESS

"Čovek koji je napravio nešto, čitav život pokušava da bude niko, a onaj koji nije napravio ništa, čitav život pokušava da bude neko".
...
Kijev, 26. maj. Finale Lige šampiona. Španski protiv engleskog kluba. Španaca četvorica, Engleza trojica. Po tri Nemca i Brazilca, po dva Hrvata, Holanđana i Francuza. Biće tu i poneki Kostarikanac, Senegalac, Škotlanđanin, Velšanin.

A Srba? Čekajte, da izračunamo. Mažić, Ristić, Đurđević, Đokić i Grujić.

Ok, ne računamo rezerve. Dakle, petorica!

Zahvaljujući sudijskoj ekipi, naša zemlja imaće najviše aktera u najvažnijoj utakmici sezone. Čast i privilegija.
...
Srbija. Čudna zemlja u kojoj se sve prašta, osim uspeha. I njega su saplitali. Stavljali na iskušenja. Bacali u vatru. Čekali da pogreši, pa da ga sklone (pogledajte tekst "PROCES" na Mondu iz aprila 2015). 

Jer, Bože moj, ako nisam mogao ja, zašto mora on. Odgovorio je znanjem. I pobedio.

Milorad Mažić! Komad čistog zlata u srpskom fudbalskom mulju. Dame i gospodo, pred vama je čovek koji će deliti pravdu Klopu i Zidanu, Salahu i Ronaldu, Maneu i Modriću. Upoznajte najpriznatiju ličnost srpskog fudbala od "A" do "Š". Pardon, njegova azbuka počinje slovom "L" i kulminira slovom "K".
...
L kao Lok

"Prva utakmica je bila u Titelu, sudio sam omladinsku predigru u Međuopštinskoj ligi. A debi sa seniorima, Sloga Lok i Napredak Nadalj, 1996. godina. Završilo se 2:2, desni bek Loka je dao izjednačujući gol u 86. minutu. Nemojte se smejati, zaista se sećam svakog detalja. Nije bilo prozivki sa tribina, čak je 'desetka' Sloge prišao posle utakmice i rekao mi: 'Zapamtite, sudićete jednog dana Ligu šampiona'. Ja sam mu odgovorio: 'To, verovatno, kažete svakom sudiji'. Ne sećam se kako se prezivao, voleo bih sada da ga nađem i zahvalim mu se na predosećaju. Druga utakmica mi je bila u Mošorinu, Miletić protiv Vilova, bilo je 6:3 i takođe mi je jedan igrač Miletića prorekao blistavu sudijsku karijeru".

A kao Ambicija, Autoritet, Agronom

"Ambiciju nije lako kontrolisati, ali je jako bitan faktor za postizanje cilja. Još veću važnost pridajem adaptaciji. Sudi se na različitim terenima, u različitim mestima, među različitim mentalitetima. Kroz karijeru sam mnogo radio na tome. Šta reći o autoritetu, jaka reč sama po sebi. Velika je razlika između Mažića agronoma i Mažića sudije. Te 1996. kada sam uzeo pištaljku u ruke, znao sam da će to biti moj život. Po završetku postdiplomskih studija i doktorata, otišao sam u sasvim drugom pravcu. Video sam odmah da mi je mesto tamo gde postoji neposredan kontakt i odnosi sa ljudima. Zato sam upisao marketing na agroekonomskom smeru Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Bazirao sam se na prodaju i u tom sektoru i danas radim".

B kao Brankica i Braun

"Supruga je već 20 godina uz mene. Poklopili su se počeci moje karijere i našeg zabavljanja. Ona je stub porodice, neko ko je uvek tu da podeli sa mnom teške trenutke. Zna me u dušu. Ja druge ljude mogu da prevarim ili isfoliram, ali ona će uvek da prepozna kada sam neraspoložen. Makar umirao od smeha u tom trenutku. Braun je kum. Čovek sa kojim se družim od svog detinjstva. Bivši fudbaler, imao je potencijal, ali su ga povrede omele. Nije se snašao ni u suđenju, stigao je do Prve lige Vojvodine. Danas mi je on najveći kritičar. Šteta što je neobjektivan. Uvek nalazi razlog i opravdava neke moje odluke. Druženje koje traje 14 godina, krunisali smo kumstvom".

VAR NE SME DA PONIŠTI LJUDSKI FAKTOR

Prvi čovek FIFA sudijske komisije Masimo Busaka uporedio je sudije i VAR sa akrobatama na žici i mrežom za koju znaju da će im spasiti život u slučaju pada. Ostaje bojazan da će se pripadnici nove generacije sudija više oslanjati na svoje kolege pored monitora nego na sopstveni instinkt: "Preporuke Komiteta su jasne. Konačna reč i dalje pripada glavnom sudiji. Lako je kod ofsajda, povuče se linija i nema dileme. Ali kod drugih situacija, najvažnije je uverenje arbitra sa pištaljkom. Mislim da u Rusiji neće biti neke preterane primene video-tehnologije. Napravljena je sjajna selekcija sudija, svi smo maksimalno spremni za svaku vrstu iskušenja, čak i za neke nepredviđene detalje. Sudićemo kao i do sada i nećemo se previše oslanjati na pomoć tehnologije. VAR je za pomoćnike veliki izazov i nešto što im može drastično olakšati posao. Oni, inače, imaju običaj da puštaju situacije za koje nisu sigurni jer je preporuka da se prednost daje napadaču. Busaka je dao fantastično poređenje, ako se sudije u budućnosti budu previše oslanjale na svoje kolege iz kontrolne sobe i ukoliko budu bežale od donošenja nepopularnih odluka, bolje da se i ne bave ovim poslom. Ljudski faktor mora i dalje da bude presudan. U suprotnom, sve gubi smisao".

V kao Vera, Vrbas i VAR

"Bez vere bi naše bitisanje na zemaljskoj kugli bilo besmisleno. U njoj tražim dodatne izvore mirnoće. Ona je neizostavni deo u procesu emancipacije svakog čoveka. Vrbas je mesto u kojem se rađaju vrhunske fudbalske sudije. Glođević, Beli Vujačić, Raka Đurović, Radoman... Ne znam u čemu je tajna. Možda u klimi, svežem vazduhu, specifičnom mentalitetu... Od svega pomalo. Zahvaljujući znanju, posvećenosti i ljubavi prema poslu, proneli smo slavu Vrbasa u celoj bivšoj Jugoslaviji, a i šire. To je moj grad, tu sam odrastao i nemam nameru da se selim. Često mi kažu: 'Ti si lud, beži u neki veći grad', ali meni ne pada napamet. Kad se ovo mesto naseljavalo, prve porodice su bili Mažići. Ponosan sam na svoje korene, osećam se fenomenalno u zavičaju i svi planovi moje porodice vezani su isključivo za Vrbas. VAR je još velika nepoznanica za sportsku javnost. Pravi test imaće na predstojećem Svetskom prvenstvu. Mislim da može da bude od koristi jer konačno imamo taj 'back-up' u slučaju očigledne greške. Veliki su ulozi u igri, reprezentacije se po četiri godine pripremaju za okršaje na Mundijalu i nije pošteno da ih neka slučajna sudijska omaška zaustavi na putu ka slavi. Bitno je samo da se primenjuje na pravi način, prema protokolu IFAB-a i u tom slučaju biće ogroman iskorak. Neki su ga već usvojili poput Italije i Nemačke, a mnogi čekaju da vide kako će to funkcionisati u Rusiji pa da posle primene i u svojim šampionatima"

G kao Gordan i Gaitan

"Moj mlađi sin. Još jedan izvor snage i energije. Kada vas ponesu slava i emocije, porodica je ta koja vas vraća na početnu tačku. Gordanu sam ja dao nadimak Maradona. Sasvim slučajno. On je vrhunski poznavalac fudbalskih događaja, prati sve živo, utakmice, transfere, izjave... Pre par godina, ja ga pitam: 'Ko je Maradona?', on me gleda bledo. Kada je ušao na YouTube i video Dijegove čarolije, bukvalno je zanemeo. Sada i konstitucijom podseća na Maradonu i drugari iz kraja ga zovu isto tako. Niko Gaitan je prvi igrač kome sam pokazao crveni karton na utakmici Lige šampiona. Benfika je igrala protiv Galatasaraja, vršili su neki pritisak da dam igraču turskog kluba žuti karton, ja sam ga pokazao njemu, a drugi je dobio za čist prekršaj pošto je sprečio kontru Galatasaraja. Pamtim svaki detalj. Posle je otišao u Atletiko Madrid. Jedan izuzetno dobar igrač, pravog južnjačkog temperamenta. Pre Gaitana, isključio sam Laneta Jovanovića, ali na utakmici kvalifikacija za Ligu šampiona. AEL - Anderleht. Sa Lanetom imam fenomenalan odnos. Tada je prvi žuti dobio zbog nesportskog ponašanja, a drugi iz bizarnog razloga. Nemam pravo da ulazim u odluke trenera, ali mislim da je u tom trenutku nepravedno zamenjen. Ušao je u verbalni sukob sa Džonom van den Bromom, došlo je skoro i do fizičkog obračuna. Dohvatio je bočicu vode i bacio je iz besa na teren. Meni su ruke bile vezane i takvo ponašanje sam morao da sankcionišem drugim žutim kartonom. Imali smo razgovor posle utakmice, prihvatio je moje objašnjenje. Nije mu bilo lako, imao je u tom periodu komplikovan odnos sa svojim trenerom i platio je ceh kada se najmanje nadao. Nemam dilemu kada treba da pokažem karton igraču svoje nacionalnosti. Sreća pa u Rusiji neću suditi našoj reprezentaciji".

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović



D kao Derbi

"Ta utakmica je za mene uvek bila nešto posebno. Nikakve izjave iz tabora Večitih rivala ne mogu da mi pokvare užitak. Srećom, isključio sam se i ne pratim šta se piše. Poslušao sam savet čuvenog nemačkog sudije Fandela, koji je opet, preporuku dobio od još čuvenijeg Helmuta Kruga. Rekao mi je da izbrišem sve aplikacije sa telefona i da ne kupujem novine. Lepa vest ne prodaje štampu. Ljudi vole pompezno i to me ne zanima. Kada neki kolega počne da mi prenosi šta se pisalo, samo okrenem glavu i zapušim uši. Derbi je ostavio poseban pečat u mojoj karijeri. Kroz te duele sam stasavao i skupljao dragocena iskustva. Posle jedne utakmice na kojoj je gorela tribina na stadionu Crvene zvezde, sudio sam Barseloni u Ligi šampiona. Buskets mi je prišao u tunelu i pitao me da li je to u Srbiji počeo rat. Odgovorio sam mu da je to kod nas normalno. Šta drugo da mu kažem? Mene pritisak dodatno motiviše i zato mi je svejedno da li klubovi izdaju saopštenja i da li u njima pominju moje ime".

Đ kao Đak

"Nemam nameru da uskoro prekinem proces svog usavršavanja. Svestan sam da ima mnogo stvari koje mogu da naučim ili bar dovedem na viši nivo. Kada čovek spozna da je pokupio svo znanje ovoga sveta, to je jasan znak da je vreme da se povuče iz posla kojim se bavi".

E kao Ego, Emocija, Energija

"Pokušavam da se družim sa ljudima koji su puni pozitivne energije. Bežim od onih koji se bave tuđim problemima i non-stop nekoga ogovaraju. Najteža je borba sa samim sobom. Kada čovek kontroliše svoje emocije, stvorio je podlogu za velika dela. One su svakodnevno na proveri. Često i pozitivne emocije znaju da naprave problem. Ovaj posao ne priznaje ego. Mi smo samo sudije. Jedan mali činilac najvažnije sporedne stvari na svetu. Onaj ko uđe u utakmicu sa izraženim egom, sa željom da nekome dokaže da je najbolji i najlepši, u startu je osuđen na propast".

Ž kao Želja

"Često razgovaram sa drugarima koje znam čitavog života, a nisu iz sveta fudbala. Pitam ih šta žele u životu, oni ne znaju da mi odgovore. Želja je veoma bitna, ako smo usredsređeni na ono što želimo, obavili smo pola posla na putu do cilja".

Z kao Zlatiborac i Zlatan

"Atipična srpska kompanija, Izuzetno pozicionirana na našem i regionalnom tržištu. U firmu sam došao 2006. godine u dogovoru sa vlasnikom Stojanovićem. Pružili smo jedan drugom ruku, izljubili se i krenuli da radimo. Nismo precizirali nikakve uslove, nisam imao svoje zahteve i to ga je kupilo za ceo život. Počeci nisu bili laki. Puno energije sam uložio u kompaniju. Tada sam otprilike došao i na Superligu. Kako je Zlatiborac rastao, tako sam i ja napredovao u sudijskoj karijeri. Imam veliko razumevanje poslodavaca, jedno veliko hvala svima i veoma sam srećan što sam deo tako ozbiljne firme koja broji više od 500 zaposlenih i u kojoj je sve postavljeno na svoje mesto. Što se tiče Zlatana, to je jedini igrač za koga zaista morate dobro da se pripremite uoči utakmice. Nije problem ako nekom svojom odlukom naljutite publiku, problem je ako Ibrahimovića okrenete protiv sebe. E, to onda nije nikako dobro".

I kao Inspiracija, Inteligencija, Iran

"Možemo da napravimo grešku, ona je sastavni deo posla kojim se bavimo. Ali inspiracija nijednog trenutka ne sme da bude pod znakom pitanja. Krivo mi je kada vidim kod mlađih sudija da bezvoljno pristupaju utakmici. Kao da ih je neko naterao da uzmu pištaljku. Žale se na kišu, na vrućinu, na vreme početka meča. Te im je rano, te im je kasno... Neshvatljivo. Vi kao sudija imate obavezu prema svim drugim akterima da utakmicu odradite na maksimalno profesionalan način. Pre svega zbog onih kojima sudite, pa onda i zbog ljudi na tribinama. Nije bitno da li je prisutno 50 ili 50.000 gledalaca. Da li igraju omladinci ili igrači vrhunske klase. Iran je ostao u sećanju zbog meča sa Argentinom u Brazilu. Sve je išlo u normalnom smeru do trenutka dok Argentina nije postigla pobedonosni gol u nadoknadi vremena. Onda se sve okrenulo, krenula su saopštenja i protestne note. Vodila se hajka na mene po sajtovima, glasalo se za moju suspenziju, selektor je davao 'krupne' izjave, Iranci su bili neprijateljski raspoloženi i sve je izašlo iz sportskih okvira. Ali putevi su nam se ukrstili krajem prošle godine. Sudio sam im prijateljsku utakmicu protiv Rusije. Srdačno sam se pozdravio sa Keirošom, igrači su bili maksimalno korektni i niko mi ništa nije zamerio zbog tog detalja od pre četiri godine. Fudbal nosi puno emocija, ta utakmica je njima bila veoma značajna. Posle su i protiv Bosne imali šansu da prođu, oni su to izgubili i bilo im je lakše da svale krivicu na sudijsku grešku sa prethodne utakmice. To je bilo veliko iskustvo za mene i moje kolege, Ristića i Đurđevića. Greška je podelila javnost 50-50, a to znači da nije bila očigledna greška. Desilo se da su Iranci tražili penal i u toj situaciji ni video tehnologija ne bi bila od pomoći. Mi smo videli ono što smo videli i tako presudili. Da sam kojim slučajem svirao penal, onda bi Argentina smatrala da je oštećena i opet bi javnost bila pola-pola. Sve zavisi ko za koga navija, tako i komentarišu. Nama je važno da nam je savest bila na mestu".

J kao Jedinstvo

"Nije lako biti jedinstven. Pokušavam da spoznam kako se dolazi do tog ključa. Ako imam sve isto što imaju i moje kolege, to nije dovoljno. Težim nečemu što bi me izdvajalo od drugih. Da ponudim nešto novo. Da li je to kretanje ili pozicioniranje, to je na Sudijskoj komisiji UEFA i FIFA da proceni. Verovatno su videli nešto u meni kada mi ukazuju ovoliko poverenje".

Izvor: MN PRESS



K kao Karakter i Kijev

"Svih ovih godina, moj tim pokazuje veliki karakter koji se ogleda u tome da nikada nismo klonuli duhom. Imali smo teške trenutke u karijeri. Sada kupimo plodove jednog poštenog i napornog rada. O Kijevu (finale Lige šampiona) zaista ne smem ništa u ovom trenutku da kažem. Siguran sam da shvatate zbog čega. Eto, umesto Kijeva neka bude Komunikacija. U društvu u kojem živimo, svi moramo da radimo na tom segmentu. U mom poslu je to naročito izraženo. Ako nema dobre komunikacije između mene i mojih kolega, svašta može da krene po zlu. Naš narod ima jednu ružnu crtu u svom mentalitetu. Ne slušaju svog sagovornika. Mlađe kolege već na pola mog izlaganja imaju nešto da kažu. To je umelo da me izludi. Slušanje je jedan od najvažnijih delova komunikacije".

LJ kao Ljubav i Ljubomora

"Prazni smo bez ljubavi. Ona ne može da se izmeri i nikada je nije dovoljno. A ipak je preduslov svega ili kako bih ja rekao 'motorino'. Ljubomora je sastavni života. Ne trošim energiju na nepotrebne razgovore. Imam krug ljudi sa kojima provodim vreme. Milovan i Dalibor su deo mog uspeha, prijatelji za ceo život. Sa Igorom Radojčićem sam počeo da gradim internacionalnu karijeru i ne mogu da zaboravim njegov doprinos. Družim se i sa Đorđem Žutićem. Sa ostalima nemam mnogo kontakta i ne znam da li su ljubomorni. Ako jesu, to je njihov problem, nije moj".

M kao Misli

"Gandijeva izreka kaže - misli su naše ponašanje, ponašanje je naš život, a iz toga proističe naša sudbina. Nažalost, negativne misli nas opsedaju i imaju mnogo jače dejstvo od onih pozitivnih. To je izazov i u toku utakmice. Pokušavam da nađem izlaz. Često zbog dileme u glavi počnete da gubite samopouzdanje. Razgovaram puno sa Daliborom i Milovanom o tome. Kada imaju nekoliko teških odluka zaredom, ako su opterećeni sa onom prethodnom, narednu će doneti neispravno. Ili ako zaređaju sa par dobrih odluka, opuste se pa naprave grešku. Zato koncentracija mora da bude na maksimalnom nivou tokom cele utakmice".

NEJMAR SKLON SVEMU I SVAČEMU

Nekome pođe za rukom da sretne Mesija na aerodromu, pa govori o tome kao anegdoti svog života. Zamislite onda koliko anegdota ima čovek koji vodi računa da u duelu između najvećih zvezda svetskog fudbala sve bude pošteno i prema pravilima. "Priprema je ključna stvar u sudijskom poslu. Za svakog igrača postoji specijalna priprema. Od samog početka karijere sebi sam postavljao zadatak da analiziram i najsitnije detalje. Često govorim seb: 'očekuj neočekivan'. Ako to 'neočekivan' dočekate nespremni, bićete u problemu. Nejmaru sam sudio par puta dok je bio u Barseloni, sada u Pari Sen Žermenu nisam, a nisam ni brazilskoj reprezentaciji. Zahtevan igrač, od njega možete sve da očekujete. Jednom rečju, klasa. Sa druge strane, južnjačkog temperamenta, sklon svemu i svačemu, ali nikada preko granice dozvoljenog. Ne preteruje u reakcijama posle duela sa protivnikom, vrlo je korektan. Vrhunski igrač i ostaje nam da vidimo hoće li dostići visine ovih asova koji traju 10 godina. Da im sada ne pominjem imena".

N kao Nemačka

"Pobednik još jednog velikog finala koje smo sudili. Kup konfederacija, pod okriljem FIFA drugo po važnosti posle Svetskog prvenstva. Zato ga i zovu Mini-mundijal. Bila je to izuzetno teška utakmica. Kada je FIFA objavila ime sudije za finale, pojavila se protestna nota Čilea i Južnoameričke federacije kojima se nije dopala činjenica da i VAR i sudije na terenu budu iz Evrope. To nam je dalo dodatni motiv i bili smo na visini zadatka. Što se kaže 'vodili' smo utakmicu. Nemci su došli u neočekivanom sastavu u napravili čudo, Čile je bio sjajan do finala, utakmica puna naboja i emocija. Ni ja, ni moja dva pomoćnika nismo isti posle te utakmice. Ona je bila zamajac u našoj karijeri. Imam još nešto na N. Niko, Neko, Ništa. Čovek koji je napravio nešto, čitav život pokušava da bude niko, a onaj koji nije napravio ništa, čitav život pokušava da bude neko. To je rečenica kojom počinjem svako predavanje mlađim kolegama na UEFA i FIFA seminarima".

NJ kao Njiva

"Ne sme da se 'zaparloži', što bi rekli ljudi koji se bave poljoprivredom. Ako nju zapustimo, obuhvata nas malodušnost, a to je nešto najgore što čoveka može da zadesi. Obrađivanje njive stavljam u isti rang sa mentalnom i fizičkom higijenom".

O kao Ognjen

"Stariji sin. Sličnog karaktera kao ja. Dete koje ima svoju ambiciju. Tek mu je 16 godina, ali već je posvećen i ponosan. Da, igra u Spartaku, iako to nisam hteo da apostrofiram. Kažu da je dobar, neka ga.  Nisam ga do sada gledao, to je njegova želja. Ne voli da se diči podatkom da mu je otac poznati sudija. Za razliku od mlađeg brata (smeh)".

P kao Pepe

"Zaslužio je to isključenje protiv Nemačke. Tako sam video i procenio. Kasnije smo se sretali nekoliko puta, čak mi je posle prijateljske utakmice Rusije i Portugala poklonio dres sa potpisom 'za prijatelja i drugara Mažića'. Videli smo se i pre par meseci na utakmici u Monaku. To je sada potpuno drugi igrač. Jedna izuzetna karijera sa puno trofeja. Stasavao je i vremenom menjao karakter. Na toj utakmici je napravio samo jedan prekršaj, a bila je ključna po pitanju plasmana Bešiktaša u nokaut fazu Lige šampiona. Igra stabilno, kontroliše emocije i ja sam bio prijatno iznenađen".

R kao Rusija

"Razmišljam isključivo o prvoj narednoj utakmici. Za Svetsko prvenstvo ima vremena. Najviše bih voleo da Srbija uđe u završnicu šampionata i da nas Komisija automatski eliminiše iz konkurencije za finale. Fudbal se igra zbog igrača i zbog tih reprezentacija, a ne zbog sudija. Nama je čast i privilegija što smo se našli na spisku za Mundijal. Nemamo pritisak. Bili smo u najužem izboru kandidata za finale Evropskog prvenstva. Nije lako, samo je Hauard Veb u istoj godini vodio i finale Lige šampiona i finale Svetskog prvenstva".

S kao Smernost

"Najteže je ostati smeran u društvu ljudi koji vas hvale i tapšu po ramenu. Ne volim laskavce. Bežim od njih i u firmi u kojoj radim i na fudbalskom terenu. Divim se onima koji traju decenijama. Lako je bljesnuti, ali suština je u trajanju".

Izvor: MN PRESS



T kao Trondhajm

"Real Madrid - Sevilja. Fenomenalna utakmica. Ostavila je najupečatljiviji utisak na mene u dosadašnjoj karijeri. Sevilja je vodila do nadoknade vremena, pa je Serhio Ramos odveo meč u produžetke. Posle je Karvahal presudio. Svih 120 minuta je padala kiša. Prvi naš iskorak i prvi veliki izazov posle Evropskog prvenstva. Ostali smo do kraja u Francuskoj i kada su nas kasnije obavestili da smo delegirani za Superkup, shvatili smo to kao nagradu za kompletan minuli rad".

Ć kao Ćao

"Maskota Svetskog prvenstva u Italiji 1990. Sećam se utakmice protiv Argentine, bratove i moje reakcije kod penala, tuge koja nas je obuzela zbog poraza. Imali smo fenomenalnu reprezentaciju, vrhunski izbalansiranu pod rukom jednog istinskog znalca. Bio sam gost bosanskog saveza pre godinu i po dana na seminaru njihovih sudija i oduševio sam se kada sam video Ivicu Osima u prvim redovima. Nikada neću zaboraviti kako su ga pre tog Mundijala stavili na stub srama, a on sve stoički podneo i stigao do senzacionalnog podviga. Njemu i danas radi kliker bolje od ovih mlađih naraštaja. Tada nisam imao ni ideju da ću se jednog dana baviti suđenjem. Skakao sam pored ekrana zbog onih žutih kartona koje je Retlisberger pokazao Refiku Šabanadžoviću".

Pape Sušić za MONDO: Šteta za one penale protiv Argentine

U kao Uspeh

"Nije lako, ali da je lako, mogao bi svako. To je beskonačna borba. Svi težimo uspehu, retki su oni što na kraju dođu do cilja".

F kao Francuska

"Tamo nam je pomoglo iskustvo sa Mundijala u Brazilu. Trudili smo se pre svega da ne gubimo fokus. Sudili smo Irska - Švedska i Španija - Turska u grupi, pa Mađarska - Belgija u osmini finala. Ostali smo do kraja u konkurenciji za finale. Naše šanse bi bile mnogo veće da je Vels pobedio Portugal u polufinalu. Ovako, izbor je pao na Marka Klatenberga i to je bila sjajna odluka. Njegova karijera zaslužuje duboki naklon, sada je šef sudija u Saudijskoj Arabiji".

H kao Harizma i Hrabrost

"Prijaju mi harizmatične osobe. Ljudi koji vladaju situacijom i donose odluke. A za donošenje odluka, neophodna je hrabrost. Međutim, ne suluda hrabrost. To nikako".

C kao "Citi Kids" i Cigla

"Kafić u Vrbasu u kojem provodim najveći deo slobodnog vremena. Imam svoj kutak. Sednem sa prijateljima, naručim kaficu i temu po temu. Možemo o svemu i svačemu, ali utakmice ne gledamo zajedno. To ne volim u društvu, jer obično svi sve znaju i lakše mi je kada sam sam pored TV ekrana.'Cigla' je još jedan pojam koji mi sada pada na pamet. Kao što se kuća gradi od mnogo cigli, tako je i u životu potreban pravi temelj. Pa onda, cigla po cigla, sve do krova".

Č kao Čakir

"Moj veliki prijatelj. Smerna osoba, čovek koji je napravio izuzetno veliku karijeru. Sudi u zemlji u kojoj je strahovito teško biti sudija. Mi ovde imamo dva velika kluba, oni tamo imaju deset. U Turskoj se fudbal doživljava na potpuno drugačiji način. To ne može da se poredi ni sa jednom drugom sredinom. Kada odete tamo da sudite, nije bitno da li je domaćin Galatasaraj, Fener ili Bešiktaš, navijači prave toliku buku da je bilo kakva komunikacija sa kolegama nemoguća. Čakir u takvoj ligi uživa ogroman autoritet. Dodao bihi reč - Čekanje. Uvek nam manjka strpljenja da nešto sačekamo. Ne treba srljati, ko čeka dočeka".

Izvor: MONDO/Nebojša Petrović


DŽ kao Dželat

"Samokritika je moja vrlina. Dugi niz godina radim analizu dana, korigujem greške, planiram šta ću sutra. Umem da budem i strog prema sebi, čak i više nego što treba. Kažu ljudi da je najbolje učiti na svojim greškama. Slažem se, ali uspešni ljudi uče još više na tuđim greškama. Loše odluke su dobrodošle jer pozivaju na detaljnu analizu. Ali su i pogrešne odluke drugih, od velike koristi. Manje energije trošim kada učim na tuđim greškama".

Š kao Šampion

"Ne priznajem maksimu važno je učestvovati. Smisao sporta je da budeš najbolji. Ni deca ne igraju na poljančetu samo da bi se igrala. Nego se bore da pobede. Samo se tako postaje šampion. A šampionima je sve dozvoljeno i samo oni ostaju zapisani u istoriji fudbala".
...
Milorad Mažić. Čovek koji se izvukao iz mulja i dotakao zvezde. I evo ga,  među zvezdama.

-----------------------------------------------

SVE KOLUMNE i INTERVJU NEBOJŠE PETROVIĆA

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC