BiH zatvara granice migrantima?

Autor:

Savjet ministara usvojio je danas nacrt informacije sa prijedlogom mjera koje treba da budu hitno preduzete sa fokusom na nezakonite migrante i propusnost granice.

0
A- A A+
migranti, migrantska kriza, smeštaj, gavrila principa izbeglice izbeglica Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

Time se, kako je pojasnio ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, predviđa i mogućnost zatvaranja granice BiH.

On je ocijenio da se u okruženju stvara atmosfera da BiH na neki način bude žrtva migrantske krize, da neke države na putu balkanske rute olako prilaze ovom problemu i puštaju migrante da dolaze do BiH.

Mektić je pozvao sve institucije i nivoe vlasti u BiH da se uključe u rješavanje ovog problema, da se ne bi dozvolilo da BiH postane prostor u kojem će se koncentrisati veliki broj migranata bez ikakvog rješenja.

"Usvojili smo nacrt ovog plana. Vjerovatno je da će biti i nekih korekcija u samom planu, ali je suština u tome da ćemo se isključivo fokusirati na granicu, odnosno mogućnost njenog zatvaranja", rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je dodao da ima informaciju da je Srbija ovih dana raspustila svoje imigracione centre, da veliki broj tih migranata luta regionom, te očekuje da će migranti u većem broju da krenu prema BiH, a da se oni koji su već u BiH koncentrišu prema Sarajevu.

"Problem moramo rješavati u koordinaciji i na svim nivoima zajedničkim naporima", naveo je Mektić i naglasio da BiH neće dozvoliti da bude žrtva neodgovornog ponašanja bilo koje zemlje kada je riječ o problemu migrantske krize.

"Ako ne bude korektne saradnje, ići ćemo dotle da sve usmjerimo na zatvaranje naše granice", poručio je Mektić.

Vlada RS: Granice BiH zatvoriti za migrante

On je pojasnio da to znači uključivanje svih kapaciteta koji su na raspolaganju i u skladu sa zakonom, ali istovremeno će se ići i sa porukom prema Evropskoj uniji, jer je, kako je ocijenio, riječ o problemu koji nije isključivo u vlasništvu regiona ili BiH, već upravo EU.

"Ovaj problem ni na koji način ne treba da se reflektuje na bilo koju zemlju u regionu. Ovdje je namjera da ti ljudi dođu do EU i mi smo žrtva u tim njihovim nastojanjima. EU se mora izjasniti o tom problemu jer on počinje iz Grčke, odnosno, EU", istakao je Mektić.

Mektić je rekao da će se raditi na jačanju kapaciteta institucija BiH, kako Granične policije, tako i Službe za poslove sa strancima.

Kad je riječ o zbrinjavanju postojećih migranata u BiH, Mektić je naglasio da je dogovoreno uklanjanje šatorskog naselja iz Sarajeva, te obezbjeđivanje takvih kapaciteta da se onemogući migrantima da borave u parkovima i na ulicama gradova, već u centru koji je za to namijenjen.

"Migranti će morati da se sklone sa ulica i parkova. Mi ćemo im obezbijediti uslove u skladu sa međunarodnim standardima. Pružićemo im sve uslove - hrana, higijena i medicinsko zbrinjavanje i oni će morati u taj smještaj. Ne mogu oni u našoj zemlji odlučivati gdje će i kako boraviti", rekao je ministar bezbjednosti.

On nije isključio da će migranti biti i prisilno prebacivani u centre napominjuči da postoji mogućnost da im se promijeni status azilanta - ilegalnog migranta, te ograničiti kretanje i stavljanje pod nadzor.

Kolone na granicama, čeka se tri sata

"Ne možemo dozvoliti da oni ne poštuju zakone ove zemlje", dodao je Mektić, naglašavajući da očekuje da dopunjen i dorađen izvještaj bude potvrđen na narednoj sjednici.

Mektić je napomenuo da je na današnjoj sjednici Savjeta ministara bilo riječi i o smještaju Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/ BiH, napominjući da se za donošenje konačne odluke očekuje dodatna informacija iz ove agencije.

Ostale vijesti