"Migranti neće odlučivati gdje će boraviti"

Autor:

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da će u Sarajevu vrlo brzo biti rasformirano šatorsko naselje, te da neće biti dozvoljeno ni da u Unsko-sanskom kantonu migranti odlučuju na kojim mjestima će boraviti.

0
A- A A+

Mektić Foto: Samir Cacan/MONDO

Mektić je danas u Bihaću razgovarao sa predstavnicima vlasti i pravosuđa Unsko-sanskog kantona, lokalnih zajednica i Međunarodne organizacije za migracije o mjerama koje bi institucije u BiH trebalo da preduzmu kada je riječ o ilegalnim migrantima, od kojih je njih 650 na područu ovog kantona.

"Problemi koje ovaj kanton ima sa migrantima posljedica su ilegalne migrantske krize, odnosno migranata koji ulaze u BiH na njenoj istočnoj granici i žele da idu u zapadnu Evropu, a uspostavili su nezakonitu rutu, između ostalog i ovdje preko Bihaća. Oni se u posljednje vrijeme mnogo koncentrišu u ovom dijelu i traže privremeni smještaj", rekao je Mektić.

Ministar bezbjednosti BiH je naglasio da se ne može dozvoliti da se odvijaju nezakonite migracije, te da je tim procesom neophodno upravljati, prenosi portal "Kliks".

On je istakao da je Savjet ministara donio dvije ključne mjere kako bi se adekvatno reagovalo, a riječ je o zaštiti granice i pružanju adekvatnih uslova onim ljudima koji su već ušli u BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kakvu saradnju ima sa institucijama Republike Srpske kada je riječ o migrantima, Mektić je nema da "nema skoro nikakvu saradnju", dok je na pitanje zašto BiH ne vraća državljane koji su ilegalno ušli iz susjednih zemalja, rekao da je razlog to što su se skoro sve države praktično prestale pridržavati svih sporazuma koje su potpisale iz ovog domena.

"Sa Srbijom imamo kakvu-takvu saradnju, ali sa Crnom Gorom ta je saradnja nikakva", rekao je ministar bezbjednosti BiH.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je da nije previše optimističan, te da mu se čini da kompletan sistem u BiH uopšte ne funkcioniše, kao i da su migranti problem sa kojim treba da se nosi cijela zemlja. 

Crveni krst Banjaluka: Ako migranti dođu...

Vlada RS: Granice BiH zatvoriti za migrante

Ostale vijesti