Ovaj med ublažava alergiju

Autor:

Oni koji pate od polenske groznice mogli sebi da olakšaju te muke kašičicom meda. Ali, ne bilo kojeg...

0
A- A A+
med slatko trpeza pčele domaće domaćin Foto: MONDO, Petar Stojanović

  Onima koji imaju alergiju na polen nije lako da uživaju u prolećnim danima. Koliko god da je lepo vreme i mami napolje, uporan kašalj, curenje iz nosa i svrab i peckanje u očima onemogućavaju im da uživaju.

Iako je najbolje da se konsultujete sa lekarom kako bi vam propisao terapiju koja će vam pomoći da se izborite sa polenskom groznicom, eksperti tvrde da bi redovno konzumiranje manuka meda moglo da vam ublaži simptome.

Trejsi Lokvud, dijetetičarka iz Njujorka, tvrdi da metilglioksal (MGL) koji se nalazi u ovom medu ima brojne dobre efekte kod osoba koje pate od polenske groznice.

"Aktivni sastojak, metilglioksal, dokazano dobro deluje kao lek za curenje iz nosa - a to je jedan od simptoma koji prati alergijsku reakciju", kaže ona.

"Direktna veza sa alergijom nije potvrđena, ali aktivni sastojci manuka meda su efikasan lek za sekret u nosu bez obzira na razlog zbog kojeg se javlja - prehlada, grip, alergija ili respiratorna infekcija".

Inače, na nekim deklaracijama na medu je metilglioksal obeležen skraćenicom MGO, a ovaj med inače sadrži veću količinu tog aktivnog sastojka nego druge vrste meda.

"Med generalno ubija bakterije u telu i biofilmovima, što su zajednice ćelija koje se zakače za površinu sekreta", objašnjava Lokvudova.

"Manuka med može da se koristi kao lek zbog MGL-a, ali i bilo koji med može da pomogne".

Ublažavanje simptoma alergije nije jedina dobra strana manuka meda. Neki stručnjaci tvrde da ovaj med pomaže u tretiranju opekotina i rana, a neki kažu i da je dobar tretman za akne.

Ostale vijesti