• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đoković: Drago mi je što prolazim kroz ovo

Autor mondo.rs

Najbolji srpski teniser izjavio je u Rimu da mu novi izazovi pomažu da bolje upozna sebe, a ponovo je izrazio uverenje da se nalazi na putu povratka u top formu.

Novak Đoković je u prvom kolu rimskog mastersa deklasirao Aleksandra Dolgopolova (6:1, 6:3) i dobio dozu neophodnog samopouzdanja za nastavak turnira, počev od predstojećeg susreta sa Gruzijcem Bazilašvilijem ili Italijanom Baldijem.

Pošto je meč završen glatkom pobedom i nije zahtevao dodatne analize, na konferenciji za novinare Novaku su mahom postavljanapitanja vezana za njegov pokušaj da se vrati na nekadašnje šampionske staze.

Kako je sam rekao, u pitanju je proces koji traje i nosi sa sobom brojne izazove.

Pitanje 1: da li misliš da će tvoja igra jednostavno "kliknuti" kada zabeležiš nekoliko uzastopnih pobeda?

"U ovom delu sezone je Rolan Garos turnir na kome želim da igram najbolje i osećam da moja igra ide u dobrom pravcu. Očigledno je da nisam odigrao mnogo mečeva i da rezultati nisu zadovoljavajući, ni za mene, ni za moje navijače. Godinama sam držao visok standard, ali tako je kako je. Moram da prihvatim da poslednjih meseci nisam bio na željenom nivou, ali mislim da su nastup u Madridu i prvi meč ovde bili ohrabrujući. Nadam se da ću nastaviti u tom stilu", odgovorio je Đoković.

Pitanje 2: da li si posle dugog odsustva sa terena postavio sebi prevelike zahteve i previše se opteretio?

"To jeste mentalna igra. Znajući da sam dostigao najveće visine u ovom sportu i da sam godinama bio konzistentan, očekivanja su uvek velika. Ali, istovremeno moram da shvatim da zbog raznih okolnosti u poslednjih 12 meseci moram da razmišljam o svojoj igri i turnirima na drugačiji način. Moram da razumem na kom nivou je moja igra trenutno i da je za povratak na nekadašnji nivo potrebno vreme".

Novak je dodao da oseća kako svakog dana pravi korak napred, a trenutno mu pomaže i to što se u Rimu uvek osećao komforno i povezano sa ljudima.

"Rim je uvek bio mesto gde sam pravio dobre rezultate i dobijao podršku. Teren je srednje brzine, odgovara mom stilu, a znanje jezika mi pomaže da osetim vezu sa ljudima, koji mi daju energiju i motivišu me da igram dobro. Uz to sam ovde osvojio jednu od prvih velikih titula... Prvi meč me ohrabruje i daje mi razlog da verujem da ovo može da bude dobra nedelja. Voleo bih da odem do kraja, ali znajući kakve rezultate sam imao u poslednje vreme, moram da budem malo skromniji što se tiče očekivanja".


Upitan da li smanjivanje tenzije van terena vidi kao "oruđe" koje će mu pomoći da pruža više na terenu, Novak je prihvatio filozofski izazov i dao vrlo opširan odgovor.

"Smisao života je da pronađeš način da budeš najbolji što možeš. Stvari koje su se desile u poslednje vreme postavile su mi nove izazove, kao teniseru i kao čoveku, ali kako god to čudno zvučalo - znajući koliko dugo nisam osvojio važnu titulu ili igrao vrhunski tenis - ipak mi je drago što prolazim kroz ovaj proces. On mi daje šansu da upoznam sebe na dubljim nivoima i da se pozabavim nekim stvarima kojima se obično ne baviš kada sve ide kako treba. Kao sa povredom. Pobeđivao sam i zato se nisam bavio njom kada je bilo vreme, da bi se ona pogoršala do te mere da sam morao da prestanem da igram i da odem na operaciju", ispričao je Đoković.

"Još mi nije 100 odsto jasno kakva će biti moja budućnost, ali bližim se tome. Osećam se sve ugodnije na terenu i sa mojim timom. Prethodnih 12 meseci sam napravio mnoge promene, koje mi nisu donele osećaj mira i stabilnosti. Uvek sam morao da mislim ko će biti pored mene, da li mi treba neko, da li će putovati sa mnom sve vreme, na čemu treba da radimo. Normalno, novi ljudi su na drugačiji način videli moju igru, promenio sam i reket... Promene su dobre ako vode poboljšanju. To je ono na šta sam fokusiran, ostaje da vidim gde će me odvesti taj put".

Đoković je poslednju grend slem ili Masters 1000 titulu osvojio jula 2016. u Torontu. Nakon toga je bio najbolji samo još na ATP 250 turnirima u Dohi i Istbornu 2017.

U Rimu brani prošlogodišnje finale i 600 bodova za ATP listu.

Masters Rim 2018, prvi dan
Izvor: Youtube/ATPWorldTour

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC