• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Direktor AIDRS na Regionalnoj radionici u Rumuniji

Autor mondo.ba

Direktor Agencije za informaciono društvo RS (AIDRS) Srđan Rajčević učestvovao je na dvodnevnoj Regionalnoj radionici iz oblasti krivičnog prava i visokotehnološkog kriminaliteta održanoj u Bukureštu, Rumunija.

Riječ je o radionici koju organizuje Kancelarija Savjeta Evrope u okviru projekta iProceeds, a čiji su fokus krivično-pravne procedure u postupcima visokotehnološkog kriminaliteta u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj.

„Ovakva radionica sa regionalnim predstavnicima je dobra prilika za razmjenjivanje iskustava u oblasti borbe protiv visokotehnološkog kriminaliteta i kibernetičkih bezbjednosnih incidenata. Govorio sam o institucijalnim kapacitetima Srpske te o načinima na koje CERT Republike Srpske prikuplja i obrađuje podatke o bezbjednosnim incidentima u domaćem sajber prostoru“, rekao je Rajčević.

Razvoj informacione bezbjednosti jedan je od prioriteta Republike Srpske. Srpska je u regionu prepoznata kao potencijal za brzu digitalizaciju i modernizaciju društva, te kao zemlja koja nastoji da stručnjacima iz ove oblasti stvori ambijent za unapređivanje sigurnosti i sprečavanje visokotehnološkog kriminaliteta.

Na Radionici se govorilo i o postojećim sistemima izvještavanja i evidentiranja slučajeva visokotehnološkog kriminala i o najboljim međunarodnim praksama. Analizirala se statistika, pouzdanost podataka i metoda analize te kako oni utiču na propise krivičnog prava. Bilo je riječi i o savjetima za sprovođenje mjera unapređenja sistema prikupljanja podataka.

Učesnici ove radionice bili su iz oblasti pravosuđa, policije i informacionih tehnologija iz BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Turske.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS