Trudnice, oprezno s čajem i kafom!

Autor:

Trudnice koje piju mnogo čaja izložene su većem riziku da im deca budu gojazna, kaže nauka.

Trudnice, oprezno s čajem i kafom! Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Buduće majke koje konzumiraju više od 200 miligrama kofeina dnevno izložene su većem riziku da njihova deca brže rastu u prvim godinama života i da imaju višak kilograma do osmog rođendana, pokazala je studija.

Da ne biste "gatali" koliko je to, trudnice ne bi trebalo da piju više od tri šolje čaja ili dve šolje kafe dnevno.

Ranije studije urađene na životinjama su pokazale da izloženost kofeinu dok su bebe još u stomaku "isključuje" gene koji se povezuju sa regulisanjem kilaže.

"Iako je potrebno još studija pre nego što definitivno utvrdimo šta ti rezultati zaista znače, kofein je supstanca čiji unos možete da smanjite ili potpuno izbacite u trudnoći", kaže autorka studije profesorka Verena Sengpijel.

Ranija istraživanja su dokazala da su gojazna deca izložena većem riziku od dijabetesa tipa dva i visokog krvnog pritiska kasnije u životu.

Zdravstveni radnici preporučuju trudnicama da ogranice unos kofeina na 200 miligrama dnevno, što je otprilike dve šolje kafe ili tri šolje čaja.

"Mislim da je dobro ograničiti unos kofeina jer to nije lek koji treba konzumirati. To je najrasprostranjeniji nervni stimulant koji postoji. Kofein se apsorbuje u krvotok i dolazi do tkiva. Tokom trudnoće, eliminacija kofeina se produžava i brzo prolazi kroz biološke membrane, uključujući i placentu, što znači da je i fetus izložen delovanju", tvrdi prof. Sengpijel.

Rezultati studija su pokazali da gojazni petogodišnjaci najčešće imaju majke koje su tokom trudnoće unosile mnogo kofeina.

Čak i jedna, dve šolje kafe u trudnoći se povezuju sa povećanim rizikom od gojaznosti kod dece, a samo veoma visok unos kofeina se povezuje sa gojaznošću dece starije od osam godina.

Imajte na umu da šolja kafe sadrži oko 100 miligrama kofeina, šolja čaja oko 75 miligrama, a 50 grama tamne čokolade sadrži manje od 25 miligrama kofeina. 

Ostale vijesti