Od čega boluje Melanija Tramp?

Autor:

Prva dama Amerike Melanija Tramp podvrgnuta je embolizaciji bubrega. Ali, šta je to uopšte?

Stefani Grišam, predstavnica za odnose sa medijima Melanije Tramp saopštila je da je prva dama SAD "podvrgnuta embolizaciji bubrega". Ona je rekla i da je operacija dobro prošla i da nije bilo komplikacija. 

Melanija Tramp operisana

Ok, ali, znate li šta je uopšte embolizacija bubrega i da li je reč o stanju koje je opasno po život?

Embolizacija je prilično česta medicinska procedura

Reč je o minimalno invazivnoj operaciji kojom se rešavaju razni zdravstveni problemi, od gastrointestinalnog krvarenje, do mioma materice. Cilj embolizacije je da se zaustavi abnormalan dotok krvi do određenog dela tela.

Da bi to postigli, lekari ubacuju kateter u krvni sud, a onda se ubrizgava ebolički agent kako bi se zaustavilo krvarenje.

Embolički agenti nisu tako komplikovani kao što zvuče. Bilo da nastaju prirodnim ili veštačkim putem, oni su jednostavno oružje koje se koristi da se targetra određeni deo koji treba blokirati. Jedan od primera tečnog emboličkog agenta je etanol, koji radi tako što učvršćuje spoljne ivice krvnih sudova, a koriste se i agenti napravljeni od nerđajuće čelika koji u slučaju povreda odmah zaustavljaju krvarenje.

Embolizacijom se može tretirati cista na bubrezima

Embolizacija bubrega se vrlo često koristi za tretiranje ciste na ovim organima. Ciste na bubrezima su džepovi ispunjeni tečnošću, nisu kancerogene i ne ispoljavaju se na spoljašnjoj strani bubrega. Ako cista mnogo poraste, može da uzrokuje bol u abdomenu, donjem delu leđa ili čak groznicu.

Ciste mogu da izazovu komplikacije, ali retko

U većini slučajeva, ciste nisu pretnja po život. Ipak, ti džepovi ispunjeni tečnošću mogu da dovedu do komplikacija, a najčešće su to infekcija, pucanje ciste, blokiranje urina. Ovo poslednje može da bude opasno, jer je funkcija bubrega da filtriraju krv i uklanjaju "otpad". Ako je ta funkcija blokirana, to može da bude vrlo opasno.

Naravno, nemoguće je napamet reći od čega tačno boluje prva dama Amerike Melanija Tramp, ali je vrlo verovatno da je to neka od navedenih stvari jer se u tim slučajevima radi embolizacija bubrega.

Ostale vijesti