DONALDOVA FEŠTA: Ameri otvorili spornu ambasadu

Autor:

SAD su danas zvanično otvorile ambasadu u Jerusalimu, koja je premeštena iz Tel Aviva u, od Amerikanaca novopriznatu prestonicu Izraela, prenosi Rojters.

0
A- A A+

"Danas otvaramo ambasadu SAD u Jerusalimu", rekao je na početku svećane ceremonije američki ambasador Dejvid Fridmen.

A uoči otvaranja ambasade SAD - 37 mrtvih! (VIDEO)

Navodi se da ceremoniji prisustvuje delegacija iz Vašingtona i izraelski lideri.

AP prenosi da su na čelu američke delegacije zet predsednika SAD Donalda Trampa Džered Kušner, i predsednikova ćerka Ivanka Tramp, koji su oboje visoki savetnici u Beloj kući, a tu su i američki ministar finansija Stiven Mnučin i četiri republikanska senatora.

Navodi se da je u publici i premijer Izraela Benjamin Netanijahu.

Ceremonija se održava u trenutku dok Palestinci održavaju masovne proteste na granici Pojasa Gaze s Izraelom u kojima je ubijeno najmanje 38 ljudi, što je dan sa najviše žrtava u prekograničnom nasilju od rata koji je tu vođen 2014. godine.

Izvor: Youtube/TODAY

Tramp: Posvećen sam miru...

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je i dalje posvećen miru između Izraelaca i Palestinaca, javili su izraelski mediji. On je u snimljenoj poruci koja je emitovana na ceremoniji otvaranja ambasade rekao da se SAD najviše nadaju miru. "SAD ostaju u potpunosti posvećene postizanju trajnog mirovnog sporazuma. Amerika će uvijek biti veliki prijatelj Izraelu i partner na putu ka slobodi i miru", izjavio je Tramp.

Prisustvo predsednika SAD Dodnalda Trampa je, kako se ranije najavljivalo, obezbeđeno video porukom.

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je danas da tvaranje ambasade SAD u Jerusalimu stvara nestabilnost u regionu i odbacio je mogućnost da Vašington služi kao posrednik za mir na Bliskom Istoku.

"Ovim korakom (premeštanjem ambasade), američka administracija okončala je svoju ulogu u mirovnom procesu i uvredila je svet, palestinski narod, arapske i islamske nacije i stvorila je nestabilnost", rekao je Abasov portparol, prenosi Rojters.

Tram je ozvaničio decenijama staru odluku američke administracije da se Jerusalim prizna kao glavni grad Izralea, što je u suprotnosti sa odlukama UN, i odlučio da tamo preseli ambasadu.

Netanijahu: Tramp stvara istoriju

Kao svoj glavni grad Palestinici iz Pojasa Gaze i Zapadne obale (reke Jordan) smatraju Istočni Jerusalim.

Jerusalim je inače sveto mesto za sve tri velike monoteističčke religije sveta - judaizam,hriščanstvo i islam.

Ostale vijesti