BRIFING: Pitanja, morbile i rejv revolucija

Autor:

Pročitajte pregled štampe za srijedu, 16. maja...

BRIFING: Pitanja, morbile i rejv revolucija Foto: Mondo.ba

EU priprepremila 500 novih pitanja za BiH

Nešto više od dva mjeseca prošlo je od kada je BiH, nakon rekordno duge pripreme, zvanično uputila odgovore na Upitnik Evropske komisije, a kako piše „Dnevni Avaz“, tehničke službe ove evropske institucije već su spremile paket dodatnih pitanja. Kako je rečeno iz diplomatskih izvora u Briselu, u zvanično Sarajevo dodatni paket pitanja trebao bi stići krajem ovog mjeseca, a prema trenutnim informacijama u njemu će se nalaziti oko 500 pitanja.

Dijaspora poslala 2,6 milijardi KM pomoći

Sve veći broj građana koji žive u inostranstvu uzrokovao je i povećanje novčanih doznaka koji iz dijaspore stižu u Bosnu i Hercegovinu svake godine. Tačnije, u 2017. godini iznos novčanih doznaka iz dijaspore bio je 2,61 milijardu KM, što je za sedam odsto više u odnosu na 2016. godinu. "Iako Centralna banka Bosne i Hercegovine ne objavljuje podatke o iznosima doznaka prema zemljama, u odnosu na koncentraciju naše dijaspore u zapadnoj Evropi, posebice u Njemačkoj, Austriji, skandinavskim zemljama, te u SAD-u može se sugerirati da iz tih zemalja dolaze najveći iznosi doznaka", pojasnili su za Radiosarajevo.ba iz Centralne banke BiH.

Još četvoro oboljelih od morbila u Banjaluci

Od morbila su oboljela četiri nova pacijenata iz Banjaluke, potvrdili su iz Instituta za javno zdravstvo RS, dodajući da je do sada u RS ukupno od malih boginja oboljelo 37 pacijenta. "Оd čеtiri nоvа slučaја оbоljеlih, trоје su iz Dоma 'Rаdа Vrаnjеšеvić'. Dvоје оbоljеlih su sа lаkšоm kliničkоm slikоm i nаkоn kliničkоg prеglеdа vrаćеni su u Dоm nа kućnо liјеčеnjе. Trеćе оbоljеlо diјеtе, sа srеdnjе tеškоm kliničkоm slikоm је hоspitаlizоvаnо nа Klinici zа infеktivnе bоlеsti UKC RS i u stаbilnоm је zdrаvstvеnоm stаnju", kazali su iz Instituta, prenose „Nezavisne novine“.

„Rejv revolucija“ u Tbilisiju

Kada su gruzijske vlasti naredile policijske racije u dva noćna kluba u Tbilisiju, teško su mogle očekivati da će to dovesti do masovnih protesta u prijestonici i haosa na gradskim ulicama. Međutim, upravo to se dogodilo – pred gruzijskim parlamentom pojavilo se čak 4.000 demonstranata iz grupe koja se predstavlja kao „Bijela buka“. Oni su sa razglasa puštali glasnu dance muziku kojom su izrazili svoj protest protiv policijskog nasilja, prenose „Nezavisne novine“.

Sud joj zabranio da pjeva u svom stanu

Jednoj ženi iz Norviča u Velikoj Britaniji sud je zabranio da pjeva i svira glasno u svom stanu, nakon što su se komšije požalile policiji da njen glas zvuči kao da neko pokušava da udavi mačku. Komšije tvrde da 48-godišnja Heder Veb teroriše ostale stanare zgrade svojim pjevanjem, koje traje već četiri godine. Još 2014. godine komšije su podnijele zahtjev lokalnoj zajednici u kojem se navodi da ne mogu da borave u svojim domovima zbog pjevanja i sviranja njihove komšinice, prenosi portal 021.rs.

Tagovi:

Ostale vijesti