Radionica o biodinamičkoj poljoprivredi u Krnetama

Autor:

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) u saradnji sa Centrom dr. Rudolf Steiner iz Donjeg Kraljevca, Hrvatska poziva sve zainteresovane na uvodnu radionicu o biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji.

0
A- A A+

Biodinamička poljoprivreda je poseban vid organske poljoprivrede koju je razvio čuveni austrijski filozof, naučnik i pisac dr. Rudolf Štajner početkom dvadesetog vijeka. Osnovna Štajnerova teza je bila postojanje „životne sile“ u poljoprivrednim kulturama i u zemljištu. Ove „životne sile“ se umanjuju i gube primjenom pesticida i vještačkih đubriva, a podstiču takvim uzgojom biljaka i životinja koji slijedi ustaljene prirodne tokove.

Ovaj vid poljoprivrede uključuje upotrebu specifično izrađenih sredstava na prirodnoj bazi, koji utiču na ubrzano poboljšanje plodnosti zemljišta, kao i na povećanu mikrobiološku aktivnost. Biodinamička poljoprivreda takođe uključuje i primjenu stajnjaka i komposta kojima se dodaju određeni pripravci koji poboljšavaju njihovo dejstvo. Samim tim biljke gajene na takvim zemljištima bivaju snažnije i otpornije na bolesti, štetočine, kao i na nepovoljne klimatske uslove.

Radionica o biodinamičkoj poljoprivredi ima za cilj upoznavanje svih zainteresovanih sa osnovnim principima biodinamičke poljoprivrede. Pored toga, jednako bitan cilj je i podsticanje učesnika radionice na promjenu svijesti i pristupa kod organizovanja vlastite poljoprivredne proizvodnje, a sve u skladu sa biodinamičkom filozofijom.

Početni ciklus predavanja o biodinamičkoj poljoprivredi će se organizovati kroz dvije radionice, od kojih će se prva održati 24. maja 2018. godine u CERD-ovom Centru u selu Krnete (Opština Laktaši), dok će se vrijeme održavanja druge radionice odrediti u dogovoru sa učesnicima.

Edukacija je besplatna, a za učesnike radionice je obezbijeđen prevoz na relaciji Banjaluka – Krnete.

Predavači su mr. sc. Dijana Posavec, dipl. ing. (uvodno predavanje o liku i djelu dr. Rudolfa Steinera, nastanku i istoriji biodinamičke poljoprivrede, te svijetskim trendovima) i Amalka Vukelić, dipl. ing. agr. (uvodno predavanje o biodinamičkoj poljoprivredi, osnovnim postulatima, principima, metodama i tehnikama uzgoja).

Prijavu za radionicu poslati najkasnije do 21. maja 2018. godine putem e-maila na adresu office@cerd.ba ili putem telefona na broj 065/996-996, a broj mjesta je ograničen.

Tagovi:

Ostale vijesti