• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Atleti je MOĆAN, Grizman svirao "marseljezu"!

Autor mondo.rs

Tim Čola Simeonea - bez konkurencije! Antoan Grizman se poigravao ove večeri na stadionu Liona za treću titulu Lige Evrope za "jorganždije".

Atletiko Madrid je ponovo šampion Lige Evrope!

Treći put u poslednjih osam sezona, "jorgandžije" su podigle trofej masovnijeg evropskog takmičenja pošto su u finalu u Lionu, pred bučnom francuskom publikom, "rutinirali" Olimpik iz Marseja i naneli im treći poraz u borbi za pehar.

Junak utakmice bio je Antoan Grizman koji je postigao dva gola "na prepad" u 21. i 49. minutu, dok je kapiten Gabi "ubio" meč u trenutku kada su se pojačali napadi Marseja u 89.

Utisak je da niko nije bio ni blizu u ravni sa Atletikom Madridom u Ligi Evrope i da bi tim Čola Simeonea pošteno namučio timove u nokaut fazi Lige šampiona, ali dosta slaba jesen ih je "koštala" tog takmičenja. Ili trofeja u ovom, sve zavisi kako gledate...

Olimpik Marsej - Atletiko Madrid 0:3 (0:1)


Domaćin je krenuo furiozno i hteo da u prvih petnaestak minuta iznenadi Atletiko Madrid, ali koncentrisani tim Čola Simeonea, koji je bio suspendovan i sa tribina pratio meč u Lionu dok je sa terena komandovao njegov podjednako agilni saradnik Herman Burgos, uspeo je da odbije taj nalet i kaznio njihovu prvu grešku...

Mandanda je loše ispucao loptu, Gabi je primetio da će Zambo imati problema sa njom, pa se očas posla Grizman našao u "1 na 1" i rutinski doneo vođstvo svom timu.

Kola su potpuno nizbrdo krenula po Marsej kada je Dimitri Paje u suzama napustio teren u 32. minutu zbog povrede, pitanje je da li će ići i na Mundijal u Rusiju, a napadačka trojka Žermen - Okampos - Tovan nije uspela bez njega da "pomeri iz mesta" Atletikovu odbranu.

Visokim presingom Atletiko je zaustavljao napade Marseja u samim začecima, a ni pauza na poluvremenu nije donela potrebnu smirenost u igri tima Rudija Garsije.

Čim su krenuli sa centra delovali su još nervoznije, pa je Atletiko Madrid posle običnog auta na levoj strani za nekoliko sekundi, uz kombinovanja na sredini terena, stigao do gola rivala gde je sada Koke asistirao za Grizmana, da bi Francuz "bocnuo" loptu preko Mandande.

SVI ŠAMPIONI LIGE EVROPE

Sevilja - 5

Juventus - 3

Inter - 3

Atletiko - 3

Menhengladbah, Totenhem, Real, Geteborg, Parma, Fejnord i Porto - 2

Anderleht, Ajaks, PSV, Frankfurt, Ipsvič, Bajer, Napoli, Bajern, Šalke, Galatasaraj, Valensija, CSKA, Zenit, Šahtjor, Mančester junajted i Čelsi - 1

Napao je tada Atleti još jače, imao prilike preko Grizmana i Godina, bio nadomak do trećeg pogotka i potpuno je kontrolisao dešavanja na terenu, da bi se Marsej probudio tek pred kraj.

Rezervista Mitroglu pogodio je stativu nakon centaršuta Sansona, potom je i Amavi testirao svoj šut, ali umesto gola nade - gol koji je potvrdio šampiona. Sevnula je kontra preko Koste, Koke je kao na treningu znao gde će biti Gabi, a kapiten Atletika je postigao gol u maniru napadača svetske klase iako je njegovo glavno zaduženje "kvarenje igre".

Simeoneu je ovo treći kontinentalni trofej sa Atletikom (2xLiga Evrope i 1xSuperkup Evrope), dok je dva puta igrao i finale Lige šampiona, ali je bio poražen od gradskog rivala Reala.

MARSEJ: Mandanda - Sar, Rami, Luis Gustavo, Amavi - Sanson, Lopez - Tovan, Paje (od 32. Lopez), Okampos (od 55. N'Ži) - Žermen (od 74. Mitroglu).

ATLETIKO: Oblak - Vrsaljko (od 46. Huanfran), Himenez, Godin, Ernandez - Koke, Saul, Gabi, Korea (od 87. Partej) - Grizman i Kosta.

Meč je sudio holandski arbitar Bjorn Kujpers.


N  A  J  A  V  A

Sve je spremno za finale!

Fudbaleri Atletiko Madrida i Olimpik Marseja sastaju se večeras u Lionu gde se odlučuje o šampionu Lige Evrope za ovu sezonu, a Francuzima je dodatni motiv i "direktna viza" za Ligu šampiona pošto su u domaćem šampionatu trenutno četvrtoplasirani.

Atletiko Madrid, koji na ovom meču neće voditi suspendovani Dijego Simeone nego njegov pomoćnik Herman Burgos, apsolutni je favorit pošto je ovo takmičenje osvajao dva puta u prethodnih osam godina, a dva puta je igrao i finale Lige šampiona. Olimpik Marsej, sa druge strane, igra za svoj prvi trofej u ovom takmičenju pošto je u Kup Uefa formatu bio poražen dva puta (1999, 2004).

Marsej je ovu evropsku pustolovinu počeo još u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope gde je eliminisao Ostende, pa Domžale, dok je u konkurenciji Konjaspora, Vitorije Gimaraeš i Salcburga bio drugi. Potom je preko Brage (3:1), Bilbaoa (5:2), Lajpciga (5:3) i opet Salcburga (3:2) došao do borbe za finale.

Put Atletika je bio drugačiji…

Oni su bili trećeplasirani u grupi LŠ iza Rome i Čelsija, pa su tako prebačeni u Ligu Evrope gde su do sada eliminisali Kopenhagen (5:1), Lokomotivu (8:1), Sporting (2:1) i Arsenal (2:1).


IZ MINUTA U MINUT:

90+2' - KRAJ! ATLETIKO JE ŠAMPION!

89' - GOOOOOL! GABI! 3:0!

I taman kada su se ponadali navijači Atletika - gol na drugoj strani!

Stigla je lopta za Kostu, ovaj sačekao saigrače, odložio za Kokea, a ovaj brzo uposlio kapitena Gabija koji poput najiskusnijeg napadača pogađa pored Mandande.

88' -
Sve je hrabriji Olimpik, pa reaguje Burgos i uvodi Parteja umesto Koree.

83' -
Žordan Amavi sada testira udarac, da je Olimpik malo ranije ovako krenuo...

81' - I odmah stativa!

Pravo niotkuda se stvorila šansa za Kostasa Mitroglua koji je odlično skočio pored štopera Atletika, Oblak nije zahvatio loptu, a ona je pogodila stativu i otišla van gola.

80' -
Deset minuta do kraja - Atletiko se igra i ne dozvoljava Marseju da priđe golu.

72' -
Totalna kontrola igre Atletika, Marsej dugo nije napravio šansu, a Simeoneovi puleni uprkos dva gola prednosti i dalje napadaju i žele da "ubiju" meč. Mitroglu na terenu umesto nevidljivog Žermena... Žuti karton i za Luisa Gustava.

60' -
Ovako se meč prati u Madridu, na stadionu Atletika...



55' -
N'Ži menja neraspoloženog Okamposa.

53' - Dijego Godin!

Sa prve stative, pored Ramija, malo pored gola!

49' - GOOOOOOL! GRIZMAN! ATLETI VODI 2:0!

Izvođenje auta sa leve strane se za pet-šest sekundi pretvorilo u stopostotnu gol šansu za Antoana Grizmana koji ne greši i postiže svoj šesti gol u LE!

Brzo su kombinovali igrači Atletika i iskoristili to što je Luis Gustavo izašao previsoko, pa je Koke iza njegovih leđa poslao sjajnu loptu za Grizmana koji je samo "bocnuo" preko Mandande.

Odmah pokušava i Kosta za 3:0, malo pored gola, pa korner iz kog šutira opet raspoloženi Francuz. Atletiko želi odmah i treći gol...



46' -
Burgos i Čolo neće rizikovati. Vrsaljko je bio na ivici crvenog kartona i zato ga u drugom poluvremenu menja iskusni Huanfran, osvajač trofeja Lige Evrope iz 2012.

Kraj prvog poluvremena koje je drastično izgubilo na kvalitetu od gola Antoana Grizmana. Marsej je napao, pokušao prvi da dođe do gola, ali umesto toga napravio je kardinalnu grešku... Dosadašnji tok meča obeležila je i povreda Dimitrija Pajea koji je teren napustio u suzama.

38' -
Žordan Amavi ruši Vrsaljka, pa imamo još jednog beka sa žutim kartonom.

32' - Veliki problem za Rudija Garsiju.

Dimitri Paje u suzama napušta teren zbog povrede, a umesto njega ulazi Lopez. Ovo može da bude veliki problem i za Didijea Dešana i reprezentaciju Francuske na predstojećem Mundijalu pošto se očekivalo da Paje, koji je u fantastičnoj formi, bude jedan od nosilaca.


24' -
Vrsaljko je neoprezan, žuti karton. Mala opasnost posle pokušaja Okamposa, Oblak je ispratio loptu preko prečke...

21' - GOOOOL! GRIZMAN! 1:0!

Zaigrao se Marsej...

Luis Gustavo je vratio loptu Mandandi, ovaj loše odigrao do Zamba koji je lako izgubio loptu pored "profesionalca" za "otimanje" - Gabija, a Antoanu Grizmanu nije bilo teško da iskoristi ovaj neverovatan poklon i da rutinski savlada golmana reprezentacije Francuske.

To je Atletiko!


14' -
Preuzima Atleti blagu inicijativu i beležimo prvi pokušaj Kokea. Uhvatio je poluvolej sa ivice kaznenog prostora, ali bez prave opasnosti za Mandandu.

6' - Rami!

Preti Marsej odmah na startu meča. Posle kornera stiže lopta do štopera Ramija, iz okreta oprobava svoj šut, ali pored gola ide i ovo.


4' - Žermen! 

Kakva šansa i kakve igrarije Dimitrija Pajea... Osvojio je Marsej loptu na svojoj polovini, krenuo u brzu kontru dok je Atletiko samo pogledom pratio njihova dodavanja, a posebno ono poslednje! Paje je u svom silu "produžio" za Žermena, ovaj je izbio sam pred Oblaka, ali je šutirao baš loše. Ni u okviru gola iz idealne situacije!

1' -
Meč je počeo! Ima mnogo dima na terenu pošto su navijači Marseja zapalili desetine baklji...

- Tribine su već krcate...


- Antoan Grizman
je svakako najveća zvezda u Atletiku i nakon slabog starta sezone došao je do odlične statistike - 47 mečeva, 27 golova i 15 asistencija.

- Florijan Tovan
, fudbaler koji je 2015. stigao u Njukasl u transferu vrednom gotovo 20 miliona evra i potom imao košmarnu sezonu, vratio se u Marsej za koji je ove sezone odigrao 52 meča i zabeležio 26 golova i još 18 asistencija.

- A ovako se zabavljaju navijači Marseja!

Melodija koja je bila hit i na Evropskom prvenstvu u Francuskoj pre dve godine...



- Veliki broj navijača Atletika je doputovao u Lion...


- Prethodna dva finala u ovom takmičenju Marsej je izgubio od Parme (1999) i Valensije (2004).

- Dva tima su se prethodni put susrela 2008. godine u Ligi šampiona (grupna faza). Atletiko Madrid je pred svojim navijačima slavio 2:1, dok je u Marseju bilo 0:0

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC