Ameri hvale "zlatnog Rusa", novu Putinovu limuzinu

Autor:

Automobilski stručnjaci posebno ističu jači motor i manju masu ruske limuzine

Ruski i američki predsednici su do sada imali zanimljiv odnos, koji je u više navrata bio drugačiji od tradicionalne američke spoljne politike, piše američki Newsweek.

Ali ako nešto ujedinjuje zvanični Kremljin i Belu kuću, onda je to afinitet prema spektakularnim predsedničkim limuzinama.

Prema nezvaničnim informacijama, Rusi su potrošili više od 160 miliona evra na razvoj nove flote limuzina pod imenom "Kortež", od kojih je perjanica predstavljena javnosti na Putinovoj inauguracijipreko nekoliko dana.

Napravljena u Rusija, ova blindirana limuzina je opremljena V12 motorom, koji iz zapremine od 6,6 litara razvija 860 konjskih snaga.

Naziv ovog automobila je "Aurus" – kombinacija reči "aurum" (zlato na latinskom) i "rus".

Iako "Aurus" izgledom podseća na luksuzne limuzine Rols Rojsa – "fantom" i "goust", državni naučno-istraživački automobilski i automotorni institut NAMI, koji ove proslavlja 100 godina postojanja, sarađivao je sa nemačkim kompanijama Porše i Boš na razvoju nove Putinove limuzine.

Prema pisanja portala The Drive, ovaj model poseduje visok nivo zaštite, posebno zaštićenu telekomunikacionu opremu, kao i drugi sigurnosne sisteme. Uz to, nova ruska predsednička limuzina izgleda manje modifikovana u odnosu na aktuelno vozilo Donalda Trampa.

Aktuelni američki predsednik nije prvi korisnik popularne "zveri", već ju je nasledio od Baraka Obame, koji se vozio u njoj od 2009. godine. Američki model, koji je razvio Dženeral Motors u saradnji sa američkom tajnom službom, poseduje 12 centimetara debele prozore i 20 centimetara debela vrata.

Obama je jednom prilikom izjavio je "zver" u stvari "kadilak na tenkovskoj bazi" sa ojačanjima od čelika, aluminijuma, titanijuma, keramike, kao i fiberglasa. Čak ni rezervoar ne može da eksplodira, zahvaljujući posebnoj peni. Poseduje i zaštitu od hemijskog napada, a mogao bi da se kreće i čeličnim felnama, kada bi se kojim slučajem probušile njegove gume ojačanje kevlarom.

Prema portalu Autoweek, auto ima i posebnu medicinsku opremu, uključujući i predsednikovu krv, a tu je i mogućnost vožnje u potpunom mraku. Međutim, ovaj izvor navodi kako je njegov V8 motor inferiorniji od pogonske jedinice u novoj ruskoj limuzini. Uz to "zver" je teška 7,5 tona, a "zlatni rus" samo šest.

Rusi ipak možda neće dugo biti u prednosti. Fox News je prošlog meseca najavio da će se ovog leta pojaviti dugo odlagani naslednik "zveri". Za sada se ne zna mnogo, osim da je proizvoditi GM, odnosno da će biti na bazi "kadilaka" i da razvoj novog modela košta oko 13 miliona dolara.

Prisetimo se u čuvenog "nasukavanja" predsedničke limuzine, koji se desio 2011. u Irskoj:

Izvor: YouTube/AP Archive

Koji model se vama više sviđa? Pišite nam u komentarima…

Tagovi:

Ostale vijesti