Erdogan: Izrael - država aparthejda

Autor:

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je danas da je Izrael "država aparthejda" dok je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua optužio da ima "palestinsku krv na rukama".

0
A- A A+

Erdogan je to izjavio nakon nasilnih posle protesta u pojasu Gaze gde je nekoliko desetina Palestinca ubijeno."Netanjahu je premijer države aparthejda koja je okupirala zemlju naroda bez odbrane već više od 60 godina što je u suprotnosti s rezolucijima UN. On (Netanjahu) ima palestinsku krv na rukama i ne može da prikrije te zločine optužujući Tursku", naveo je Erdogan na Twitteru.

Turska je danas zatražila od izraelskog ambasadora u Ankari da privremeno napusti zemlju u znak protesta zbog smrt Palestinaca a juče je u zemlju pozvala svog ambasadora u Tel Avivu.

DONALDOVA FEŠTA: Ameri otvorili spornu ambasadu

Turska je žestoko osudila odluku o premeštanju američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim kao i izraelsku upotrebu sile nad Palestincima.

Erdogan je juče u prvoj reakciji rekao da je Izrael "teroristička i zemlja genocida", dok je Netanjahu odgovorio da ne prima "lekcije morala od Turske".

Najmanje 59 Palestinaca je juče ubijeno i 1.200 je ranjeno tokom protesta u Gazi, uglavnom hicima iz snajpera.

Pročitajte još:

Krv lije Gazom: 58 mrtvih na "Dan ambasade" VIDEO

Ostale vijesti